1 479 8

CNN изгони журналисти заради грешна информация за Русия

Медията уволни трима служители заради непроверена информация, уличаваща човек на Тръмп за връзки с Москва

CNN изгони журналисти заради грешна информация за Русия
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Трима журналисти от новинарския екип на CNN подадоха оставки и те бяха приети след скандал, избухнал около публикация за журналистическо разследване за среща между човек от екипа на Доналд Тръмп и шеф на руски инвестиционен фонд. Според информацията тя се е състояла само 4 дни преди встъпването в длъжност на Тръмп за президент на САЩ през януари т.г., предаде Reuters.

Материалът на автора - Томас Франк, бе пуснат само на сайта на CNN в петък вечерта и няколко часа по-късно бе изтеглен, но без да стигне до телевизионния екран. Бяха изтрити и всички линкове към него. Сваляйки публикацията, от екипа на CNN отбелязаха, че вътрешно редакционно разследване е установило, че не са били спазени редакционни изисквания и в частност не е бил по съответния начин проверен източникът на информацията, въз основа на която е подготвена публикацията.

Редакцията веднага се извини на засегнатия бизнесмен Антъни Скарамучи от преходния екип на Тръмп, за когото се твърди, че се е срещнал с руския бизнесмен.

Снимка: БТА/АР

Освен Франк със CNN трябва да се разделят още Ерик Лихтблау - заместник-управляващ редактор на вашингтонското бюро на информационния канал, и Лекс Харис - шеф на отдела за журналистически разследвания.

В свалената статия, цитирана от ТАСС, с позоваване на неназован източник се твърди, че на 16 януари 2017 г. на Световния икономически форум в Давос Скарамучи се е срещнал с шефа на руския Фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

По-нататък се казва, че специалният комитет за разузнаването в Сената е започнал разследване, за да изясни дали човекът на Тръмп е давал на руснака надежди за скорошно смекчаване на антируските санкции, въведени от САЩ заради украинските събития през 2014 г. Това би могло да има влияние върху решенията на фонда как да инвестира.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да го кажем направо
  Отговор
  1 02:58  28.06.17
  Те повечето новини така стават-казват ,че сестрати е к..ва,пък ти иди и доказвай че нямаш сестра..Затова и тези медии отдавна изгубиха тежеста си във журналистическият бранш...

  Коментиран от #6

 • Соломон Вагенщайн
  Отговор
  2 06:07  28.06.17
  Червен еврейски интернационал. САЩ-РУСИЯ,ВЕЧНА ДРУЖБА !
 • Фалшиви новини
  Отговор
  3 07:04  28.06.17
  всички новини са ФАЛШИВИ, особено западните ,да не говорим за САЩ,особено в частта за Тръмп, за БГ медии- папагали ,без коментар.
 • Kcaniba
  Отговор
  4 07:42  28.06.17
  Сасо трима ли са?!?! Цялата новинврска индустрия отдавнв е манипулация и лъжа!!!

 • Логика
  Отговор
  5 09:25  28.06.17
  По тази логика в Русия всички журналисти трябва да се уволнят. Там е тотална и целенасочена пропаганда. А това, че са уволнени журналисти за невярна информация в САЩ, говори доста добре за тяхната журналистика.

  Коментиран от #7

 • КО КО
  Отговор
  6 09:32  28.06.17

  До коментар #1 от "Да го кажем направо":

  Кои медии ?
 • Андре
  Отговор
  7 09:39  28.06.17

  До коментар #5 от "Логика":

  Там най-вече :D
 • перо
  Отговор
  8 10:11  28.06.17
  Грешна е когато си объркал бройката на нещо, но историята като цяло е вярна. Тук не става въпрос за грешка, а за целенасочена измама.

Напиши коментар:


Публикувай