23 Юни, 2017 13:59 1 875 2

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО)

  • афганистан-
  • талибани-
  • маулви хайбатула ахунзада

В средата на месеца САЩ обявиха, че ще изпратят още 4000 бойци в азиатската страна

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Войната в Афганистан ще приключи, след като НАТО напусне страната, заяви лидерът на движението на талибаните

Маулви Хайбатула Ахунзада заяви, че планираното увеличаване на броя на войниците на САЩ няма да сложи край на продължителната война в страната и обеща да се бори до пълно изтегляне на континтента на НАТО от Афганистан, предаде АП.

В средата на месеца Пентагонът обяви, че ще изпрати още 4000 американски военни в Афганистан.

Изявленията на Ахунзада бяха включени в посланието, което талибаните отправят всяка година преди мюсюлманския празник Айд ал Фитр, за да привличат последователи.

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО)

В посланието тази година Ахунзада изглежда втвърдява позицията си, заявявайки, че афганистанското правителство е прекалено корумпирано и трябва да си отиде. Той предупреждава и за опасност от нова гражданска война в Кабул, подобна на сблъсъците през 1992 г., когато муджахидински групи прогониха комунистическото правителство на Афганистан и обърнаха оръжията си едни срещу други.

В този конфликт загинаха над 50 000 мирни граждани и се зароди талибанското движение.

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО)

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО)

"Ако мислите, че можете да пречупите решимостта ни с вашето военно присъствие и изпращането на повече войски, правите грешка", се казва в посланието на Ахунзада, прочетено на английски.

"Американците трябва да разберат, че продължаването на войната в Афганистан и засилването на бомбардировките никога няма да ги доведат до успех. Афганистанците не са народ, който би се преклонил пред някого", подчертава талибанският лидер.

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва (ВИДЕО)

Ахунзада освен това заявява, че международната подкрепа за талибаните нараства и "водещи сили признават ефективността, легитимността и успеха им". Това е очевиден намек за съобщенията за отправените от Китай и Русия предложения за преговори с талибаните на фона на опасенията за поява на клон на "Ислямска държава" в Афганистан, отбелязва АП. Клонът на ИД е базиран в източната афганистанска провинция Нангархар, но успя да извърши зрелищни атаки на други места, включително в Кабул.

Ахунзада обвини САЩ и съюзниците им, че с присъствието си дестабилизират целия регион. Той обаче им предложи конструктивни и добри отношения, ако "незаконната окупация бъде прекратена".

В края на посланието си талибанският лидер призова бойците си да внимават да не нараняват мирни граждани по време на операциите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАДИРОВ

    4 5 Отговор
    ТЪПИ АМЕРЕКАНЦИ ТЕЗИ НАРОДИ СА НЕПРЕКЛОННИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ПРЕЧУПИТЕ ТВА ДА НЕ СА ВИ ИНДИЯНЦИТЕ В ПРЕРИЯТА

    Коментиран от #2

  • 2 Нафарфорий

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КАДИРОВ":

    Тъй кат ги гледам талибаните са много "цивилизовани"! Тоя третия на снимката Чък Норис ли е?
Новини по държави: