1 412 1

Гърция скочи на ЕС заради Китай

Атина блокира становище на Брюксел, критикуващо правата на човека в Пекин

Гърция скочи на ЕС заради Китай
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Гърция е блокирала становище на ЕС в ООН, критикуващо състоянието на правата на човека в Китай, съобщи "Ройтерс".

Гръцкото външно министерство съобщи официално, че Атина блокира становището, определяйки го като "неконструктивна критика на Китай" и отбеляза, че отделни преговори на ЕС с Китай извън ООН са по-добър начин за дискусии.

"Позицията на Гърция е, че непродуктивна и в много случаи избирателна критика срещу определени държави не улеснява насърчаването на човешките права в тези страни, нито пък развива отношенията им с ЕС", каза говорител на гръцкото външно министерство.

Представяно три пъти годишно, становището дава на ЕС възможност да изтъкне злоупотреби от държави по целия свят по въпроси, които други страни не желаят да повдигат. ЕС трябваше да представи становището си миналата седмица в Съвета за човешки права на ООН в Женева, но не успя да получи нужното одобрение от всички 28 страни членки.

Според организациите "Амнести Интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" за първи път ЕС не успява да представи становището си в най-висшия орган на ООН за правата на човека.

Гърция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • непознат
    Отговор
    1 18:02  19.06.17
    Скапа гърци,проклетници,все те блокират, все нещо им пречи,ЕС, Македония също,а няма ли кой да блокират гърците да получават огромни заеми а.

Напиши коментар:


Публикувай