2 340 19

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия

Михаил Ходорковски разказа как би изглеждала Русия след Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл

Враг на Путин: Да се смени не президентът, а системата в Русия
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски разказа как би изглеждала Русия след Владимир Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише "Независимая газета".

"Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление", заяви бившият петролен магнат - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Според него движението му "Отворена Русия" си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

"Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне", казва опозиционерът.

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка препратка към шефа на Фонда за борба с корупцията, посочва "Независимая газета.

"Отворена Русия" дейно подкрепи и протестите от 26 март и 12 юни, и намерението на Навални да кандидатства за президентския пост на изборите догодина.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост 2
  Отговор
  1 18:55  23.06.17
  Абе, какво правите във вашата държава, никак не ме засяга! Как обаче действате спрямо България- да, това пряко ме засяга! Приберете си троловете от българските форуми, прекратете информационно психологическата война, която водите в българския мейнстрийм, спазвайте международните договори, които сте подписали, изтеглете се от всички замразени конфликти с ваше участие, не използвайте руския природен газ като енергийно оръжие и се отнасяйте равнопоставено и с дължимото уважение към ВСЯКА държава - включително и България, а останалото ще си дойде само! Толерантността е ДВУПОСОЧНА улица и изисква ВЗАИМНО уважение, а отношения на сюзерен и васал. Докато не разберете това, няма да имаме обща база за разбирателство....

  Коментиран от #2, #9, #19

 • Путин
  Отговор
  2 19:10  23.06.17

  До коментар #1 от "гост 2":

  Слушам и изпълнявам!
 • 3 19:20  23.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Скорпион29
  Отговор
  4 20:19  23.06.17
  Ето типичен агент на ЦРУ и името на движението което представлява Отворена Русия да ви прилича на името на една фондация ?Няма случайности но спокойно няма да го огрее никога креслото в Кремъл ще се спъне по стълбите и всичко ще е ок.

 • Кики
  Отговор
  5 21:44  23.06.17
  Русия винаги ще бъде такава, каквато е виждате, в противен случай ще бъде смачкана!
 • Кики
  Отговор
  6 21:48  23.06.17
  ГОСТ 2,много ти работи фантазията! Ти искаш чудотворни неща!
 • 7 21:56  23.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Сандо
  Отговор
  8 00:07  24.06.17
  Бравоо, страхотна реч :)))) Ти си само за управник, убиваш ме от смях. Гост 2, премиер, президент и върховен главнокомандващ и духовен напътственик на родината, но да не забравяме най-важното... Мишката, любимката на Нато и Сащ! Жестокия закрилник на техните права, бореца за правда, вземи и се скрий вече някъде!
 • Скорпион29
  Отговор
  9 00:12  24.06.17

  До коментар #1 от "гост 2":

  Е сега ще си ходя можели само преди това да си измия зъбките ония дето те хапят цял ден?
 • Барчо
  Отговор
  10 01:14  24.06.17
  Абе тоя няма ли кой да му прекрати мъките? Ако не беше престъпник и беше в Русия, щеше друга песен да пее. От рода на: Гордея се, че съм руснак и се гордея с нашия велик президент, който прави и невъзможното за благото на матушка Русия. Държава като Русия може да бъде успешна само ако се управлява авторитарно и от добър политик като Путин. Америка не е по-различна от Русия. Който си мисли, че там демокрацията управлява, значи е най-големия тъпанар. Да припомним колко стачки и бружения е имало против войната във Виетнам!!! Демокрацията изслуша ли народа си? Не! И къде е демокрацията там? Там са свалени са над 3 000 американски самолети, над 1 000 хеликоптера. Да не говорим за едно цяло поколение осакатени умствено американски войници.
 • цъвти
  Отговор
  11 07:15  24.06.17
  Чувал съм за ненормалници,но тоя счупи скалата на глупомера!!!!Най напред да каже как натрупа милиардите,заради които ходи в затвора!Що не си стоя там ами избяга или го екстрадираха!!Да смени системата,за да угоди на сегашните си господари!Крим в Украйна!Русия само от Москва!Останалото заедно с природните ресурси,ракетите,космическите апарати,учени и т.н.и т.н. за "хамериканците"!Също както в Ирак,Афганистан,Либия,Сирия Югославия/държавицата Косово върху сръбски земи!!/ и т.н.Все страни яли попарата от"арабската пролет"и демокрацията по "хамерикански"!!!Пък и България да не би да е цъфнала и вързала от тази нова демокрация!!Цигания до шия!Индустрия-унищожена!Селско стопанство-ликвидирано!Ядем ГМО!Но ние тъй и тъй не сме държава а бардак-управляван от простак/Б.Б/.Айде -чао ,че ме чака че ме вика мойта под юргана!Само туй засега остана!!!!!

  Коментиран от #18

 • иван
  Отговор
  12 07:31  24.06.17
  Надявам се че Русия няма да разреши американските еврей да я превърнат в развалина.Либия,Ирак сега наред е Сирия,стига.

  Коментиран от #14, #15

 • начо
  Отговор
  13 07:42  24.06.17
  разпад,превъзпитание нормалност както при германците
 • 14 07:49  24.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ала бала
  Отговор
  15 07:50  24.06.17

  До коментар #12 от "иван":

  Ти си идиот и то голям. Също така си и много тъп. Непоправими!

 • Шаран БГ
  Отговор
  16 09:15  24.06.17
  Точно така г-н Ходорковски ! А ще разрешиш ли тогава на Русия да има военни бази в Мексико , Канада и Куба с ракети насочени към Белия дом у Вашингтон? Само питам, де.......да знам, какво си наумил !?
 • БайМанаф
  Отговор
  17 10:01  24.06.17
  Година 1947, САЩ; Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ До всички нас: "Ние ще хвърлим всичко, което имаме, цялото злато, цялата реална мощ и ресурси за изиграването и оглупяването на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието на хората, могат да бъдат изменяни. Като посеем там хаос, ние незабелязано ще подменим техните ценности с фалшиви и ще ги заставим да повярват в тях. Така ние ще намерим свои единомишленици, свои помощници и съюзници в самата Русия. Епизод след епизод ще разиграваме грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателно, необратимо изгасване на неговото съзнание... Литературата, театърът, киното - всичко ще изобразява и прославя най-ниските човешки чувства. Ние всячески ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума всяка безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и неразбория. Честността и порядъчността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото. Безсрамието, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, предателството, национализмът и враждата между народите - всичко това ние ще насаждаме ловко и незабележимо... По такъв начин ние ще съсипваме поколение след поколение. Ще се занимаваме с хората от детските, от юношеските години, винаги главното ударение ще слагаме на младежта, ко
 • Андре
  Отговор
  18 10:33  24.06.17

  До коментар #11 от "цъвти":

  Ти не си пипал още бре 😂
 • 999
  Отговор
  19 19:37  24.06.17

  До коментар #1 от "гост 2":

  А бе Прост 2 кажи ми как за САЩ всички милиардери в Русия са олигарси и само този мурдар е вода не на пита а ? Да ти кажа скоро ще пие чай с някой скъп метал.

Напиши коментар:


Публикувай