971 3

Глобалното затопляне атакува кафето

Отглеждането на културата в Етиопия е сериозно застрашено от климатичните промени

Глобалното затопляне атакува кафето
Снимки: Shutterstock
Анатоли Стайков

Климатичното затопляне може да превърне близо 60 процента от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Гардиън".

За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони, поясниха авторите на изследването.

Кафето осигурява на Етиопия една четвърт от приходите й от износ. Страната е 5-ият най-голям производител на кафе в света и износител номер 1 на Черния континент.

Около 80 на сто от кафето в Етиопия произхожда от гористи местности, които предоставят нужната за растежа на културата сянка. Отглежда се на надморска височина 1200-2200 метра, като идеалната температура е между 18 и 22 градуса Целзий.

През последните пет десетилетия обаче средните температури в Етиопия са се повишили с около градус и половина Целзий.

Според експерти от Кралската ботаническа градина в Лондон, ако не се вземат спешни мерки, между 39 и 59% от сегашните площи за отглеждане на кафе ще се превърнат в неподходящи за подобна култура до края на 21 век.

Етиопия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 08:18  26.06.17
  Вземане на "спешни мерки" относно температурните проблеми с кафето със сигурност значи купуване и инсталиране на достатъчен брой климатици около кафеените плантации.По евтиният вариант е разполагане на голям брой хора с ветрила.Поскъпването му обаче неминуемо ще доведе до постепенната му замяна с ракия.

  Коментиран от #2

 • АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ
  Отговор
  2 09:56  26.06.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Нищо подобно, просто като не става, ще спрат да го отглеждат и ше почнат да сеят нещо друго- тютюнец, конопче, марихуана и т.н. А кафето ще бъде поето от Путин- в новооформените земеделски площи в Сибир, където промяната в климата действа изцяло положително, земята става супер плодородна и всико що боднеш, расте само. Затова се бият сега за северния полюс, ама той ще ги изрита всички.
 • черна борса
  Отговор
  3 13:09  26.06.17
  Като почне някой да "обясняна", че еди какво си не става, сметайте че иде реч за кинти.

Напиши коментар:


Публикувай