1 689 0

В САЩ заземиха 40 самолета заради жегата

Термометрите в Аризона показват 49 градуса по Целзий

В САЩ заземиха 40 самолета заради жегата
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Повече от четиридесет полета бяха отменени във Финикс, САЩ, заради високите температури, съобщи „Фокс нюз“. Термометрите показват 49 градуса по Целзий.

Метеорологичните служби в Аризона предупредиха, че горещините ще се задържат. Летищните власти са решили да не предприемат излишни рискове, които могат да застрашат живота на пасажерите.

„Американ Еърлайнс“ обяви, че в горещите часове на денонощието отменя някои от полетите си от летище „Скай Харбър“. По информация на Flight Radar 24 близо 8% от излитащите самолети са заземени, докато при 33% от кацащите има закъснения.

Термометрите във Финикс показват рекордни горещини. В историята само веднъж са били отчитани по-високи – през месец юни 1990 година, припомнят американските медии.

Отмяната на полети важи за часовия пояс между 15:00 и 18:00 часа местно време. При толкова високи температура не е желателно самолетите да получават разрешение за излитане.

От Международната организация за гражданска авиация предупреждават, че горещините могат да имат фатални последици за гражданската авиация. Властите посочват, че е възможно при високи температури да има тежки последици още при излитането на машините.

По-големите самолети като Боинг 747 и някои модели на Еърбъс все пак могат да оперират при по-високи температури, така че те няма да са засегнати от превантивната мярка.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай