748 2

Кралицата: Приоритетът на правителството е успешен Брекзит (СНИМКИ)

Кралицата: Приоритетът на правителството е успешен Брекзит (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Британската кралица Елизабет Втора заяви, че за правителството на премиера Тереза Мей основната задача е да осигури възможно най-доброто за Великобритания споразумение за Брекзит и каза, че кабинетът ще се стреми към възможно най-широк консенсус по условията за излизане от ЕС, предаде "Ройтерс".

В реч пред парламента, в която представи програмата на правителството, кралицата заяви, че кабинетът ще отмени хармонизирането на британското законодателство с европейското и ще приложи нови политики в областта на имиграцията, международните санкции, ядрената сигурност, земеделието и риболова.

"Приоритетът на моето правителство е да осигури възможно най-доброто споразумение за излизане на страната от ЕС. Моите министри са готови да работят с парламента, местните власти, деловите среди и други по изграждането на възможно най-широк консенсус за бъдещето на страната извън ЕС", каза кралицата.

От речта й още стана ясно, че правителството се отказва от най-спорните си планирани мерки в образованието и здравеопазването, които бяха приети силно отрицателно от гласоподавателите по време на предизборната кампания. На парламентарните избори на 8 юни консерваторите изгубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

Кабинетът се отказва от намеренията си да премахне безплатните столови за ученици и да финансира здравните грижи за стари хора чрез допълнителен данък върху наследството им, наречен от критиците на тази мярка "данък деменция". Не се споменава и предизборното предложение на кабинета да се отмени забраната за лов на лисици.

В речта на кралица Елизабет Втора не бе споменато планираното държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Затова пък тя заяви, че правителството очаква с нетърпение планираното държавно посещение на испанската кралска двойка, предвидено за юли, предаде АП.

Британското правителство покани Тръмп на държавно посещение и президентът на САЩ прие поканата, но засега не е определена дата.

Речта на кралицата бе кратка, което отразява отслабените позиции на Тереза Мей след загубата на абсолютното мнозинство на консерваторите след свиканите от Мей предсрочни избори на 8 юни, отбелязва АП.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 15:59  21.06.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • киро
    Отговор
    2 17:01  23.06.17
    Кралицата на ПИРАТИТЕ !

Напиши коментар:


Публикувай