29 Юни, 2017 10:59 1 294 11

Страните от НАТО повишават парите за отбрана

  • нато-
  • отбрана-
  • средства-
  • бюджет

Кибератаките могат да станат основание за задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор

Страните от НАТО повишават парите за отбрана - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските държави от НАТО и Канада се очаква тази година да повишат отбранителните си разходи с 4,3 на сто и общите разходи на алианса да достигнат 46 милиарда долара. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Той уточни, че в тази обща сума са включени разноските за ново оборудване, за учения, заплати и пенсии на военните. До декември се очаква да бъдат готови националните планове на страните от алианса за изпълнението на целта разходите за отбрана да достигнат два процента от техния БВП до 2024 година. Плановете ще бъдат оценени от министрите на отбраната от алианса през февруари догодина.

Днес НАТО ще представи подробни данни за разходите по държави, в хода на еднодневното заседание на министрите на отбраната от пакта. Министрите ще бъдат запознати и с доклад за напредъка в сътрудничеството ЕС-НАТО.

Те ще обсъдят също борбата с тероризма и мисията на алианса в Афганистан. Предвижда се всеки от съюзниците да уточни утре с какви сили ще участва занапред в мисията на НАТО за обучение на афганистанските сили за сигурност.

Страните от НАТО повишават парите за отбрана
Снимка: БТА/АР

За да бъдем в безопасност, трябва да увеличим отбранителните разходи и споделянето на тежестта, коментира Столтенберг. Европейските съюзници имат интерес от повишаването на отбранителните разходи и са дали съгласието си за това, добави той. По неговите думи увеличеното присъствие на военни от САЩ в Европа е най-ясният израз на съпричастност и говори достатъчно за отношението на Вашингтон към клаузата за взаимна защита.

В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че кибератаките могат да станат основание за задействането на тази клауза - чл. 5 от Вашингтонския договор. Генералният секретар уточни, че НАТО съдейства на Украйна за укрепване на информационните системи.

Няма искане и намерения да възстановим бойните операции в Афганистан. Все още там има много несигурност и насилие. Научавам за зачестили контакти между Русия и талибаните, но не знам подробности. НАТО подкрепя действащото правителство и постигането на мирно решение - това е вътрешен процес, а ако Русия може да допринесе - нямам против, заяви Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    5 6 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В отговор на въпрос Столтенберг посочи, че кибератаките могат да станат основание за задействането на тази клауза - чл. 5 от Вашингтонския договор....“Ха сега путлер пак да нарежда извършването на кибератаки на сайтове на български държавни институции като ЦИК по време на избори в България! Къде са сега руските тролове да коментират, как “някакъв си чл.5 от договора за НАТО уж щял да ни пази“, а? :) Няма тука уж- не уж! Ако по законосъобразен начин е доказана една руска кибератака срещу БЪЛГАРСКИ официален сайт на българска държавна институция, България може да поиска, на основание чл.4 от Договора за НАТО задействането на чл.5 от същия договор и да се счита за НАПАДНАТА ДЪРЖАВА! Е сега ще им се зайка зайката и на путлер, и на путлерюгенд, и на путлеровите държавни тролове, и на путлеристките кибервойници:):)

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Просия

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Ние в КОНЕВРЪЗА ко ша ядем след време ?

    Коментиран от #4

  • 3 Kcaniba

    7 2 Отговор
    идва краят на империята на злото и режимите които поддържа!
  • 4 onq s konq

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Просия":

    Кат има пиене за кво ти е ядене?
  • 5 Абе празни кратуни сте

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    А доказателствата къде са соросоиде??? Щото пък аз чета по медиите,че американците пръскат с отрова по цял свят...

    Коментиран от #7

  • 6 кики

    6 1 Отговор
    В коневръза смут настана...
  • 7 гост 2

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Абе празни кратуни сте":

    Доказателствата за осъществяване на руска кибератака над държава- член на НАТО се установяват от законният разследващ орган за такъв вид киберпрестъпления, които се явяват престъпление срещу националната сигурност на Р. България - у нас този орган е ДАНС. Тези доказателства не са дъвка за твоята уста, а са от компетенциите на законният разследващ държавен орган, понимаеш? Най- малко пък на теб ще ти се даде шанс да се докопаш до тях:):)

    Коментиран от #8

  • 8 тттттттттт

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост 2":

    Демек-нищо...а само писаници тук със НПО-лозунги...Те затова соросоидите сте най-мразената част от народа ни...

    Коментиран от #9

  • 9 гост 2

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "тттттттттт":

    “...Демек-нищо....“ Моля? Кое му нищото?
  • 10 кики

    6 3 Отговор
    Русофилизъм и хомосексуализма в КОНЕВРЪЗА не се лекуват!!!
  • 11 Ушанков

    4 1 Отговор
    Радвайте се, че сме от правилната страна, братя българи!
Новини по държави: