2 404 2

Хакерите атакуваха и АЕЦ „Чернобил“

Измерването на радиацията се е извършвало ръчно

Хакерите атакуваха и АЕЦ „Чернобил“
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Системите за мониторинг на украинската атомна електроцентрала „Чернобил“ също са били мишена на мащабната хакерска атака, съобщи „Украинская правда“.

По-рано днес стана ясно, че редица компании и институции в Украйна, Русия и в световен мащаб са били подложени на кибер офанзива, подобна на тази преди няколко седмици.

Системите, използвани за наблюдение на района около централата, са спрели да работят заради хакерската атака, обявиха украинските власти. Тези зони трябва редовно да бъдат следени, тъй като са опасни и рискови.

Измерването на нивата на радиация е преминало в ръчен режим. Украинските власти посочиха, че няма повишение на радиацията в т.нар. зона на отчуждение около „Чернобил“.

Най-тежката авария в историята на ядрената енергетика възникна през април 1986 година. Десетилетия след тежката авария в съветската централа продължава да има изтичане на радиация.

Украйна


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боби Норис
  Отговор
  1 21:25  27.06.17
  Точно същият противогаз носи кучето ми "Боби", понеже "газовете" във въздуха превишават допустимата доза и днес... Дори носим гейгеров брояч на всяка наша разхода "на всеки случай"....
 • незнайко
  Отговор
  2 07:41  29.06.17
  (Публикувано във факти.бг: продължава да има изтичане на радиация.) Те не спряха ли процеса в реактора, че изтича радиация? Минаха 30 години от тогава. Централата си е Украинска, нали са отделна държава вече! Все още не се знае защо гръмна ! САЩ мълчат като риби по въпроса но със "сигурност знаят" !

Напиши коментар:


Публикувай