Last news in Fakti

29 Юни, 2017 11:21 2 637 3

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

  • ватикан-
  • педофил-
  • папа франциск-
  • кардинал джордж пел-
  • църква

Кардинал Джордж Пел си взима отпуск, за да се защити от обвиненията в сексуално посегателство

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Кардинал Джордж Пел заяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана, след като австралийската полиция го обвини в сексуални посегателства, извършени в миналото, предаде АП.

Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала.

Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана.

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол.

Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Пел бе призован следващия месец да се яви пред съд в австралийския щат Виктория, отбелязва АП.
Засега не е ясно за какво точно се отнасят повдигнатите обвинения. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 2 Отговор
    Няма ли кой да защити гейските ценности?
  • 2 Kcaniba

    4 1 Отговор
    П...ли католишки!!!
    Отцепници от вярата Православна.
  • 3 незнайко

    2 0 Отговор
    Тези 40 годишните защо са мълчали толкова време ? Може би сега са им дали пари да оплюят човека ! Не че няма разврат във Ватикана, това го знаят всички.