19 Юни, 2017 15:51 1 289 0

Меркел: Искам изгоден за всички Брекзит

  • ангела меркел-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • германия-
  • мишел барние-
  • ес-
  • ек
Меркел: Искам изгоден за всички Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска "добро споразумение" както за Великобритания, така и за ЕС в започналите днес преговори за излизане на Обединеното кралство от съюза, предаде "Ройтерс".

На съвместна пресконференция с гостуващия в Берлин румънски президент Клаус Йоханис Меркел заяви, че за нея най-важно е ЕС да остане единен в процеса на преговори, да слуша внимателно желанията и очакванията на Великобритания, но и да отстоява своите интереси. "Искам да постигнем добро споразумение и то да бъде в интерес и на двете страни", каза Меркел и допълни, че е все още рано да се спекулира около детайлите.

ЕС смята да завърши преговорите с Великобритания до есента на 2018 г. Формално за постигане на споразумение са предвидени две години от момента на задействане на член 50 от Лисабонския договор на ЕС, тоест до март 2019 г.

Меркел: Искам изгоден за всички Брекзит

Но Брюксел е запазил период от половин година за одобрение на постигнатите договорености в европейските парламенти.

При това положение британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и ръководителят на преговорния екип на ЕК за Брекзит Мишел Барние ще имат общо около 500 дни, за да опитат да се договорят, отбелязват агенциите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: