2 768 5

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии. После ще е късно

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., температурните цели, установени в Парижкото споразумение за климата, ще бъдат неизпълними

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии. После ще е късно
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, подчертават експерти.

Предупреждението е на група от климатолози и учени, цитирани от Reuters. То е отправено само седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург.

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., или дори ако останат на сегашното ниво, температурните цели, установени в Парижкото споразумение за климата, ще бъдат почти неизпълними. Това е изводът в статия, публикувана в сп. Nature.

Проучването е дело на шестима специалисти по климата, включително това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН.

Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. А Фигерес е начело на нова кампания за спиране на глобалното затопляне, наречена "Мисия 2020".

Предупреждението дойде само дни, след като международни личности, юристи и експерти обявиха, че работят в Париж по проект за "световен пакт за околната среда".

Намерението е да се стигне до международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки. Инициаторите на този принцип искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • no name no face no number
  Отговор
  1 10:37  29.06.17
  Има нужда това население от филтриране, но ако изчезне изцяло също би било справедливо.Вече съм си пуснал алармата са ме подсети за последните часове, та да се сбогуваме както си е редно.
 • Различен
  Отговор
  2 12:51  29.06.17
  И нашите мили приятели от ФАЩ се оттеглиха от споразумението за климата! В края на краищата климата не ги интересува, тях ги интересуват само едни пари и власт! Прости хорица. Изобщо не се замислят, че с повишаването на температурата ще се повиши и нивото на световния океан и много части от Флорида, Калифорния и всякакви други крайбрежни територии от тяхното "царство" просто ще изчезнат. Да му мислят и англичаните, че по-голяма част от тази Англия, която познаваме ще изчезне, а Атлантика ще е оттатък Лондон!
 • Гост
  Отговор
  3 13:36  29.06.17
  Поредната платена статия, публикувана в най-горещите дни. Защо не е публикувахте миналата седмица, когато беше 16 градуса през деня??? Започва да ми се повръща от лъжи! Борбата е единствено за пари: "Публикувано във факти.бг: Намерението е да се стигне до международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки. Инициаторите на този принцип искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави." Ако милееха толкова за климата, нямаше да се позволи населението на Земята да стане 8 млрд. и щяха да се откажат от добивът на нефт. Ама точно тези с нефтените долари, сега станаха най-големите защитници на лъжата за Глобалното затопляне, за да може в момента литър бензин да е 1 евро е Еврогейзия! Двулични!
 • Ал Гор
  Отговор
  4 16:34  29.06.17
  Преди 10 години вдигаха същите аларми. Нз да сме понизили нивата от тогава в глобален мащаб... По-скоро - не особено! Лобистко!
 • 1234
  Отговор
  5 07:17  30.06.17
  Америка няма интерес да спазва ограниченията за затоплянето ЗАЩОТО:Рептилиите я управляват,а те се стремят да превърнат нашата планета в техен дом,а нас да ни унищожат,но за да стане всичко това планетата ни трябва да се затопли достатъчно за да се чувстват рептилиите добре и да излязат на повърхноста на земята,а какво ще стане с човечеството....за тях е по добре да ни няма,ние не бихме издържали на тия горещини и постепенно ще загинем.

Напиши коментар:


Публикувай