1 242 2

Моля, предайте незаконното си оръжие

Австралия обяви амнистия за незаконно притежавано оръжие, опасявайки се, че то може да попадне в терористи

Моля, предайте незаконното си оръжие
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Австралийското правителство обяви тримесечна амнистия за притежателите на нерегистрирано оръжие в опит да предотврати попадането в ръцете на терористи на над четвърт милион огнестрелни оръжия, предаде "Ройтерс".

Това е възможност хората да предадат оръжието си на властите, без да отговарят на въпроси и без наказания, заяви пред журналисти министърът на правосъдието Майкъл Кинан и припомни, че някои от терористичните нападение в Австралия в последните години, включително 17-часовата обсада на кафене "Линд" през 2014 г. от саморадикализирал се мюсюлмански духовник, са извършени с незаконно оръжие.

Ако хората не се възползват от случая, наказанията за притежание на нерегистрирано или незаконно оръжие в Австралия са много сурови, допълни министърът.

Онези, които не предадат незаконно притежаваното си оръжие, са заплашени от глоба до 280 000 австралийски долара (189 000 евро) или 14 години затвор.

Снимка: БТА/АР

Австралия има едно от най-строгите и ефективни законодателства за оръжията в света и въпреки това според властите в страната има около 260 000 нерегистрирани единици огнестрелно оръжие, включително автомати.

Това е първата национална амнистия след тази от 1996 г., обявена след убийството на 35 души на остров Тасмания.

Снимка: БТА/АР

В Австралия са били осуетени 12 терористични атаки, откакто през септември 2014 г. равнището на заплаха беше повишено. Властите обаче не успяха да предотвратят пет нападения, включително извършена наскоро в Мелбърн атака, при която бяха взети заложници и отговорност за която пое групировката "Ислямска държава".

Австралия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Барчо
  Отговор
  1 13:13  16.06.17
  Те това е глоба - 189 000 евро и 14 години пандиз за нерегистрирано огнестрелно оръжие. То даже е по-скоро закопаване. И пак богатите ще се оправят.
 • Random
  Отговор
  2 14:21  16.06.17
  Номера е да си правиш сам куршумите. И да си събираш гилзите. Не е за масова стрелба, ама там това ще ти е най-малкият проблем. Става въпрос за една-две цели.

Напиши коментар:


Публикувай