29 Юни, 2017 10:25 3 188 5

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии. После ще е късно

  • парников газ-
  • емисии-
  • газ-
  • климат-
  • земя-
  • парижко споразумение

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., температурните цели, установени в Парижкото споразумение за климата, ще бъдат неизпълними

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии. После ще е късно - 1
Снимки: БТА/АР

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, подчертават експерти.

Предупреждението е на група от климатолози и учени, цитирани от Reuters. То е отправено само седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург.

Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г., или дори ако останат на сегашното ниво, температурните цели, установени в Парижкото споразумение за климата, ще бъдат почти неизпълними. Това е изводът в статия, публикувана в сп. Nature.

Проучването е дело на шестима специалисти по климата, включително това число и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН.

Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. А Фигерес е начело на нова кампания за спиране на глобалното затопляне, наречена "Мисия 2020".

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии. После ще е късно

Предупреждението дойде само дни, след като международни личности, юристи и експерти обявиха, че работят в Париж по проект за "световен пакт за околната среда".

Намерението е да се стигне до международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки. Инициаторите на този принцип искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    12 0 Отговор
    Има нужда това население от филтриране, но ако изчезне изцяло също би било справедливо.Вече съм си пуснал алармата са ме подсети за последните часове, та да се сбогуваме както си е редно.
  • 2 Различен

    6 2 Отговор
    И нашите мили приятели от ФАЩ се оттеглиха от споразумението за климата! В края на краищата климата не ги интересува, тях ги интересуват само едни пари и власт!
    Прости хорица. Изобщо не се замислят, че с повишаването на температурата ще се повиши и нивото на световния океан и много части от Флорида, Калифорния и всякакви други крайбрежни територии от тяхното "царство" просто ще изчезнат. Да му мислят и англичаните, че по-голяма част от тази Англия, която познаваме ще изчезне, а Атлантика ще е оттатък Лондон!
  • 3 Гост

    5 3 Отговор
    Поредната платена статия, публикувана в най-горещите дни. Защо не е публикувахте миналата седмица, когато беше 16 градуса през деня???
    Започва да ми се повръща от лъжи! Борбата е единствено за пари:

    "Публикувано във факти.бг: Намерението е да се стигне до международен договор, който утвърждава основни принципи за околната среда като "замърсяваш-плащаш", достъпа до правосъдие, репарациите или принципа на предохранителните мерки. Инициаторите на този принцип искат той да е задължителен и по него да могат да бъдат съдени държави."

    Ако милееха толкова за климата, нямаше да се позволи населението на Земята да стане 8 млрд. и щяха да се откажат от добивът на нефт. Ама точно тези с нефтените долари, сега станаха най-големите защитници на лъжата за Глобалното затопляне, за да може в момента литър бензин да е 1 евро е Еврогейзия!
    Двулични!
  • 4 Ал Гор

    2 0 Отговор
    Преди 10 години вдигаха същите аларми. Нз да сме понизили нивата от тогава в глобален мащаб... По-скоро - не особено! Лобистко!
  • 5 1234

    0 1 Отговор
    Америка няма интерес да спазва ограниченията за затоплянето ЗАЩОТО:Рептилиите я управляват,а те се стремят да превърнат нашата планета в техен дом,а нас да ни унищожат,но за да стане всичко това планетата ни трябва да се затопли достатъчно за да се чувстват рептилиите добре и да излязат на повърхноста на земята,а какво ще стане с човечеството....за тях е по добре да ни няма,ние не бихме издържали на тия горещини и постепенно ще загинем.