1 596 3

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Кардинал Джордж Пел си взима отпуск, за да се защити от обвиненията в сексуално посегателство

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР

Кардинал Джордж Пел заяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана, след като австралийската полиция го обвини в сексуални посегателства, извършени в миналото, предаде АП.

Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала.

Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана.

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол.

Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите.

Пел бе призован следващия месец да се яви пред съд в австралийския щат Виктория, отбелязва АП.
Засега не е ясно за какво точно се отнасят повдигнатите обвинения. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан.

Нов педофилски скандал разтресе Ватикана (СНИМКИ)

Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва АП.

Ватикан

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Монго
  Отговор
  1 13:20  29.06.17
  Няма ли кой да защити гейските ценности?
 • Kcaniba
  Отговор
  2 13:45  29.06.17
  П...ли католишки!!! Отцепници от вярата Православна.
 • незнайко
  Отговор
  3 17:02  29.06.17
  Тези 40 годишните защо са мълчали толкова време ? Може би сега са им дали пари да оплюят човека ! Не че няма разврат във Ватикана, това го знаят всички.

Напиши коментар:


Публикувай