1 742 0

Политически хаос в Румъния (СНИМКИ)

Премиерът Гриндяну отказа да подаде оставка, докато президентът Йоханис не назначи нов премиер от Социалдемократическата партия 

Политически хаос в Румъния (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Румънският премиер Сорин Гриндяну заяви, че няма да подаде оставка незабавно, след като правителството му загуби подкрепата на управляващата лява Социалдемократическа партия (СДП), предаде "Ройтерс".

СДП приключи тази вечер процес на оценка на дейността на кабинета на Гриндяну, който е на власт от едва шест месеца, и заключи, че правителството не е успяло да придвижи напред амбициозната програма, с която партията спечели изборите през декември.

Гриндяну заяви, че ще остане на поста си, докато президентът Клаус Йоханис не проведе консултации с политическите партии и не назначи нов премиер от Социалдемократическата партия.

В отговор държавният глава призова днес политиците да решат кризата в страната и посочи, че ще номинира нов министър-председател, само ако сегашният подаде оставка или загуби вот на доверие в парламента, предаде "Ройтерс"

Управляващата коалиция може да започне процедура за вот на недоверие в парламента, за да отстрани премиера от поста му, отбелязва "Ройтерс".

Социалдемократическата партия, че заедно с младшия си коалиционен партньор АЛДЕ е готова да сформира нова коалиция, за да замени Гриндяну, посочи партийният лидер Ливиу Драгня.

Румъния


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай