Last news in Fakti

18 Юни, 2017 07:30 4 377 6

18 юни 1940 г. Речта на Чърчил

  • уинстън чърчил-
  • третия райх-
  • втора световна война
18 юни 1940 г. Речта на Чърчил - 1

На 18 юни 1940 г. премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил произнася знаменитата реч, в която заявява, че Англия ще се бори с Германия, независимо от капитулацията на французите.

„Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата ярост и мощ на врага. Хитлер разбира, че или ще се наложи да ни сломи тук, на острова, или ще изгуби играта. Ако издържим, Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето. Затова да си спомним за дълга и да го изпълним толкова самоотвержено, че и след хиляда години, ако дотогава Британската империя запази величието си, хората да могат да кажат: „Това беше техният звезден час”.

Уинстън Чърчил е английски общественик, политик, държавник, лидер на Консервативната партия. През май 1940 г. е министър -председател на коалиционно правителство. След 22 юни 1941 г. е инициатор за създаване на съюз за борба срещу Германия. Заедно с президента Рузвелт сключва договор със СССР. По негова идея се сключва договорът “заем-наем” и съюзниците оказват материална помощ на Съветския съюз по време на цялата война. Участвува в Техеранската (1943 г.), Кримската (1945 г.) и Потсдамската конференции (1945 г.), които определят следвоенното устройство на света и предоставят Източна Европа на Съветския съюз. Тази политика на Чърчил довежда до установяването на тоталитарни режими в източноевропейските страни. В отговор на политиката на Сталин в Източна Европа и издигането на “желязна завеса” по границите на източноевропейските страни Чърчил (в речта си на 5.03.1946 г. в гр. Фултън, щат Мисури, САЩ) призовава за създаване на военно-политически съюз на САЩ, Великобритания и западноевропейските страни за защита на демокрацията от тоталното настъпление на войнстващия комунизъм.

Тази реч се смята за начало на “студената война”. През 1951-1955 г. е отново министър-председател. Поради напредналата си възраст подава оставка и се оттегля от активна политическа дейност. Чърчил е известен и като писател, публицист и автор на исторически и мемоарни книги.

Носител е на Нобелова награда за литература през 1953 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    12 5 Отговор
    "Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето."

    След като Чърчил победи "игото на нацизма" пред нас са широките хоризонти от цигански и мюсюлмански тълпи нетърпеливи да ни избият и завладеят земята, жените, плодовете на труда ни, домовете.
  • 2 Кики

    12 4 Отговор
    Много е бил уплашен Чърчил преди 22юни 41-а,защото Англия би могла да е следващата жертва. Но на 22юни той въздиша облекчен, че черната работа би могла да я свърши СССР. Да, времето избра СССР!Това беше техния звезден час,който ще се помни хилядолетия!
  • 3 Скорпион29

    16 3 Отговор
    Един от най големите мръсници жевели на планетета земя е Уинстън Чърчил през войната на негова сметка има 5 милиона Индийски трупа.И преди невежите да почнат да подскачат нека прочетът малко за Индийския геноцид
  • 4 Kcaniba

    9 3 Отговор
    Пълен нещастник и бездарник!!!
    Довежда до провал Грит Брит както първа, така и втората Световни!!!
    И в двата случая го отървават америте!!!
    Ако не беше краският двор, където всички си бяха нацисти, повлиял определено на събитията и подтикнал нахлуването в СССР, Хитлер щеше да оьеси за топките туй глупаво и самодоволно дебело л. .но!!
  • 5 Обикновен БГ

    8 3 Отговор
    Тоя въобще не е знаел какво говори, ОТ ПОЕТИЯТ АЛКОХОЛ, все пак да пиеш ВСЕКИ ДЕН по галон уйски не е малко. А и въобще не е бил в час, ДЪСКАТА МУ Е ХЛОПАЛА МНООООГО СЕРИОЗНО, все си мислел, че е в зеленчуковата си градина И ГО ПИТАТ НЕЩО ЗА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ.
    А КОООООЛКО МИЛИОНА ЧОВЕШКИ ЖИВОТА МУ ТЕЖАТ НА ЛУДАТА МУ СЪВЕСТ. АМА КАКВО ДА ГО ПРАВИШ ТИПИЧЕН АНГЛИЧАНИН.
    ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ВСЕ ПАК КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ КОНЦЛАГЕРИТЕ, МАСОВИЯТ ЧОВЕШКИ ГЕНОЦИД И ПЪРВИТЕ В СВЕТА МАСОВИ БОНБАНДИРОВКИ НАД ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ.
    А колко още ужаси може да се изпишат, нямам думи, ще е огроооомна статия.
  • 6 истинко

    3 1 Отговор
    Мразя Чърчил от дъното на душата си! Тоя изр..д е виновен България да остане под ботуша на руските комунисти повече от 40 години!
Новини по държави: