1 687 3

Права за европейците във Великобритания и 5 г. престой

Тереза Мей представи предложението за уреждане правата на европейците, живеещи на Острова

Права за европейците във Великобритания и 5 г. престой
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Британският министър-председател Тереза Мей представи първо пред лидерите на ЕС предложението на Лондон за уреждане правата на европейците, живеещи на Острова.

След напускането на Великобритания само хората, които имат поне 5-годишен престой в кралството към 29 март 2019 г - датата на излизането от ЕС - ще могат да запазят правата си. Те ще трябва да докажат срока с документи и да кандидатстват за регистриране като кандидати.

Тези, пристигнали между дата, която ще бъде определена допълнително, и напускането, ще получат 2 години "гратисен период", за да узаконят престоя си, с цел да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване при достигане на 5 години.

ЕК, която вече обяви преговорната си позиция, има по-щедро предложение. Според Брюксел всички европейци, намиращи се в Обединеното кралство към датата на напускане, би трябвало да запазят доживот равните си права за работа, образование и достъп до социалните системи, независимо колко време са прекарали във Великобритания.

Освен това ЕС желае членовете на техните семейства, извън Кралството да получат същите права, за да не се разделят семействата.

Комисията предлага същите условия и за британските граждани, живеещи в Европа. В Обединеното кралство в момента живеят 3,2 млн европейски граждани, а в останалите 27 страни членки - 1 милион британци.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • факистан
  Отговор
  1 18:22  23.06.17
  Едва ли, ще са много желаещите да останат да живеят в бъдещия Британски халифат ?
 • 666
  Отговор
  2 18:48  23.06.17
  Желаещи да живеят там ще има много, но въпросът е как ще се отрази това на България. Доста парички влизат при нас точно от бачкаторите в Англия. Да обобщим. Производство нямаме, в туризма събрахме само утайката и го караме на доизживяване, външни инвестиции колкот да отвориш дюнерджийница.... ми то ако не са парите от Англия сме живи умрели. Нашите 80% като ги натирят от там и се върнат тук..... кво прайм?
 • гочев
  Отговор
  3 19:51  23.06.17
  Браво на ЕС, бой по тъпите ингилизки канчета, дето се подведоха по хибридките на Путин!!!

Напиши коментар:


Публикувай