Last news in Fakti

27 Юни, 2017 14:38 2 486 1

Солено! ЕС глоби Google с €2.4 милиарда

  • ес-
  • google-
  • глоба-
  • милиарди-
  • конкуренция-
  • брюксел-
  • търсачка-
  • онлайн

Онлайн търсачката беше обвинена, че нарушава правилата на конкуренция

Солено! ЕС глоби Google с €2.4 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

Най-голямата онлайн търсачка в света Google беше глобена с рекордните 2.42 милиарда евро от Европейския съюз, съобщи „Дейли експрес“.

Регулаторът на европейския блок наложи солената глоба на компанията заради нарушение на конкурентните норми на ЕС. От Google са популяризирали своя услуга за пазаруване.

Разследването беше стартирано преди няколко седмици, след като постъпиха многобройни оплаквания от конкурентни уебсайтове, че търсачката дава на своя собствена услуга по-добри позиции на пазара.

„Google злоупотребява с господстващо положение на пазара, като системно облагодетелства своя собствена платформа за пазаруване в общите резултати от търсенията“, се казва в официално съобщение на Европейската комисия.

Американският онлайн гигант има 90 дни, за да спре тези практики, а освен това ще трябва да заплати 5% от среднодневния оборот на компанията майка Alphabet.

Европейският съюз обвини търсачката, че е определяла на коя страница да се появят резултатите при търсенията на конкурентни услуги, което е нарушение на установените норми.

Така например дори най-предно класираната конкурентна услуга е излизала на четвърта страница от резултатите в търсачката на Google. Европейските власти обвиниха онлайн гиганта, че е злоупотребявал с господството си на пазара и активно е изтласквал конкуренцията извън него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сойкаПЕИСМЕХУЛКА

    0 0 Отговор
    Муха ги ущипала. Те тия пари ги правят за месец.
Новини по държави: