1 793 6

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава
Венцислав Михайлов

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.

Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.

Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.

Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.

Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.

Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

Украйна


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 08:09  27.06.17
  Ах братко ми Карл.... Благороден е царя на Русия!!! Благородна и Великодушна Русия!!!
 • Пеньо
  Отговор
  2 11:12  27.06.17
  1709 година! Тогава Крим още не е бил руски! Това става през 1783г.

  Коментиран от #3

 • ЧЕСТНО
  Отговор
  3 13:19  27.06.17

  До коментар #2 от "Пеньо":

  А УКРАЙНА ПЪК ИЗООООБЩО ХИЧ Я Е НЯМАЛО.

  Коментиран от #4

 • Пеньо
  Отговор
  4 15:55  27.06.17

  До коментар #3 от "ЧЕСТНО":

  Но украинците са били там!

  Коментиран от #5

 • Kcaniba
  Отговор
  5 08:11  28.06.17

  До коментар #4 от "Пеньо":

  Там са били татарите. Славяните от са били продавни в истамбул за гребци на галерите на веницианците, слааянките продавани за наложници и харемите. Русия ги е спасила
 • Фейк
  Отговор
  6 00:28  09.12.18
  Статия за невежи. Битката при Полтава се води не само от руснаци а още от датчани, поляци, литовци и прусаци. Петър ръководи руските части. Карл Густав го спасява българинът Мирчо Бимбалов, който е награден със специален орден за спасяването на краля.

Напиши коментар:


Публикувай