23 Юни, 2017 18:50 3 036 19

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия

  • владимир путин-
  • михаил ходорковски-
  • кремъл-
  • алексей навални

Михаил Ходорковски разказа как би изглеждала Русия след Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия - 1
Снимки: БТА/АР

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски разказа как би изглеждала Русия след Владимир Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише "Независимая газета".

"Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление", заяви бившият петролен магнат - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Според него движението му "Отворена Русия" си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

"Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне", казва опозиционерът.

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка препратка към шефа на Фонда за борба с корупцията, посочва "Независимая газета.

"Отворена Русия" дейно подкрепи и протестите от 26 март и 12 юни, и намерението на Навални да кандидатства за президентския пост на изборите догодина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    27 37 Отговор
    Абе, какво правите във вашата държава, никак не ме засяга! Как обаче действате спрямо България- да, това пряко ме засяга! Приберете си троловете от българските форуми, прекратете информационно психологическата война, която водите в българския мейнстрийм, спазвайте международните договори, които сте подписали, изтеглете се от всички замразени конфликти с ваше участие, не използвайте руския природен газ като енергийно оръжие и се отнасяйте равнопоставено и с дължимото уважение към ВСЯКА държава - включително и България, а останалото ще си дойде само! Толерантността е ДВУПОСОЧНА улица и изисква ВЗАИМНО уважение, а отношения на сюзерен и васал. Докато не разберете това, няма да имаме обща база за разбирателство....

    Коментиран от #2, #9, #19

  • 2 Путин

    11 29 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Слушам и изпълнявам!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скорпион29

    33 12 Отговор
    Ето типичен агент на ЦРУ и името на движението което представлява Отворена Русия да ви прилича на името на една фондация ?Няма случайности но спокойно няма да го огрее никога креслото в Кремъл ще се спъне по стълбите и всичко ще е ок.
  • 5 Кики

    34 4 Отговор
    Русия винаги ще бъде такава, каквато е виждате, в противен случай ще бъде смачкана!
  • 6 Кики

    26 5 Отговор
    ГОСТ 2,много ти работи фантазията! Ти искаш чудотворни неща!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    9 3 Отговор
    Бравоо, страхотна реч :))))
    Ти си само за управник, убиваш ме от смях.
    Гост 2, премиер, президент и върховен главнокомандващ и духовен напътственик на родината, но да не забравяме най-важното... Мишката, любимката на Нато и Сащ!
    Жестокия закрилник на техните права, бореца за правда, вземи и се скрий вече някъде!
  • 9 Скорпион29

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Е сега ще си ходя можели само преди това да си измия зъбките ония дето те хапят цял ден?
  • 10 Барчо

    12 7 Отговор
    Абе тоя няма ли кой да му прекрати мъките? Ако не беше престъпник и беше в Русия, щеше друга песен да пее. От рода на: Гордея се, че съм руснак и се гордея с нашия велик президент, който прави и невъзможното за благото на матушка Русия.
    Държава като Русия може да бъде успешна само ако се управлява авторитарно и от добър политик като Путин.
    Америка не е по-различна от Русия. Който си мисли, че там демокрацията управлява, значи е най-големия тъпанар. Да припомним колко стачки и бружения е имало против войната във Виетнам!!! Демокрацията изслуша ли народа си? Не! И къде е демокрацията там? Там са свалени са над 3 000 американски самолети, над 1 000 хеликоптера. Да не говорим за едно цяло поколение осакатени умствено американски войници.
  • 11 цъвти

    5 6 Отговор
    Чувал съм за ненормалници,но тоя счупи скалата на глупомера!!!!Най напред да каже как натрупа милиардите,заради които ходи в затвора!Що не си стоя там ами избяга или го екстрадираха!!Да смени системата,за да угоди на сегашните си господари!Крим в Украйна!Русия само от Москва!Останалото заедно с природните ресурси,ракетите,космическите апарати,учени и т.н.и т.н. за "хамериканците"!Също както в Ирак,Афганистан,Либия,Сирия Югославия/държавицата Косово върху сръбски земи!!/ и т.н.Все страни яли попарата от"арабската пролет"и демокрацията по "хамерикански"!!!Пък и България да не би да е цъфнала и вързала от тази нова демокрация!!Цигания до шия!Индустрия-унищожена!Селско стопанство-ликвидирано!Ядем ГМО!Но ние тъй и тъй не сме държава а бардак-управляван от простак/Б.Б/.Айде -чао ,че ме чака че ме вика мойта под юргана!Само туй засега остана!!!!!

    Коментиран от #18

  • 12 иван

    6 4 Отговор
    Надявам се че Русия няма да разреши американските еврей да я превърнат в развалина.Либия,Ирак сега наред е Сирия,стига.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 начо

    2 1 Отговор
    разпад,превъзпитание нормалност както при германците
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ала бала

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "иван":

    Ти си идиот и то голям. Също така си и много тъп. Непоправими!
  • 16 Шаран БГ

    1 6 Отговор
    Точно така г-н Ходорковски ! А ще разрешиш ли тогава на Русия да има военни бази в Мексико , Канада и Куба с ракети насочени към Белия дом у Вашингтон? Само питам, де.......да знам, какво си наумил !?
  • 17 БайМанаф

    3 4 Отговор
    Година 1947, САЩ; Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ
    До всички нас:

    "Ние ще хвърлим всичко, което имаме, цялото злато, цялата реална мощ и ресурси за изиграването и оглупяването на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието на хората, могат да бъдат изменяни. Като посеем там хаос, ние незабелязано ще подменим техните ценности с фалшиви и ще ги заставим да повярват в тях.

    Така ние ще намерим свои единомишленици, свои помощници и съюзници в самата Русия. Епизод след епизод ще разиграваме грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателно, необратимо изгасване на неговото съзнание... Литературата, театърът, киното - всичко ще изобразява и прославя най-ниските човешки чувства. Ние всячески ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума всяка безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и неразбория.

    Честността и порядъчността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото. Безсрамието, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, предателството, национализмът и враждата между народите - всичко това ние ще насаждаме ловко и незабележимо... По такъв начин ние ще съсипваме поколение след поколение. Ще се занимаваме с хората от детските, от юношеските години, винаги главното ударение ще слагаме на младежта, ко
  • 18 Андре

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "цъвти":

    Ти не си пипал още бре 😂
  • 19 999

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    А бе Прост 2 кажи ми как за САЩ всички милиардери в Русия са олигарси и само този мурдар е вода не на пита а ? Да ти кажа скоро ще пие чай с някой скъп метал.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания