1 469 0

Китай с нови критики към международната общност по отношение на Тайван

Пекин твърдо се придържа към принципа "Един Китай"

Виолина Цветанова

Република Китай изрази своето искрено съжаление за протеста на Китай срещу изказването от страна на Никарагуа в подкрепа на Тайван по време на Международната конференция посветена на труда, провела се в Женева.

По време на събитието представителят на Никарагуа призова Международната организация на труда (МОТ) и нейните членове да обърнат внимание на правата на работниците в Тайван.

В отговор на това, китайският представител се обърна към Никарагуа, заявявайки, че страната нарушава принципа „Един Китай“ и на свой ред призова всички държави-членки да „престанат да нарушават суверенитета на Китай“.

Последва изявление от страна на Министерство на външните работи на Република Китай, в което страната отправи благодарности към представителя на Никарагуа, който демонстрира, че признава правата на тайванските работници в международната общност. В изявлението се споменава още, че Континентален Китай отявлено игнорира универсални и фундаментални човешки права, придържайки се към т.нар. принцип „Един Китай“. Нещо повече – страната си позволява да осъжда правото на други страни от международната общност да изказват мнение за тайванските работници.

Министерството наблегна и на факта, че администрацията на Тайван е единственото правителство, което представлява двадесет и трите милиона граждани на страната – факт, който не може и не бива да бъде отричан в световен мащаб. Беше отправен и апел към международната общност Републиката да бъде приета и да участва в Международната организация на труда и Международната организация за закрила на детето на основата на равенство и достойнство.

Пекин счита Тайван за част от китайската територия, въпреки че Китайската народна република никога не е имала юрисдикция над него от създаването му през 1949 г. КНР последователно оказва натиск върху международните организации и други страни да изолират Тайван в международен мащаб, но този натиск се разраства откакто Цай Ин-уен от Демократическата прогресивна партия пое властта през месец май 2016 г.Напиши коментар:


Публикувай