Last news in Fakti

20 Юни, 2017 07:50 12 755 46

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ)

  • ото уормбиър-
  • северна корея-
  • сащ-
  • студент-
  • затвор

Освободеният от Пхенян американски студент почина в болница

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Американският студент Ото Уормбиър, който бе държан в затвор в Северна Корея в продължение на 17 месеца и върнат в САЩ в състояние на кома преди по-малко от седмица, е починал в болница в Синсинати, щата Охайо, съобщи семейството му в изявление, цитирано от "Ройтерс".

"За нещастие ужасяващото отношение, което синът ни е получил от севернокорейците, направи така, че да не е възможен никой друг изход освен трагичният, който се случи днес", пише семейството на 22-годишния студент.

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ)

Лекари съобщиха, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания, отбелязва АП.
Уормбиър беше осъден на 15 години затвор с тежък режим в Северна Корея за подривна дейност, след като през сълзи призна, че се опитал да открадне пропагандни материали, отбелязва Асошиейтед прес.

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ)

Вашингтон: Северна Корея уби Ото Уормбиър (СНИМКИ)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Пхенян.

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп малко след като семейството на 22-годишния студент съобщи, че той е починал в болница.

"Това е брутален режим", добави Тръмп по адрес на КНДР.

Ото Уормбиър бе арестуван от комунистическия режим през януари 2016 г. При завръщането си в САЩ той е имал тежки мозъчни увреждания.

Уормбиър бил арестуван за опит да открадне пропаганден афиш докато бил в Северна Корея на организирано пътуване. Севернокорейският Върховен съд го осъди на 15 години каторжен труд за подривна дейност.

Доналд Тръмп подчерта решимостта си "да попречи невинни да изживяват подобни трагедии в ръцете на режими, които не спазват върховенството на закона или най-елементарното благоприличие".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    109 3 Отговор
    Те там изритай камериерка в главата.
  • 2 Ранбо Силек

    44 21 Отговор
    Провинението му е било ,че се е опитал да си вземе като сувенир пропаганден плакат.Това е което е направил.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Кики

    59 8 Отговор
    Жалко за американското момче. Истината никога няма да се разбере - кой крив, кой прав. А там, ако изриташ камериерка, на секундата ще бъдеш обесен на върха на хотел Рюгьон за назидание пред целия свят.
  • 4 Ярослав Станчев

    47 27 Отговор

    До коментар #2 от "Ранбо Силек":

    Ако беше питал преди да си го вземе едва ли щеше да се стигне до тук.Сигурен съм,че корейците щяха да му дадат още по-голям и красив плакат на Кимчо,да си има.Ама е действал типично по американски,първо взема,а после пита.Едва ли е влагал лоши чувства,но номера не минава в КНДР.
    И въпреки това,жалко за момчето.Не заслужава такъв край.

    Коментиран от #13

  • 5 Трифонов

    48 31 Отговор

    До коментар #2 от "Ранбо Силек":

    Ами, какво да ти кажа - забранено е! Защото, това е, което е НАПРАВИЛ, но по-интересното е с каква цел го е направил. Защото само в т.нар. "демократични и модерни" общества, можеш да застанеш в един съд и да обясняваш, че в ситуацията, в която се намират в момента американо - севернокорейските отношения, американският студент е искал да свали от стената и да отнесе в САЩ пропаганден плакат на управляващия в Северна Корея режим, който целият "демократичен свят" се надпреварва да хули 24/7... за да си го има за сувенир, а пък съдията "да повярва" на тая простотия!!! Истината е станала ясна на властите в Пхенян още в момента, в който са им го докладвали. Американският келеш е свил плаката, за да може, като се върне, да го развява цялата американска пропагандна машина, като байрак и да се подиграва на лозунгите изписани на него. Те, разбира се, вероятно са смешни, приповдигнати и глуповати, но за Северна Корея не са, а подигравките с тези лозунги, са обида за севернокорейците. Заради това, тази дейност на студента, е била квалифицирана като престъпна, бил е задържан, съден и осъден, а после върнат на САЩ... Е, не е издържал на условията в ареста в Северна Корея... Какво да ти кажа? В тоталитарните, недемократични държави, с престъпниците се държат, като с престъпници, а с жертвите на престъпления, като с жертви. А не обратното... както в "демократичните общества", като нашите например.
  • 6 Скорпион29

    46 19 Отговор
    Абе 15 г.за това ? Намирисва ми на шпионска афера, монетата има две страни.Поднасят ни само едната както винаги най изгодната.По изгодно за Пхенян е- вземи плакатчето и носи във вкъщи разнасяй идеите на комунизма.А не дай плакатчето нати 15 г. В САЩ за шпионаж дават смъртна присъда.Вече на секретни документи им се казва ,,плакат" този е бил муле на ЦРУ

    Коментиран от #7, #9, #15

  • 7 дядо Любен

    17 29 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    Абе,московец,ти не спиш ли?!На всяка манджа-меродия:)) След вчерашния маратон,помислих,че си направил инфаркт!Ама,явно пиеш само отлежала бира и така заблуждаваш околните.Пфууу...от къде се въдите толкова...тази генетична аномалия няма ли да свърши...

    Коментиран от #12

  • 8 Ранбо Силек

    25 14 Отговор
    Наказанието е непропорционално на извършеното .Като прочете човек "подривна дейност" ще си каже ,че мостове и язовири е взривявал. А то едно нищо -лекомислена, необмислена постъпка ,но никого не застрашаваща.Можеше съвсем спокойно с глоба да се размине, и би било правилно.

    Коментиран от #19

  • 9 незнайко

    31 17 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    ( този е бил муле на ЦРУ ) Този Ваш израз ми допадна най-много. Интересно какво е правил този студент в КНДР ? Изказването на Тръмп "Това е брутален режим", ме кара да се замисля, какво правят американците в Сирия ? Това не е ли БРУТАЛНА НАМЕСА ?

    Коментиран от #14

  • 10 Кики

    13 11 Отговор
    На студента са дадени инструкции да прочете преди влизане в страната, за това, какво е забранено там! Ако е отлепил или откраднал плакат с лика на някой от вождовете - край! Пазача, който е трябвало да наглежда студента, вероятно, също е получил наказание, затова, че се е стигнало дотам. Не знаем точно как е станало. Ако действително е искал да вземе плакат за сувенир, трябва да иска разрешение, което според мен ще му бъде отказано категорично.
  • 11 Да го кажем направо

    22 16 Отговор
    Студента е постъпил точно по американски--мислил си е,че всичко му е позволено....А в Корея си спазват законите...Интересно ако някой кореец в САЩ почне да си взима каквото си поиска каква ли ще е реакцията на властите--първо със сигурност ще го гръмнат ченгетата,или пък ще направят такъв шумен политически процес,че ще го обявят за заплаха на демокрацията в САЩ... Другия път америте да си знаят--да уважават и зачитат достойнството и законите на държавата в която са...
  • 12 Скорпион29

    20 14 Отговор

    До коментар #7 от "дядо Любен":

    Не се обиждам от масонски слуги, зареден съм на 100% фъндък не пускам на хора които се кланят на 100$ банкнота

    Коментиран от #16, #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Скорпион29

    23 12 Отговор

    До коментар #9 от "незнайко":

    Дони, на Дони му казват какво да дрънка той е кукла на конци няма право на собствена позиция.САЩ расипаха 3 държави за норматив Ирак,Либия и Афганистан а Тръмп ако иска да види какво е брутално да отиде на пазар в Ирак след като е имало взривена кола бомба да види какво е брутално.
  • 15 Ранбо Силек

    25 16 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    " този е бил муле на ЦРУ "


    Това даже и севернокорейците не са го казвали обаче ти ги удари в земята с прозорливия си ум. Това дали не е обезпокоително ?
  • 16 Киро

    20 24 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    Зареден си със копейки, като машинка, в която пускат монети и сега скимтиш глупости по цял ден.

    Поне да беше грамотен или да имаше акъл, че да имаха смисъл глупостите ти, а сега са просто една словесна диария, при това неграмотно написана.

    Коментиран от #18

  • 17 Пхенян

    15 17 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Пърче плакат според кой? Да си чул наша позиция?май сме прекалено предубедени

    Коментиран от #22

  • 18 Цун Кай Хуй

    15 19 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Масонски лакей който бачка само за похвала
  • 19 Кики

    24 14 Отговор

    До коментар #8 от "Ранбо Силек":

    Видя ли, колко е важно да се спазват законите в една страна! Но и да са сурови! Ако и в България се спазваха така, нямаше да сме в това състояние. Шведа щеше да се замисли преди да ритне.Политиците щяха да се замислят преди да откраднат. Ким Чен, така пази своята държава и народ! А нашите политици как ни пазят? Пазят ни за да им робуваме!

    Коментиран от #20, #41

  • 20 Ранбо Силек

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "Кики":

    Какво общо има тук шведа ? Аз казвал ли съм ,че шведа не трябва да си понесе наказанието -казвал ли съм подобно нещо ?

    Политиците казваш ? Ама кой ги избира тия политици, кой им дава властта ? Простия народ ,нали. За това политиците имат интерес в България образованието да се занемарява защото простия народ можеш да го лъжеш , да го манипулираш и след това да го стрижеш и доиш колкото си искаш.
  • 21 дядо Любен

    8 15 Отговор

    До коментар #12 от "Скорпион29":

    Това е добра новина!Щом си се заедил...да не те мисля!Давай в перйод...за Сталина...!!А аз отивам да сервирам кафето на масоните!И...да следиш всики рубрики и да си активен като вчера!!
    Я,разкажи на всички,какво въоръжение имат русите,дето ще ни стреляте с него...за ракетите,де-давай,ти си...
  • 22 Киро

    16 18 Отговор

    До коментар #17 от "Пхенян":

    Ти да си чувал, че се пише пАрче, а не пЪрче, бе, трол неграмотен?!?

    Не може да пише, тръгнал да дрънка глупости!

    Типичен трол - копейкаджия, неграмотен, но нагъл.
  • 23 анонимен

    7 16 Отговор
    То по тая логика туристите ни в Несебър,Слънчев Бряг,Ахтопол които си купуват сувнирчета и дървени часовници за стена с надпис ,,България,,, би трябвало да ги избесим и няма да ни стигнат дърветата....
    Бе тия корейци много откачени,щом е пропаганден плакат или литература би трябвало да ги раздават,нали е пропаганда?? Ми дай да накажем хората че взимат пропагандни материали на Мормоните и Свидетелите на Йехова...

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "анонимен":

    КУПУВАТ, а не вземат.
  • 25 Барчо

    23 11 Отговор
    Много интересен казус! Това, което удобно се пропуска в този случай е, че при организирано посещение или екскурзия в държави с различни порядки, нарочен лектор запознава екскурзиантите с тях и обяснява какво не може да се прави там. Най-малкото ако решат да направят нещо различно, да питат отговорника си. Явно студента си е мислил, че като има американски паспорт му е позволено всичко и за това няма да има наказание.
    Едно само не ми е ясно. Защо след като Америка е пред прага да смаже Северна Корея с бомбите си е позволила да ходят там екскурзианти??? Аз лично като го гледам тоя "студент" повече ми прилича на човек от тайните служби.
  • 26 стоян георгиев

    13 20 Отговор
    ква дискусия се е заформила?ватниците приемат за оправдателно да ти се счупи черепа като си решил да си вземеш плакат на вожда- педал.прави сте другари и москвича е кола ,а панела жилище ,вефа е страхотно радио а електрона телевизор.за такива като вас тва и хаиде в северна корея под строи да ви олекне на душичките....ама ни един няма да идееее щото луди ,луди ама не си ядете ла..ата.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 раптър

    19 9 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Жалко за момчето , но явно не е било само за плаката! А иначе американците да гледат какво творят в Сирия и Ирак . Апропо , храбрите американски войни превзеха ли най-после Мосул???
    Защо услужливите медии не коментират войната в Ирак? И ли тя е хуманна???
  • 28 Бай хой

    19 14 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Деске ма как ревна колко са лоши комунистите. Я вземи ама точно в момента обясни колко демократично би било някой да бъде разстрелян от хамерикански полицай на улицата без съд и присъда само защото примерно не е разбрал че трябва да се обърне с геъб към полицая а пък той от своя страна тогава да го гръмне в гръб и да се оправдае че е бягал. Случаи много че и пред камери.
    А при тоя май студента е починал в хамериканска болница. Може би северокорвейските затворнически болници са по добри от хамериканските. Или примерно никак не е могъл да получи травми от затворници за което някаква вина могат да носят надзиратели но не и правителство. Нотази трагедия е един повод за нагла говедарска пропаганда против ким и руските хакери.
  • 29 Скорпион29

    19 13 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    А бе имат застой от към лукаса АМА няма северно корец който да живее в кашон, кашонаджии има във родината на господарите ти от ,,високо развитата и цивклизована"северна Америка
  • 30 Ранбо Силек

    13 11 Отговор
    Това е филм за КНДР -в по голямата си част е заснет със скрита камера, а даващите интервюта са пикселизирани и премодулирани гласове ,за да не бъдат тероризирани от властите ,а и техните близки също

    https://www.youtube.com/watch?v=WOzY3U9xIoM

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Скорпион29

    17 17 Отговор

    До коментар #30 от "Ранбо Силек":

    По скоро това филм заснет в задния двор на Белия дом за КНДР в главната роля Джон Юн Фат и Дон Уилсън Дракона

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Ловеца на поршета

    15 10 Отговор

    До коментар #32 от "Скорпион29":

    Спешно ти трябва буквар!!!

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ранбо Силек

    14 11 Отговор

    До коментар #32 от "Скорпион29":

    Вместо да пишеш глупости да беше погледнал филма, може пък да просветне нещо в тая чугунена глава.
  • 36 Незнаещ

    16 13 Отговор
    ЯВНО ТАМ В КОРЕЯ ИМА ЗАКОНИ А НЕ ПОЛУЗАКОНИ. КАТО В АЕРИКА АНГЛИЯ И ДР. В БГ ПРИ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ БЕШЕ ВСИЧКО 6. РАЗНИ Л..НЕТА КРЪШКАЧИ НЕВЕРНИЦИ ПРЕДАТЕЛИ ГИ ПРАЩАШЕ В БЕЛЕНЕ ДА ТРОШЪТ КАМАНИ ЗА ЧАКЪЛ ДОКОТО СЕ САФЕРЯСАТ.
  • 37 Пеньо

    6 13 Отговор
    И тези получовеци се подиграват със Америка, а Дони ще я прави велика!
  • 38 Дългият

    15 17 Отговор
    Половината пишат глупости.Какво се опитвате да изкарате момчето виновно.Целият проблем е психясалият им Вожд.Трифонов... не са се обидили обикновенните корейци а оня мушмурок УН.Режимът е направил корейците същински зомбита ако не се кланяш на върхушката си потенциален труп...Никъде по светът няма такъв режим...никъде ...даже и в Куба нямаше...
  • 39 Кукув

    18 14 Отговор
    То и През БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ В БГ БЕШЕ ВСИЧКО ВРЕД. СЕГА Е ПЪЛЕН Т...К.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гостът

    9 14 Отговор

    До коментар #19 от "Кики":

    Къде видя спазване на закони ? Присъда издадена по политически съображения или други ,това според теб спазване на закони ли е ?
    Не се ли усещаш що за безумия пишеш ?

    Коментиран от #45

  • 42 Кики

    10 6 Отговор
    Ако американеца беше агент, никога нямаше да излезе от затвора! Би трябвало да е бил много благодарен на Ким Чен, че го освобождава доста по - рано. А за смъртта на момчето-причината, която никога няма да разберем ще има много версии.
  • 43 Никито Иванов

    11 11 Отговор
    нагласиха смъртта, за да имат повод да атакуват С.Корея .....
  • 44 Трол

    11 9 Отговор
    Умрял е в САЩ а не в С.Корея!
  • 45 Кики

    7 6 Отговор

    До коментар #41 от "Гостът":

    Да, точно така! Това е политическа присъда, дадена за подкопаване устоите на социализма! Ако в България някой тръгне да сваля системата на управление и започне да налага своя система, различна от сегашната, ще бъде съден и в затвора.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.