2 042 12

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

Радев и Клаус Йоханис призоваха за приемането на България и Румъния в Шенген

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса.

Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които разговаряха днес в Букурещ. Българският държавен глава е на официално посещение в Румъния, съобщава прессекретариатът на президента.

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

Увеличаването на двустранния стокообмен, който достига 3.9 млрд. евро през 2016 г. и на туризма, са ясен знак за възходящата тенденция в двустранните отношения, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени перспективите за последващо развитие на инвестиционното сътрудничество.

Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха стремежа на България и Румъния да задълбочат своето партньорство в рамките на ЕС. Двете държави споделят общи позиции по редица теми от европейския дневен ред и ще си сътрудничат за успешното провеждане на своите председателства на Съвета на ЕС - България през 2018 г. и на Румъния през 2019 г.

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

Обща беше позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 г. всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това трябва да бъде признато от всички държави-членки.

По време на срещата беше откроено и доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността. "Съвместните усилия, които полагат България и Румъния в борбата с нелегалната миграция и охраната на външните граници на ЕС, борбата с глобалния тероризъм и участието в редица учения на нашите Въоръжени сили, са ясен пример за общия ни принос за повишаването на сигурността и стабилността на Балканите", посочи Радев.

Българският държавен глава заяви също така, че за повишаването на енергийната сигурност на страната ни е важно интерконекторът, свързващ газопреносните мрежи на България и Румъния, да бъде реверсивен и да позволява пренос на природен газ и в двете посоки. "Тази междусистемна връзка е част от бъдещия енергиен коридор по оста Север-Юг. Това ще гарантира много по-голяма свобода на взимане на решения, по-голяма сигурност и най-важното - ниски цени", каза още Румен Радев.

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата, за това кои елементи от борбата с корупцията на румънския модел биха били приложими у нас, държавният глава заяви, че този модел е доказал своята ефективност на практика, както с издадените осъдителни присъди за корупция, така и с възстановените за държавата средства.

Най-важното е че Румъния е успяла да създаде единен орган с ясни функции за борбата с корупцията по високите етажи на властта, посочи българският президент. Румен Радев добави, че всяка държава има своите специфични особености и ние не можем да копираме директно даден модел, защото структурата на съдебната система в Румъния е различна от нашата.

Но ние трябва да вземем тези водещи принципи, които да направят така, че значително да се снижи нивото на корупция в България. Имам подкрепата на президента Йоханис и ще продължим да обменяме опит в тази важна сфера, коментира още Румен Радев.

Помолен да коментира двустранното сътрудничество с Румъния в сферата на отбраната, президентът беше категоричен, че когато държавата ни се стреми към привличането на инвестиции, по-висок икономически ръст и по-добър стандарт на живот, трябва да гарантира и по-добра сигурност и увереност на своите граждани като член на НАТО.

Президентът Радев в Букурещ: Не сме против Русия (СНИМКИ)

В отговор на журналистически въпрос, че България може да се ориентира към покупката на изтребител, който не е в производство, президентът подчерта, че "това не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени, те се произвеждат по поръчка". Трябва да се прави и разлика между новопроизведени самолети и такива, произведени преди повече от 30 години, добави още президентът Радев.

В Букурещ държавният ни глава положи цветя на паметниците на Васил Левски и Христо Ботев.

Румъния

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 17:00  28.06.17
  Бе кой го бръсне матрьошката на Курни за слива - много важно кви ги говори. Политиката се определя от правителството. Точка.
 • дани
  Отговор
  2 17:07  28.06.17
  оставете мунчо,покажете с какви костюми е деси

  Коментиран от #4

 • Бат Ваню
  Отговор
  3 17:27  28.06.17
  Аз винаги съм се чудил военните .... и полицаите.... що са така спънати ?..... ха ха ха......

 • Бат Ваню
  Отговор
  4 17:28  28.06.17

  До коментар #2 от "дани":

  Деси мое да е с некои костум на Пайнер.... ха ха ха.....
 • Валенка президент
  Отговор
  5 18:36  28.06.17
  Резидента освен за Рассия за друго дали може нещо да мъцне
 • иван вазов
  Отговор
  6 19:04  28.06.17
  Мунчо, донесе ли ти Решетников опорни точки в Букурещ ?
 • Antimediator
  Отговор
  7 20:15  28.06.17
  Кога ще ги стигнем румънците....? Единия е делегат на 14-я конгрес на БКП, а другия дисидент. И 10 специализации на Запад да направи , пак ще се върти около Русия. Комунистите нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.

  Коментиран от #8


 • Трол
  Отговор
  8 20:19  28.06.17

  До коментар #7 от "Antimediator":

  Б.Б. и Сеска щото не са били членове на БКП!
 • Бе сме
  Отговор
  9 20:33  28.06.17
  Не сме против Русия, а против нейната политика на пренебрегване на международните норми, завземането на чужда територия, войните, които води срещу съседите си. Ако Радев я подкрепя в това, значи в против България. Т.к. и за нас може да се каже, че Кърджали е турска територия, която е била под турско робство от 1350 година. И какво ще правим тогаз?
 • 3395
  Отговор
  10 02:05  29.06.17
  27г. и не случихме на президент
 • Гост
  Отговор
  11 08:24  29.06.17
  Защо фатмака отново намесва Русия? Да ние не сме против Русия, а против антибългарската, имперска политика на джуджето! По-добре е фатмака да си гледа собствената кочинка, че Румънците ни изпревариха във всичко положително!

  Коментиран от #12

 • Валенка президент
  Отговор
  12 13:11  29.06.17

  До коментар #11 от "Гост":

  Еми ще ни изпреварят -там разчистиха от предатели , от корумпирани гадове и съответно дръпнаха напред. Покачиха им се и доходите , и пенсиите ,значителни подобрения в здравеопазването и т.н. А ние как да дръпнем с генерал Мунчо и вся остальная сволоч в Бг политиката

Напиши коментар:


Публикувай