1 438 2

Хелмут Кол – велик европейски идеолог

Хелмут Кол – велик европейски идеолог
Милена Богданова

На 16 юни 2017 г. на 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен умря бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол. Той ще остане в световната история като човекът, изиграл ключова роля за обединението на Германия. Как реагира света на тъжната вест?

„Изключителен германец”

„Той беше велик държавник, велик германски политик, но преди всичко – велик европеец, който направи много не само за обединението на Германия, но и за Европа. Това е неговото завещание. Такъв ще остане в нашата памет” бяха първите думи на германският външен министър Зигмунд Габриел.

„Велик архитект”

„Със смъртта на Хелмут Кол, загубихме човек, който в продължение на десетилетия формира европейската политика и генерира идеите й. Той беше велик европеец и архитект на обединяването на Германия и на Европа. Той в голяма степен поддържа влизането на Австрия в Европейския Съюз (ЕС)” написа в своя профил в социалната мрежа Twitter Себастиян Курц, председател на ОССЕ.

„Истински приятел на цяла Европа”

„Без Хемлут Кол нямаше да има евро и ЕС никога не би има днешните граници. Новината за смъртта на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни лисва. Кол беше истински приятел на цяла Европа” бяха първите думи на председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, който в знак на почит нареди флаговете на институциите на ЕС да бъдат свалени наполовина. „Кол вля живот в европейския дом. Той построи мостове от Изток и от Запад и никога не престана да създава нови проекти за европейското бъдеще. Без Кол нямаше на има евро. Той от самото начало разбра икономическата и политическа важност и безграничната възможност на единната валута. За него и неговия близък партньор Франсоа Митера, Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две Световни войни”, допълни Юнкер.

„Лидер, обединил Германия”

„Хелмут Кол беше един от най-големите приятели на Израел. Той винаги се придържаше към идеята за осигуряване на безопасност на Израел. Симпатията на Кол към Израел и ционизмът намериха отражение в нашите многобройни срещи, а също така и в неговата твърдо произраелска позиция, който той неизменно демонстрираше в Европа и на международни форуми. Работата ми с Кол беше един от най-приятните моменти в живота ми”, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Един от великите лидери на поствоенна Европа”

„Хелмут Кол допринесе за прекратяване на Студената война. Той посвети живота си за укрепване на демократичните институции в Германия и извън нея. Работата рамо до рамо с моя добър приятел за прекратяването на Студената война и обединението на Германия в рамките на НАТО остава един от най-приятните моменти в моя живот” сподели 41-вият президент на САЩ Джордж Буш-старши.

„Изключителен държавник”

„Хелмут Кол очерта тенденциите на историческото развитие на Германия и Европа. През 1989 г. благодарение на неговия силен дух, политическо мъжество и лидерски качества стана възможно възстановяването на германското единство. Той беше изправен пред предизвикателството да отговори на едни от най-фундаменталните въпроси на своето време” каза лидерът на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц.

„Далновиден ръководител”

„Дълбоко скърбя за загубата на моя близък приятел Хелмут Кол, чието далновидно управление подготви Германия и цяла Европа за XXI век. То успя да отговори правилно на фундаментални въпроси и благодарение на това стана възможно обединението на силна и процъфтяваща Германия и създаването на ЕС”, напиша в сайта Clinton Foundation, бившият американски президент Бил Клинтън.

„Съхрани мира със съседите”

„Хелмут Кол успя да обедини Германия като съхрани мирните отношения със съседите. Благодарим му за това, че Германия беше призната за европейска единна нация и по този начин беше решен „Германският въпрос”. Тези заслуги винаги ще бъдат помнени. Ние кога няма да забравим Кол” пише в изявление на президента на ФРГ Франк Валтер Щайнмайер.

„Огромно уважение към неговите исторически заслуги”

”Един от най-големите привърженици на ЕС и създател на единна Германия. Той беше политикът допринесъл много за утрепването на френско германската дружба” написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон.

„Патриот”

„Историческите му заслуги заслужават уважение. Обединяването на Германия и на целия континент завинаги ще бъдат свързани с неговото име. Макар, че през 1998 г. с него водихме ожесточена предизборна борба и по редица политически въпроси мненията ни се разминаваха и се разминават, изпитвам огромно уважение към неговите исторически заслуги”, заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland.

„Заслужил уважение далеч извън пределите на своята родина”

„Благодарение на своята мъдрост, далновидност и плодотворна работа той заслужи признанието и уважението не само в своята страна, но и далеч зад нейните предели. Справедливо зае място в историята сред представители на нашата епоха”, каза президентът на Беларусия Александър Лукашенко.

„Загубихме голям приятел”

„Със загубата на Хелмут Кол Унгария загуби голям приятел” написа в своя профил във Facebook президентът на Унгария Виктор Орбан като добави черно-бяла снимка с бившия германски канцлер.

„Колосът на европейската история”

„Хелмут Кол беше огромна фигура в историята на съвременна Европа и помогна на тази част от света и на своята собствена страна да намери настоящия си облик. Той беше колосът на европейската история. Той осигури щастливото обединение на родината си и помогна за изграждането на цялостна и свободна Европа” написа в Twitter министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън.



Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ели
  Отговор
  1 23:11  17.06.17
  Интересно никъде в статията не се споменава за Меркер как с подкрепата на Америка на власт дойде и продължава да служи вярно.Въпреки такъв лидер като Хелмит Кол бе елиминиран а сега проливат крокодилски сълзи.
 • ултра
  Отговор
  2 12:33  18.06.17
  Публикувано във факти.бг: "Той беше политикът допринесъл много за утрепването на френско германската дружба" Ако беше допринесъл за "уТрепването" на отношенията с Франция, сега щяхме да сме в условията на ТСВ, вероятно:) Поклон пред паметта на един голям европеец! Бог да го прости!

Напиши коментар:


Публикувай