582 0

Социалистите печелят убедително в Албания

Социалистите събират близо половината гласове

Социалистите печелят убедително в Албания
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Социалистическата партия в Албания получава 74 от общо 140 места в албанския парламент, съобщи местното издание NOA. До момента са преброени половината от гласовете.

В страната се проведоха парламентарни избори, които бяха определени като ключови за желанието на Тирана да започне преговори с Европейския съюз за присъединяване.

Социалистическата партия на министър-председателя Еди Рама събира близо половината от гласовете, докато на второ място се нарежда Демократическата партия на Лулзим Баша с 43 мандата.

Социалистическото движение за интеграция е трета политическа сила, печелейки 18 места в парламента при половината преброени гласове от вота.

Парламентарните избори в Албания бяха проследени внимателно от Брюксел, тъй като провеждането на честни и прозрачни избори е важна стъпка в диалога между албанците и ЕС.

Брюксел иска да види реформи и политически усилия от албанците към постигане на поставените условия, за да се доближи страната до членство в европейската общност. Европейският съюз иска от Албания най-вече реформи в съдебната система.

Снимка: БТА/ AP

Албания


Напиши коментар:


Публикувай