2 323 6

18 юни 1940 г. Речта на Чърчил

18 юни 1940 г. Речта на Чърчил
Венцислав Михайлов

На 18 юни 1940 г. премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил произнася знаменитата реч, в която заявява, че Англия ще се бори с Германия, независимо от капитулацията на французите.

„Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата ярост и мощ на врага. Хитлер разбира, че или ще се наложи да ни сломи тук, на острова, или ще изгуби играта. Ако издържим, Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето. Затова да си спомним за дълга и да го изпълним толкова самоотвержено, че и след хиляда години, ако дотогава Британската империя запази величието си, хората да могат да кажат: „Това беше техният звезден час”.

Уинстън Чърчил е английски общественик, политик, държавник, лидер на Консервативната партия. През май 1940 г. е министър -председател на коалиционно правителство. След 22 юни 1941 г. е инициатор за създаване на съюз за борба срещу Германия. Заедно с президента Рузвелт сключва договор със СССР. По негова идея се сключва договорът “заем-наем” и съюзниците оказват материална помощ на Съветския съюз по време на цялата война. Участвува в Техеранската (1943 г.), Кримската (1945 г.) и Потсдамската конференции (1945 г.), които определят следвоенното устройство на света и предоставят Източна Европа на Съветския съюз. Тази политика на Чърчил довежда до установяването на тоталитарни режими в източноевропейските страни. В отговор на политиката на Сталин в Източна Европа и издигането на “желязна завеса” по границите на източноевропейските страни Чърчил (в речта си на 5.03.1946 г. в гр. Фултън, щат Мисури, САЩ) призовава за създаване на военно-политически съюз на САЩ, Великобритания и западноевропейските страни за защита на демокрацията от тоталното настъпление на войнстващия комунизъм.

Тази реч се смята за начало на “студената война”. През 1951-1955 г. е отново министър-председател. Поради напредналата си възраст подава оставка и се оттегля от активна политическа дейност. Чърчил е известен и като писател, публицист и автор на исторически и мемоарни книги.

Носител е на Нобелова награда за литература през 1953 г.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 08:18  18.06.17
  "Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето." След като Чърчил победи "игото на нацизма" пред нас са широките хоризонти от цигански и мюсюлмански тълпи нетърпеливи да ни избият и завладеят земята, жените, плодовете на труда ни, домовете.
 • Кики
  Отговор
  2 09:59  18.06.17
  Много е бил уплашен Чърчил преди 22юни 41-а,защото Англия би могла да е следващата жертва. Но на 22юни той въздиша облекчен, че черната работа би могла да я свърши СССР. Да, времето избра СССР!Това беше техния звезден час,който ще се помни хилядолетия!
 • Скорпион29
  Отговор
  3 10:22  18.06.17
  Един от най големите мръсници жевели на планетета земя е Уинстън Чърчил през войната на негова сметка има 5 милиона Индийски трупа.И преди невежите да почнат да подскачат нека прочетът малко за Индийския геноцид
 • Kcaniba
  Отговор
  4 10:54  18.06.17
  Пълен нещастник и бездарник!!! Довежда до провал Грит Брит както първа, така и втората Световни!!! И в двата случая го отървават америте!!! Ако не беше краският двор, където всички си бяха нацисти, повлиял определено на събитията и подтикнал нахлуването в СССР, Хитлер щеше да оьеси за топките туй глупаво и самодоволно дебело л. .но!!
 • Обикновен БГ
  Отговор
  5 11:39  18.06.17
  Тоя въобще не е знаел какво говори, ОТ ПОЕТИЯТ АЛКОХОЛ, все пак да пиеш ВСЕКИ ДЕН по галон уйски не е малко. А и въобще не е бил в час, ДЪСКАТА МУ Е ХЛОПАЛА МНООООГО СЕРИОЗНО, все си мислел, че е в зеленчуковата си градина И ГО ПИТАТ НЕЩО ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ. А КОООООЛКО МИЛИОНА ЧОВЕШКИ ЖИВОТА МУ ТЕЖАТ НА ЛУДАТА МУ СЪВЕСТ. АМА КАКВО ДА ГО ПРАВИШ ТИПИЧЕН АНГЛИЧАНИН. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВСЕ ПАК КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ КОНЦЛАГЕРИТЕ, МАСОВИЯТ ЧОВЕШКИ ГЕНОЦИД И ПЪРВИТЕ В СВЕТА МАСОВИ БОНБАНДИРОВКИ НАД ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ. А колко още ужаси може да се изпишат, нямам думи, ще е огроооомна статия.
 • истинко
  Отговор
  6 20:04  18.06.17
  Мразя Чърчил от дъното на душата си! Тоя изр..д е виновен България да остане под ботуша на руските комунисти повече от 40 години!

Напиши коментар:


Публикувай