3 113 1

Джон Гришам скара българи и македонци

Българи и македонци се скараха под поста на американския писател

Джон Гришам скара българи и македонци
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Думи на американския писател Джон Гришам за България предизвикаха истинска полемика в социалната мрежа Фейсбук. Световноизвестният писател не предполагаше в какво се забърква, когато написа няколко реда за светите братя Кирил и Методий.

Американецът публикува на страницата си корицата на своята книга „Остров Камино“, която излиза на българския пазар. Джон Гришам е един от най-обичаните писатели в световен мащаб.

Той запозна почитателите си с България, давайки информация за страната ни и нейните съседи. „На север България граничи с Румъния, на юг с Гърция и Турция, а на запад – със Сърбия и Македония. Думата най-отгоре на корицата означава остров. Това е кирилицата, създадена от двама монаси – Кирил и неговият брат Методий през IX век. Методий не е получил признание за заслугата си“, написа Джон Гришам.

Малко по-късно се разрази истинска полемика в коментарите под публикацията между българи, македонци и гърци. „Обичам вашите книги, но Кирил и Методий са македонци, а не българи“, написа потребителят Владо Димовски.

Доротея Стратева отговори, че всъщност Кирил и Методий не са създали кирилицата, а глаголицата. Кирилицата е била създадена в старата българска столица Преслав от техни ученици, кръстили я в чест на своя учител Кирил.

Друг потребител пък написа, че произходът на светите братя не е докрай установен от историците. Стотици коментари заляха поста на писателя само за часове.

„Остров Камино“ е най-новата книга на Джон Гришам, която излиза на българския пазар. Трилърите на талантливия автор са обичани от милиони читатели по цял свят.

ФейсбукКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пазарен Либерализатор
    Отговор
    1 14:18  30.06.17
    Най-кривата българска семка е македонската.

Напиши коментар:


Публикувай