27 Юни, 2017 08:30 1 304 1

Президент на ръба

  • бразилия-
  • мишел темер-
  • корупция-
  • родриго жанот-
  • дилма русеф

Главният прокурор на Бразилия внесе във Върховния съд обвинение в корупция срещу Мишел Темер

Президент на ръба - 1
Снимки: БТА/АР

Главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот внесе във Върховния съд официално обвинение в корупция срещу президента Мишел Темер, който може да бъде принуден да подаде оставка, предаде "Ройтерс".

За да бъде изправен държавният глава пред Върховния съд, обвинението трябва да бъде одобрено с гласовете на две трети от депутатите. В такъв случай той ще бъде отстранен от длъжност за срок до 180 дни.

Главният прокурор на Бразилия обвинява по-специално Темер, че е получил подкупи в размер на 500 000 реала (около 150 000 долара) от бразилския гигант в месопреработвателната промишленост Же Бе Ес. Компанията е замесена в големия корупционен скандал, засегнал промишлени отрасли и политически и икономически кръгове в цялата страна.

Освен обвиненията в корупция Темер е разследван и за опит да възпрепятства правосъдието и за връзки с лица, ощетили държавата. Очаква се в скоро време главният прокурор да се произнесе и по тези два случая.

Президент на ръба

Сега Върховният съд трябва да реши дали да даде ход на дело във връзка с обвиненията, като това ще стане въз основа на вота в долната камара на парламента дали да бъде съден президентът или не. За целта в долната камара са необходими 342 депутатски гласа от общо 513, припомня ДПА.

Депутати от управляващата коалиция смятат, че ще съберат достатъчно гласове в долната камара на парламента, за да не допуснат Върховният съд да започне дело срещу Темер по обвиненията в корупция, допълва "Ройтерс".

В случай че две трети (342) от депутатите в долната камара не подкрепят започването на процес във Върховния съд срещу президента, то ще се изчака да приключи неговият президентски мандат на 31 декември 2018 г. и дотогава обвиненията срещу него ще бъдат "суспендирани", допълва АП.

В случай че се стигне до процес във Върховния съд и Темер бъде оневинен, той ще може да се върне на работа. Същото ще се случи и ако Върховният съд не стигне до присъда през 180-те дни на процеса. Ако Темер бъде признат за виновен, той може да отиде в затвора. Обвинения, свързани с корупция, могат да му донесат присъда между 2 и 12 години затвор.

Ако Темер влезе в затвора, не става ясно кой ще ръководи страната. Бразилия е без вицепрезидент, откакто Темер стана президент. Някои анализатори смятат, че тогава на президентския пост ще се озове председателят на долната камара на парламента Родриго Мая. Други прогнозират нови избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андре

    1 0 Отговор
    в тази индустрия ...150 хиляди са жълти стотинки... макар и президент, ако е вярно, е много тъп...
Новини по държави: