817 1

Чавушоглу: Македония заслужава да влезе в НАТО и ЕС

Анкара подкрепя македонците

Чавушоглу: Македония заслужава да влезе в НАТО и ЕС
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Македония заслужава да стане пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от радио „Б92“. Турският дипломат направи това изявление в Скопие, където се срещна с македонския външен министър Никола Димитров.

Мевлют Чавушоглу заяви, че цялата ситуация около името на Македония и пречките от гръцка страна е изкуствено създадена. По думите му това е несправедливо спрямо македонците, които заслужават интеграция повече от всяка друга страна.

Атина остро се противопоставя на членството на балканската страна в северноатлантическия алианс. Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име.

Никола Димитров заяви, че приемането на страната му в НАТО ще има положително въздействие върху успокояването и стабилизирането на ситуацията в региона. Чавушоглу заяви, че Анкара подкрепя македонците в опитите им да влязат в ЕС и НАТО.

През последните дни се заговори за сменяне на името на Македония. Скопие се надява, че по този начин ще си отвори пътя към НАТО и ще спечели доверието на гръцките власти.

Турският външен министър се изказа положително за двустранните отношения с Македония, както и икономическото сътрудничество между двете страни.

Северна Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Cydonia
    Отговор
    1 00:04  20.06.17
    Югоизточна България.Гърция да си смени името на Пеласгия

Напиши коментар:


Публикувай