5 544 23

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР
Венцислав Михайлов

На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и стартира т.нар. военна операция „Барбароса“.

През ноември 1940 г. са начертани плановете за операцията, които са одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. и озаглавена „Операция Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това представлява най-голямото нахлуване във военната история.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии – Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва преминават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената армия пробива отбраната на противника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица населени места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за преминаване в отбрана на целия източен фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски от който и да е военен театър в световната история.

Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Справедлив
  Отговор
  1 08:11  22.06.17
  Сега ще излезат едни експерти по история-даже очевидци...и ще се започне едно тролене-че чак ще излезе че войната е правилна-ама видиш ли,лошият Сталтн не е позволил на добрия Хитлер да спечели...

  Коментиран от #11

 • Кики
  Отговор
  2 08:17  22.06.17
  Има хора тук, които пренебрежително си мислят, че това е само една историческа дата. Единствено Русия знае как е изглеждал този ден. Тогава никой не е могъл да погледне нагоре, да види слънцето на което ние се наслаждаваме в момента. Този слънчев ден се оказва най - мрачния за братския руски народ. Поклон пред загиналите!

  Коментиран от #17

 • Пеньо
  Отговор
  3 08:23  22.06.17
  Не искам да намалявам трагичното значение на тази дата, но на тази дата Хитлер е изпреварил Сталин с две седмици и го е нападнал пръв. Покой за душите на милионите избити!

  Коментиран от #5

 • Очо
  Отговор
  4 08:32  22.06.17
  Айде,,,първият очевидец Пенчо се обади-даже е знаел за плановете на Сталин. Абе цирка е тотален

 • Кики
  Отговор
  5 08:43  22.06.17

  До коментар #3 от "Пеньо":

  Ако познаваш добре Русия, никога няма да кажеш, че Хитлер е изпреварил Сталин. Ти не само, че не познаваш Русия, а е мразиш! Но ти е мразиш, защото не е познаваш.
 • Виктор Суворов
  Отговор
  6 08:47  22.06.17
  " Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия" - Това е заради прошляка Сталин. От Рихард Зорге до Абел, все разузнавачи от екстра класа са го предупреждавали за Барбароса-та, даже са му казали и точната дата, ама НЪЦ! Грузинския тиквеник е бил абсолютен шизофреник. Изтрепал си е всички кадърни военачалници, защото е страдал от манията за преследване на врага с партийна книжка. Големия късмет на СССР ( сега Русия) че маршал Жуков е минал между капките, иначе сега щяхме да говорим на немски и да живеем в Третия Райх. Всеки руснак ще ти каже: Втората Световна е спечелена въпреки Сталин, а не заради Сталин.

  Коментиран от #19

 • Бай хой
  Отговор
  7 09:18  22.06.17
  А ве вие малоумни ли сте или не можете да мислите? Кой кого е хванал неподготвен и за къде? Как ви се струва да успееш да удържиш и контраатакуваш подготвените повече от двеста дивизии и коалиция от нацистки правителства? Бла бла бла. Недостатъчно подготвен е отрепката гитлер защото се е провалил. Да видим новата коалиция която трупа войски по същите места, под същия предлог и идеи какви ще ги надроби. Предполагам същите добрини и благини като хитлеристите и дано да си получат заслуженото.

  Коментиран от #13

 • Кики
  Отговор
  8 09:22  22.06.17
  Мисля, че Сталин е разсъждавал правилно преди нахлуването, въпреки предупрежденията. Все пак едно мобилизиране на армията на целия фронт би изглеждало като провокация срещу Хитлер. Затова до последно е изчаквал. Все пак Хитлер е бил от позиция на силата. Точната дата за нападението се разбира ден и половина преди това, което е крайно недостатъчно за качествена мобилизация. Заслугата не е само на Жуков, а на всички, от най - високия пост до редник.
 • Виктор Суворов
  Отговор
  9 09:31  22.06.17
  http://a-specto.bg/rihrad-zorgre/ това е за умниците, които са ми писали минуси. И още, благодарение на Зорге става и обрата през зимата на 41/42 година, когато им съобщава, че Япония ще нападне не СССР, а Щатите. Тогава 2 милиона елитна руска армия е транспортирана от Сибир на Източния фронт, за да направи обрата във войната. Четете историята не както дявол чете евангелието другари.
 • Док Холидей
  Отговор
  10 10:00  22.06.17
  За мен това е само една историческа дата, защото не съм руснак, а българин. Не мисля че Хитлер е изпреварил Сталин с две седмици, а вероятно, минимум с една година; не бива и да се предоверяваме на хора като Виктор Суворов. Чудя се кои ли ще да са тези гениир които Сталин бил изтрепал, некои герои от гражданската война сигурно, като Будьони и Тимошенко :Д

  Коментиран от #12

 • Sergiy
  Отговор
  11 10:32  22.06.17

  До коментар #1 от "Справедлив":

  "лошият сталин""добрият гитлер", това ли пиши в методички на путьо ;) и двамата изроди, запомни "свидетел". За репресиите 1937г. в армията на се се се ре сталин така и не плати цената, изби най-добрите офицери и не само, се заиграваше с гитлера, делиха Европа и накрай прости хора отнесоха всичко със саможертви, въпреки сталин и мн.др "офицери". Много просто и с две думи.
 • Sergiy
  Отговор
  12 10:47  22.06.17

  До коментар #10 от "Док Холидей":

  За сега- Тухачевски, на 37г. стана генерал, новото мислене, а такива като "будьони" искаха със сабите да воюват сръщу танкове и тях ги слушаше сталин, и воюваха със сабите през 1941г. тъй като и сталин беше пълна нула, параноик и злобен изрод. Много невини хора истреби изрода.факт. неоправдано много хора, по вината на сталин. P.S.началото-средата на юли бог на тролове на путаьо-сталин, няколко дена се затвори в стаите си и никой не го видял-СТРАХ му беше, че ще го застрелят, за всичко което тоя изрод направил, а фашисти като на прогулката вървяха в това време, обаче не се намери такъв и изрода цъфне обратно. десетки милиони -това са много, наистина много.
 • Sergiy
  Отговор
  13 11:04  22.06.17

  До коментар #7 от "Бай хой":

  "бай Х.Й", култ сталина беше разоблачен още 1954 г., в се се се ре а когато дойдте путьо (2000г.), в "русия" започанаха на ново, обаче всички знаят истината за тоя изрод, само подлоги на путьо продолжават да "жевеет" със сталин в своята мизерна душа.

  Коментиран от #14

 • Ушльопак
  Отговор
  14 11:16  22.06.17

  До коментар #13 от "Sergiy":

  От СерГейчовци акъл не ни трябва...
 • filo
  Отговор
  15 11:18  22.06.17
  Хитлер губи войната заради грешни решения, а не защото е бил неподготвен (с изключение на метеорологичната обстановка). Вермахтът е бил много по-добре обезпечен от пияните съветски орди. За съжаление от загубата на Хитлер, България претърпя поредната унизителна национална катастрофа с идването на комунягите на власт, катастрофа, от която нама излизане вече 73 години.
 • БУМ БАМ
  Отговор
  16 11:32  22.06.17
  ТУКА РАЗНИ СМЕШНИЦИ С ВИСЯЩИ ГАЩИ ДЕТ ОБУВКИТЕ НЕ МОАТ СИ ВЪРЗА ПРАВИЛНО НИТО ПЪК РАЗЛИЧАВАТ МОТИКА ОТ ПИРОН РАЗДЪВКВАТ РУСНАЦИТЕ .САМО ЕДИН ПЪТ ИСКАМ ДА ГИ СЛОЖА ДО 120 ГАУБИЦА В ДЕЙСТВИЕ И СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ША ДРИСКАТ И НАСЪН ДУКЪТ СА ЖИВИ .

  Коментиран от #18

 • Съвецки народи
  Отговор
  17 13:07  22.06.17

  До коментар #2 от "Кики":

  Най-много загуби са понесли Украйна, Беларусь, Прибалтика, Молдова и Росийската Федерация, които сега са независими държави след разпадането на СССР. Наскоро(на 12 юни) празнувахме „День России” – бившия ден на независимостта на РСФСР от СССР. Той беше отбелязан в много градове на РФ с протестни митинги с/у Путин и арести на хиляди опозиционери. Когато другарят КИКИ споменава братския руски народ и Русия навярно има предвид унищожената от болшевиките Российская империя, наречена от Ленин „Россия – тюрьма народов” - затвор за народите.

  Коментиран от #20

 • артилерист служил 74
  Отговор
  18 13:34  22.06.17

  До коментар #16 от "БУМ БАМ":

  Пич, личи си че искаш да минеш за голям разбирач,ама не си, само да ти кажа, няма гаубица 120, има гаубица 122 милиметрова, а има и 152 мм, и 203,2 мм калибър, като последните две могат да стрелят и със снаряди с обогатен уран. И още нещо, чувал ли си израза: Гаубици, на рее-мък! Остави, много са тежки :) Айде, от мен да мине, поне знаеш ли какво значи станини, м?
 • Смях у каруцата на оня с коня
  Отговор
  19 13:56  22.06.17

  До коментар #6 от "Виктор Суворов":

  Като се подписваш с прякора "Виктор Суворов" доказваш, че не си го чел внимателно! Човекът, елитен бивш разузнавач, доста начетен, интелигентен, е написал и една друга книжка "Беру свои слова обратно", където обяснява детайлно и с примери какъв некадърник и подлец е бил Жуков. Жуков едновременно нападал, защото е правилно, но и отстъпвал, защото е правилно. Давал заповед да не се отстъпва на никаква цена, а след малко заплашвал с разстрел който следва глупаците, издали такава заповед... Точно него и пуснали към Берлин вместо Константин Рокосовский, който действително бил най-далеч на запад и наистина способен военачалник. Просто бил от полски произход и главен съперник на Жучката... Пак според Суворов, "новото мислене" на маршал Тухачевски се изразявало в създаване на огромни танкови корпуси. Толкова огромни, че пътищата се задръствали от движещи се машини и било невъзможно един такъв корпус да бъде въведен в употреба. Представете си 10,000 танка, трактори, влекачи, САУ и всичко това трябва да се движи с една и съща скорост, която ще е максимално възможната за най-бавните машини. Някои машини ще се развалят направо на пътя и няма как да се оправят, защото ремонтните екипи не достигат до мястото. Не, добрите ръководители в съветската армия са други - разстреляният Павлов, Рокосовский и доста други, чиито имена не са възхвалявани по политически причини.

  Коментиран от #22, #23


 • Кики
  Отговор
  20 14:22  22.06.17

  До коментар #17 от "Съвецки народи":

  Под братски руски народ имам предвид - Русия -СССР -Русия. Ленин не е казал (затвор за народите), друг го е казал.
 • mediator37
  Отговор
  21 16:45  22.06.17
  Г-н Михайлов, когато пишеш творчески и с мисъл се получават по-хубави дописки от метода копи-пейст от уикито, че и снимката.
 • Sergiy
  Отговор
  22 17:56  22.06.17

  До коментар #19 от "Смях у каруцата на оня с коня":

  съгласен съм с всичко, браво! Освен Тухачевски, това не единствено и най-важното негово желания за реформи в армията, той взима новшества на германия в първата световна, бил в англия,говорим за количество и качество на дивизии, за авиацията, флот, ами за наистина голями реформи. Обаче имаше много вътрешни врагове и +параноя на сталин=убит. Иначе всичко другото, много добре изложено като факти. (Павлов, Рокосовский, Блюхер, Егоров и хиляди други от елита на офицери, в същност, след 1936-38г. останаха 1/10 от тях, а какво правил 1941 и 42 изобщо мълчим. Ами при сталин от 1924 до 1953г.-само терор и нищо друго.
 • Виктор Суворов
  Отговор
  23 16:14  23.06.17

  До коментар #19 от "Смях у каруцата на оня с коня":

  Чел съм го много внимателно, приятел. Имам му трилогията. А ти явно не разбираш от ирония, ако бях написал Сталин, как щеше да реагираш?

Напиши коментар:


Публикувай