22 Юни, 2017 07:28 7 992 23

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР

  • хитлер-
  • ссср-
  • отечествена война
22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР - 1

На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и стартира т.нар. военна операция „Барбароса“.

През ноември 1940 г. са начертани плановете за операцията, които са одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. и озаглавена „Операция Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това представлява най-голямото нахлуване във военната история.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии – Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва преминават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената армия пробива отбраната на противника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица населени места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за преминаване в отбрана на целия източен фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски от който и да е военен театър в световната история.

Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    28 6 Отговор
    Сега ще излезат едни експерти по история-даже очевидци...и ще се започне едно тролене-че чак ще излезе че войната е правилна-ама видиш ли,лошият Сталтн не е позволил на добрия Хитлер да спечели...

    Коментиран от #11

  • 2 Кики

    44 11 Отговор
    Има хора тук, които пренебрежително си мислят, че това е само една историческа дата. Единствено Русия знае как е изглеждал този ден. Тогава никой не е могъл да погледне нагоре, да види слънцето на което ние се наслаждаваме в момента. Този слънчев ден се оказва най - мрачния за братския руски народ. Поклон пред загиналите!

    Коментиран от #17

  • 3 Пеньо

    19 15 Отговор
    Не искам да намалявам трагичното значение на тази дата, но на тази дата Хитлер е изпреварил Сталин с две седмици и го е нападнал пръв. Покой за душите на милионите избити!

    Коментиран от #5

  • 4 Очо

    23 8 Отговор
    Айде,,,първият очевидец Пенчо се обади-даже е знаел за плановете на Сталин. Абе цирка е тотален
  • 5 Кики

    21 9 Отговор

    До коментар #3 от "Пеньо":

    Ако познаваш добре Русия, никога няма да кажеш, че Хитлер е изпреварил Сталин. Ти не само, че не познаваш Русия, а е мразиш! Но ти е мразиш, защото не е познаваш.
  • 6 Виктор Суворов

    17 10 Отговор
    " Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия" - Това е заради прошляка Сталин. От Рихард Зорге до Абел, все разузнавачи от екстра класа са го предупреждавали за Барбароса-та, даже са му казали и точната дата, ама НЪЦ! Грузинския тиквеник е бил абсолютен шизофреник. Изтрепал си е всички кадърни военачалници, защото е страдал от манията за преследване на врага с партийна книжка. Големия късмет на СССР ( сега Русия) че маршал Жуков е минал между капките, иначе сега щяхме да говорим на немски и да живеем в Третия Райх. Всеки руснак ще ти каже: Втората Световна е спечелена въпреки Сталин, а не заради Сталин.

    Коментиран от #19

  • 7 Бай хой

    25 8 Отговор
    А ве вие малоумни ли сте или не можете да мислите? Кой кого е хванал неподготвен и за къде?
    Как ви се струва да успееш да удържиш и контраатакуваш подготвените повече от двеста дивизии и коалиция от нацистки правителства? Бла бла бла. Недостатъчно подготвен е отрепката гитлер защото се е провалил. Да видим новата коалиция която трупа войски по същите места, под същия предлог и идеи какви ще ги надроби. Предполагам същите добрини и благини като хитлеристите и дано да си получат заслуженото.

    Коментиран от #13

  • 8 Кики

    14 6 Отговор
    Мисля, че Сталин е разсъждавал правилно преди нахлуването, въпреки предупрежденията. Все пак едно мобилизиране на армията на целия фронт би изглеждало като провокация срещу Хитлер. Затова до последно е изчаквал. Все пак Хитлер е бил от позиция на силата. Точната дата за нападението се разбира ден и половина преди това, което е крайно недостатъчно за качествена мобилизация. Заслугата не е само на Жуков, а на всички, от най - високия пост до редник.
  • 9 Виктор Суворов

    8 6 Отговор
    http://a-specto.bg/rihrad-zorgre/
    това е за умниците, които са ми писали минуси. И още, благодарение на Зорге става и обрата през зимата на 41/42 година, когато им съобщава, че Япония ще нападне не СССР, а Щатите. Тогава 2 милиона елитна руска армия е транспортирана от Сибир на Източния фронт, за да направи обрата във войната. Четете историята не както дявол чете евангелието другари.
  • 10 Док Холидей

    7 6 Отговор
    За мен това е само една историческа дата, защото не съм руснак, а българин. Не мисля че Хитлер е изпреварил Сталин с две седмици, а вероятно, минимум с една година; не бива и да се предоверяваме на хора като Виктор Суворов. Чудя се кои ли ще да са тези гениир които Сталин бил изтрепал, некои герои от гражданската война сигурно, като Будьони и Тимошенко :Д

    Коментиран от #12

  • 11 Sergiy

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    "лошият сталин""добрият гитлер", това ли пиши в методички на путьо ;)
    и двамата изроди, запомни "свидетел".
    За репресиите 1937г. в армията на се се се ре сталин така и не плати цената, изби най-добрите офицери и не само, се заиграваше с гитлера, делиха Европа и накрай прости хора отнесоха всичко със саможертви, въпреки сталин и мн.др "офицери".
    Много просто и с две думи.
  • 12 Sergiy

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "Док Холидей":

    За сега- Тухачевски, на 37г. стана генерал, новото мислене, а такива като "будьони" искаха със сабите да воюват сръщу танкове и тях ги слушаше сталин, и воюваха със сабите през 1941г. тъй като и сталин беше пълна нула, параноик и злобен изрод. Много невини хора истреби изрода.факт. неоправдано много хора, по вината на сталин.
    P.S.началото-средата на юли бог на тролове на путаьо-сталин, няколко дена се затвори в стаите си и никой не го видял-СТРАХ му беше, че ще го застрелят, за всичко което тоя изрод направил, а фашисти като на прогулката вървяха в това време, обаче не се намери такъв и изрода цъфне обратно.
    десетки милиони -това са много, наистина много.
  • 13 Sergiy

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    "бай Х.Й", култ сталина беше разоблачен още 1954 г., в се се се ре а когато дойдте путьо (2000г.), в "русия" започанаха на ново, обаче всички знаят истината за тоя изрод, само подлоги на путьо продолжават да "жевеет" със сталин в своята мизерна душа.

    Коментиран от #14

  • 14 Ушльопак

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Sergiy":

    От СерГейчовци акъл не ни трябва...
  • 15 filo

    10 16 Отговор
    Хитлер губи войната заради грешни решения, а не защото е бил неподготвен (с изключение на метеорологичната обстановка). Вермахтът е бил много по-добре обезпечен от пияните съветски орди. За съжаление от загубата на Хитлер, България претърпя поредната унизителна национална катастрофа с идването на комунягите на власт, катастрофа, от която нама излизане вече 73 години.
  • 16 БУМ БАМ

    11 6 Отговор
    ТУКА РАЗНИ СМЕШНИЦИ С ВИСЯЩИ ГАЩИ ДЕТ ОБУВКИТЕ НЕ МОАТ СИ ВЪРЗА ПРАВИЛНО НИТО ПЪК РАЗЛИЧАВАТ МОТИКА ОТ ПИРОН РАЗДЪВКВАТ РУСНАЦИТЕ .САМО ЕДИН ПЪТ ИСКАМ ДА ГИ СЛОЖА ДО 120 ГАУБИЦА В ДЕЙСТВИЕ И СЪМ СИГУРЕН ЧЕ ША ДРИСКАТ И НАСЪН ДУКЪТ СА ЖИВИ .

    Коментиран от #18

  • 17 Съвецки народи

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Най-много загуби са понесли Украйна, Беларусь, Прибалтика, Молдова и Росийската Федерация, които сега са независими държави след разпадането на СССР. Наскоро(на 12 юни) празнувахме „День России” – бившия ден на независимостта на РСФСР от СССР. Той беше отбелязан в много градове на РФ с протестни митинги с/у Путин и арести на хиляди опозиционери. Когато другарят КИКИ споменава братския руски народ и Русия навярно има предвид унищожената от болшевиките Российская империя, наречена от Ленин „Россия – тюрьма народов” - затвор за народите.

    Коментиран от #20

  • 18 артилерист служил 74

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "БУМ БАМ":

    Пич, личи си че искаш да минеш за голям разбирач,ама не си, само да ти кажа, няма гаубица 120, има гаубица 122 милиметрова, а има и 152 мм, и 203,2 мм калибър, като последните две могат да стрелят и със снаряди с обогатен уран. И още нещо, чувал ли си израза: Гаубици, на рее-мък! Остави, много са тежки :) Айде, от мен да мине, поне знаеш ли какво значи станини, м?
  • 19 Смях у каруцата на оня с коня

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Виктор Суворов":

    Като се подписваш с прякора "Виктор Суворов" доказваш, че не си го чел внимателно! Човекът, елитен бивш разузнавач, доста начетен, интелигентен, е написал и една друга книжка "Беру свои слова обратно", където обяснява детайлно и с примери какъв некадърник и подлец е бил Жуков. Жуков едновременно нападал, защото е правилно, но и отстъпвал, защото е правилно. Давал заповед да не се отстъпва на никаква цена, а след малко заплашвал с разстрел който следва глупаците, издали такава заповед... Точно него и пуснали към Берлин вместо Константин Рокосовский, който действително бил най-далеч на запад и наистина способен военачалник. Просто бил от полски произход и главен съперник на Жучката...

    Пак според Суворов, "новото мислене" на маршал Тухачевски се изразявало в създаване на огромни танкови корпуси. Толкова огромни, че пътищата се задръствали от движещи се машини и било невъзможно един такъв корпус да бъде въведен в употреба. Представете си 10,000 танка, трактори, влекачи, САУ и всичко това трябва да се движи с една и съща скорост, която ще е максимално възможната за най-бавните машини. Някои машини ще се развалят направо на пътя и няма как да се оправят, защото ремонтните екипи не достигат до мястото.

    Не, добрите ръководители в съветската армия са други - разстреляният Павлов, Рокосовский и доста други, чиито имена не са възхвалявани по политически причини.

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Кики

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Съвецки народи":

    Под братски руски народ имам предвид - Русия -СССР -Русия. Ленин не е казал (затвор за народите), друг го е казал.
  • 21 mediator37

    4 1 Отговор
    Г-н Михайлов, когато пишеш творчески и с мисъл се получават по-хубави дописки от метода копи-пейст от уикито, че и снимката.
  • 22 Sergiy

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    съгласен съм с всичко, браво! Освен Тухачевски, това не единствено и най-важното негово желания за реформи в армията, той взима новшества на германия в първата световна, бил в англия,говорим за количество и качество на дивизии, за авиацията, флот, ами за наистина голями реформи. Обаче имаше много вътрешни врагове и +параноя на сталин=убит. Иначе всичко другото, много добре изложено като факти. (Павлов, Рокосовский, Блюхер, Егоров и хиляди други от елита на офицери, в същност, след 1936-38г. останаха 1/10 от тях, а какво правил 1941 и 42 изобщо мълчим. Ами при сталин от 1924 до 1953г.-само терор и нищо друго.
  • 23 Виктор Суворов

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    Чел съм го много внимателно, приятел. Имам му трилогията. А ти явно не разбираш от ирония, ако бях написал Сталин, как щеше да реагираш?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания