Last news in Fakti

16 Юни, 2017 14:03 1 266 1

ООН: 100 000 цивилни са жив щит в Мосул

  • мосул-
  • ислямска държава-
  • жив щит-
  • щит-
  • ирак-
  • цивилни-
  • деца

Ислямска държава продължава да използва иракски цивилни в обсадения град

ООН: 100 000 цивилни са жив щит в Мосул - 1
Снимки: БТА/АР

ООН заяви, че над 100 000 иракски цивилни са държани в капан от джихадистите на "Ислямска държава" в старата част на северния град Мосул, който се опитват да си върнат иракските сили, предаде AП.

"Възможно е в Стария град все още да има над 100 000 цивилни. Те всъщност са държани като човешки щитове", заяви представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Бруно Гедо на пресконференция в Женева.

Старата част на Мосул се намира на западния бряг на река Тигър, която разделя Мосул на две. Тя е гъстонаселен лабиринт от тесни улички, крайно неудобен за придвижване на бронирана техника, а използването на тежко въоръжение може да застраши живота на цивилните.

Боевете ще трябва да се водят пеша и къща по къща, отбеляза Гедо.

ООН: 100 000 цивилни са жив щит в Мосул

Той заяви, че ИД е заловила цивилни извън Мосул и ги е закарала принудително в Стария град.
Тези цивилни са хванати в капан в старата част на Мосул без храна и вода и лишени от електричество.

"Те живеят във все по-влошаваща се ситуация на недоимък и ужас", каза Гедо и уточни, че снайперисти се опитват да застрелят цивилните, които се опитват да избягат от зоната под контрола на джихадистите.

Някои все пак успяват да се измъкнат и са тежко травмирани, посочи той.

От началото на започналата през октомври операция на иракските сили за освобождаване на Мосул 862 000 души са били изселени от града. 195 000 от тях обаче са се върнали, основно в източната част на Мосул, която вече е освободена от иракските войски.

ООН: 100 000 цивилни са жив щит в Мосул

Агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ предупреди, че критичен недостиг на средства застрашава помощта за 9 милиона сирийски деца, както в самата Сирия, така и сред бежанците в съседни държави, предаде АП.

Агенцията заяви, че недостигът е от 220 милиона долара и е най-значителният от началото на войната. По-рано тази година тя отправи призив за 1,4 милиард долара за помощи и образование на децата, които са осиротели, изселени, ранени или другояче пострадали от войната в Сирия.
УНИЦЕФ посочи, че близо 6 милиона сирийски деца имат нужда от помощ в Сирия и още 2,5 милиона в съседни страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    3 0 Отговор
    Сега само си представете в заглавието вместо Масул да беше Алепо.
    Какъв вой щеше да има...
Новини по държави: