7 215 15

Русия разкри уникални факти за Втората световна война

Разкриват се подробности за ситуацията през 1941 г.

Снимка: Suhtterstock
Снимка: Suhtterstock
Росен Стойчев

Министерството на отбраната на Русия извади на бял свят уникални документи. Над 100 страници от първите часове на хитлеристката атака бяха публукувани на сайта на ведомството. Това са спомени, съобщения и доклади на комадащите военни окръзи, армии, корпуси и дивизии.

Според "РИА Новости", цитирани от Блиц, те разкриват доста неща около ситуацията през 1941 г. и готовността, както и разположението на съветските войски в момента на нападението.

Зам.-командирът на разузнаването в Пробалтийския особен военен окръг ген.-лейтанант Кузма Деревянко отчита, че командването над него е подценило заплахата. Той на няколко пъти е докладвал, че германците концентрират огромен брой войски на границата.

Данните са постъпвали от началото на юни. Генералът дори е обявил точния ден и час на атаката. Командващият 8 армия в района ген.-лейтанант Пьотър Собенников дори си признава, че не е изпълнил заповедта да дислоцира войниците си на границата и ги оставил на позиция.

Той също така недоумява как е била унищожена най-добрата дивизия в окръга - 48. Тя първо е била атакувана от въздуха, а после довършена от немците без дори да стигне до границата. В същото време самолетите на Прибалтийския военен окръг са били унищожени без дори да излезтят

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кики
  Отговор
  1 18:16  22.06.17
  Не успях да видя уникалните факти, които са излезли. Всичко написано тук е известно.

  Коментиран от #3, #4

 • Вижте ся
  Отговор
  2 19:04  22.06.17
  Публикувани са инересни факти ,които дават някои подробности около началото на войната .Няма нищо сензационно.Те са по-скоро за любителите историци на ВСВ.На мен лично ми допадат има доста интетесни спомени .
 • Жоро
  Отговор
  3 19:04  22.06.17

  До коментар #1 от "Кики":

  РИА Новости какво очакваш да напише " И ние им точехме секирата обаче те ни шибнаха първи " Няма да стане Обаче ако се запиташ как авиацията на Прибалтийски военен окръг са била толкова близо до границата и в обсега на немските самолети - може да се сетиш
 • БУК
  Отговор
  4 19:52  22.06.17

  До коментар #1 от "Кики":

  Е, как да те накара да му прочетеш статията?

 • Барчо
  Отговор
  5 22:06  22.06.17
  Нещата са ясни като бял ден. Тогава СССР имат перфектни икономически отношения с Германия и договор за НЕНАПАДЕНИЕ. Ония от Кремъл не са вярвали на разузнаването, че ще бъдат нападнати. Разчитали са на лист хартия. Точно по онова време съветската армия е била в период на ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ- била е по бели гащи. Още повече и вътрешнополитическите проблеми със социалистическата революция и гражданската война. Нищо ново. Излизат стари неща, които се знаят. Сега отново армията на Русия се превъоръжава и по план трябва да приключи 2021 г. Данните, които цитирам са общодостъпни за всеки в интернет пространството.
 • Спиро
  Отговор
  6 00:54  23.06.17
  От 100 страници секретни документи, само това ли успя да извадиш, Росене?:))
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 01:56  23.06.17
  ситуацията е все още секретна и то толкова секретна че даже неясна за самите руснаци.има само едно научно изследване направено по темата ,но в днешна русия автора му е обявен за предател.нищо ново нали:)?всъщност съветския провал е много по-грандиозен от френския през първите седмици на воината ,а тенденцията се запазва до 1943 година когато немците реално привършват с ресурсите си.до битката при курск немците винаги имат предимство въпреки неуспеха при сталинград ,но воюваики винаги в съотношение поне 1 към три в един момент вече не могат да задържат дори и това съотношение.руснаците ако разкажат кви са ги вършили в този период трудно после ще мотивират когото и да е да им вярва че са голямата работа.
 • Шаран БГ
  Отговор
  8 04:33  23.06.17
  След толкова много години на нас ни е лесно да даваме мнение , да правим анализи......Нищо "уникално" в написаното по-горе. Странно ми се струва да се прави някакъв паралел или сравнение на случилото се тогава във Франция и в СССР. Не напразно подписвайки документа за пълната и безусловна капитулация на Германия пред представителите на държавите победителки, Кайтел не се сдържа и възкликва: " И Франция ...и тя ли ?
 • Снайпериста
  Отговор
  9 05:39  23.06.17
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Пеньо
  Отговор
  10 08:34  23.06.17
  Цялата история на СССР е напълно или до голяма степен фалшифицирана и скрита. Все някой ден ще лъсне и истината.
 • Мишо
  Отговор
  11 16:50  23.06.17
  Защо никога не пишат за мястото на първото нападение от Нациска Германия срещу СССР.Дали това място е на руснаците,германците или си е на поляците,а ония двамата с мустаците си ги мерят(мустаците де) на чужда територия.

  Коментиран от #14

 • незнайко
  Отговор
  12 17:14  23.06.17
  Същото се повтаря и сега. САЩ концентрират военна техника в близост на Русия. ОЧАКВАМЕ СБИВАНЕ !
 • Гост читател
  Отговор
  13 21:53  24.06.17
  Сталин е бил многократно предупреждаван от шпионите си ,че ще бъде нападнат,но вместо да послуша ,той ги е пращал в Сибир. Най-големия изрод в световната история- избил е милиони от собствения си народ и то основно интелигенция ,като е оставил простите ватенки. И после се чудим ,що в 21 век ,руснаците на могат да произведат една пералня или един двигател.

  Коментиран от #15

 • Kcaniba
  Отговор
  14 08:16  27.06.17

  До коментар #11 от "Мишо":

  Река Прут - днешна Молдова, тогава е била МССР, преди това, когато е нямало Румъния, било е Бессарабия, Сувлров я отвоюва от Турците. Изгонват и изселват от там буджакскиье татари, дават земите на поробените българи!!! Там е първоьо преммнаване на вермахта на граници е нс СССР!!! Войната тогава не е обявена, т. е. е агресия.
 • Kcaniba
  Отговор
  15 08:18  27.06.17

  До коментар #13 от "Гост читател":

  Сталин не е русин, а е грузинец.

Напиши коментар:


Публикувай