771 1

ЕЦБ: Противниците на еврото намаляват

Гласовете на противниците на общата валута се чуват по-слабо от една година, заяви президентът на Европейската централна банка

ЕЦБ: Противниците на еврото намаляват
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че от една година гласовете на противниците на еврото, които бяха много популярни след вота за Брекзит, днес са сведени само до шушукане, предаде "Ройтерс".

При откриването на четвъртото издание на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, близо до португалската столица Лисабон, Драги подчерта "голямата разлика" в икономическия и политически климат в сравнение с атмосферата, при която протече конференцията преди година, когато Великобритания току-що се бе произнесла на референдум за напускане на ЕС.

Противниците на общата валута, противопоставящи се на европейския проект, макар все още да бяха малцинство сред гражданите на ЕС, надигаха глас, както никога до този момент", припомни италианецът.

"Оттогава мълчаливото мнозинство в Европа си върна гласа: икономическите перспективи се подобриха, а призивите за премахване на ЕС и еврото вече не са по-силни от шушукане", посочи Драги.

По думите му проблемът, пред който е изправена еврозоната, се дължи на "шлаката", останала от финансовата криза. Производителността вече не се увеличава както преди, най-вече в контекста на застаряващо общество, каза той.

Според него въпросът занапред е "как да се направи така, че растежът да може да се поддържа и да бъде по-малко зависим от подкрепата на паричната политика", смята още банкер номер едно на ЕС.

Португалия


Още по темата

 • България е готова за еврозоната

  България е готова за еврозоната

  КТБ е само фрагмент от много по-голям проблем, който имахме - проблемът за стабилността и устойчивостта на демокрацията Никой не би инвестирал ...
  18.06.2017
  1 765
  2
 • Еврото отпразнува победата на Макрон

  Еврото отпразнува победата на Макрон

  Еврото – подобно на европейските лидери в блока – също отпразнува победата на Еманюел Макрон на президентските избори във ...
  8.05.2017
  1 179
  0
 • Льо Пен: Еврото тежи на Франция

  Льо Пен: Еврото тежи на Франция

  Кандидатът за президент на Франция от крайната десница – Марин льо Пен, смята че еврото е тежест за страната и че националната валута (френският ...
  30.04.2017
  7 288
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 01:10  28.06.17
  Да вярно е, те напускат съюза

Напиши коментар:


Публикувай