18 Юни, 2017 22:17 4 695 7

Над 1 млн. автомобили в Гърция са без Гражданска отговорност

  • гърция-
  • коли-
  • застраховка
Над 1 млн. автомобили в Гърция са без Гражданска отговорност - 1

Близо 1,15 млн. автомобили в Гърция нямат Гражданска отговорност. Техните собственици са получили вече известия да заплатят дължимите суми, съобщават гръцките медии.

Проблемът е сериозен, защото собствениците освен такса от €250 трябва да сключат и застраховка.

Тази година за първи път по-стриктно се прилага приет преди 3 години закон. Той има за цел да затегне финансовата дисциплина в Гърция.

Експерти съветват собствениците, които са получили известие за неплатена застраховка, да я сключат, защото ако бъдат хванати от полицията да шофират своите коли, то глобата може да скочи до €3000.

В Гърция собствениците на мотори и мотопеди избягват да плащат дължимите данъци, застраховки и такси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    38 12 Отговор
    Е,ми византийците не си хвърлят парите в джоба на наглите застрахователи-рекетьори... А,ма ние тука ги търпиме тия крадци ...Преди 20 години започна тая зараза "гражданската отговорност" ,тогава за да не обърнем внимание беше 12 лева... Сега ,както знаете тоя рекет е от 200 лева нагоре... Не може застраховка да е задължителна! Още повече да те задължават да плащаш на частни ,чужди компании. А тия тикви катаджиите да те преследват ,като диверсант ,защо не си платил рекета... Всъщност оказа се ,че българския народ се рекетира не от мутри ,а то катаджии ,съвсем "законно" и парите се изнасят в чужбина за разни западни застахователни компании...Е на това му се вика пладнешки обир. Да не говориме за цената и ,защото ГО трябваше да е само по желание.Как ще те задължват да плащаш нещо ,което те си му определят цената? И една проста сметка 3000000 автомобила х 200 лева =600 000 000 лева грубо взимат тия боклуци от нас.А някъде бях чел статистика ,че са изплатили 33 милиона/на година по щети! И това беше съобщено ,като огромен разход и трябвало да вдигат застраховките... Т.е. взимат 600 милиона ,изплащат 33 милиона и си прибират 567 милиона...И това ще се прави докато нашия народ не излезе и да каже стига на тоя нагъл застрахователен рекет.

    Коментиран от #6

  • 2 UK1

    15 3 Отговор
    Тук ако те хванат без застраховка, влизаш в затвора. Ефективен затвор, при негрите и пакитатата. Плюс глоба.
  • 3 До българин

    14 5 Отговор
    Момче, не става смешен. Гражданска отговорност има навсякъде! Тя гарантира изплащане на твоето и на евентуален участник в птп заедно със теб обезпечение.
    Във Германия например застраховката е от около 100- на Евро месечно!
    Не се изказвай неподготвен. Никой няма да те остави да шофираш, ако няма някаква гаранция за покритие на щетите които не дай боже направиш!
  • 4 Атанасов

    3 3 Отговор
    Проста математика.Теоретично ГО не е задължителна караш 10г без инцидент +2000лв на 11г инцидент със скъпа кола тотална щета -200000лв?????
  • 5 Atanasov

    11 1 Отговор
    В кипър кадето живея плащам пълна застраховка 300евро на година при заплата 1000евро.Тук минуса на каското е,че при инцидент се плаща самоучастие220 евро и компанията поема остатъка плус е,че пътната помощ е неограничена и безплатна и,че при инцидент ти дават автомобил докато твоят се ремонтира.
  • 6 законен

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Мамин сладък , къв си ми отворен , рекет плащал ! Що не се пробваш да идеш в Гърция без гражданска , пък да видиш рекет на какво се вика , ще сънуваш кошмари доде си жив ! Тия 1,1 милиона дето ги пишат са по-малко само от пикапите дето ги има по два във всеки селски двор и по-далече от 5 км от селото не ходят , да не мислиш , че в градовете има луди да карат без застраховки , революционер ми се извъдил , на гол тумбак , чифте пищови
  • 7 Катаджия от София

    12 0 Отговор
    Проблема и там, както и при нас беше, е че тази бройка коли им се водят в регистрите "в движение", и затова се дължи ГО за тях, а реално те не се карат! Къде от обедняване, къде от покупка на повече от една кола на човек, просто някой коли не се карат. Или пък се карат само на село. Именно за тях не могат да съберат ГО, а не че хората са толкова нагли да рискуват и да не плащат. Има и такива, но са много малко. Има и други, които просто забравят да платят като им изтече старата. Ето защо при нас приеха чисто административната процедура, наречена "спиране от движение автоматично ако колата е без ГО". Така реално ако нямаш ГО, колата ти се води спряна докато не платиш. Ако в това време те хванат на пътя, те глобяват, както и досега. Но ако колата просто си стои, никой няма да те глоби. Затова пък пред наблюдателите от ЕС ние сме чисти, защото такива коли се водят вече "спрени от движение" и не дължат застраховка. Тъй че не бойте се, и там ще го направят така. А тези като колегата Българин /1/ дето си мислят, че ги рекетират, да знаят, че да, така е, ама няма отърване..... Като имашш за бензин, ще имаш и за рекет. Така е били, така и ще бъде. Иначе раправиите и боищата по пътя биха станали ежедневие, а след катастрофа, щеше да има винаги последващо убийство на виновния, който няма от къде да плати на пострадалия.
Новини по държави: