877 2

Терористите в Русия се координират в интернет (ВИДЕО)

Атентаторите, действащи във Федерацията, използват най-вече месинджъра Телеграм, заяви Федералната служба за сигурност 

Терористите в Русия се координират в интернет (ВИДЕО)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) констатира, че участниците в конспиративни терористични клетки използват "тотално" различни месинджъри и най-вече Телеграм. Това съобщи за ТАСС пресцентърът на ФСС.

При акции за издирване на действащи в нелегалност клетки на международни терористични организации ФСС е установила, че "участниците в тях тотално използват интернет месинджъри за конспиративна връзка помежду си и с техните ръководители в чужбина".

На руска територия терористите използват най-активно Телеграм, който им дава "възможност да създават тайни чатове с високо ниво на криптиране на предаваната информация", посочва федералната служба.

Телеграм бе използван по-специално от изпълнителя на атентата в метрото на Санкт Петербург от 3 април и от неговия наставник, давал напътствия от чужбина, посочва ФСС. По нейни "достоверни данни" атентаторът самоубиец, неговите помагачи и задграничното им ръководство са използвали "месинджъра Телеграм, за да скрият престъпните си замисли на всички етапи от организацията и подготовката на терористичния акт".

Вчера руски медии цитираха шефа на Роскомнадзор Александър Жаров, заплашил основателя на Телеграм Павел Дуров, че федералната агенция ще блокира "до дни" месинджъра му на руска територия, ако услугата не бъде регистрирана в Русия и Роскомнадзор не получи данни за нея.

Жаров отправя такива закани от средата на май и срещу създателя на Телеграм, и срещу близо шестте милиона потребители на услугата в Русия. Основателят на месинджъра предупреди, че в такъв случай кореспонденцията на руски държавни служители ще се прехвърли от Телеграм в облачни услуги като Епъл клауд и Гугъл драйв, контролирани от САЩ, посочва радио "Ехото на Москва".

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 11:19  26.06.17
  А бе направо да кажат, че всичко това идва от пентагона. Нема само онея да врекат.
 • Барчо
  Отговор
  2 00:56  27.06.17
  Месинджър - телеграм не се ползват само в Русия от терористи. Ползват го джихадисти, терористи, нарко търговци и всякакви престъпници. Нивото на криптиране е на такова високо ниво, че не може да бъде прочетено от никой друг освен от получателя. Другото е, че след прочета на съобщението може да бъде изтрито без следа и да остане единствено на телефона на получателя. Съобщението изчезва без следа, все едно никога не е изпращано. Такава кореспонденция е мечта на всеки бандит и те си го ползват.

Напиши коментар:


Публикувай