Last news in Fakti

30 Юни, 2017 23:00 1 336 0

Искания за закриване на "Ал Джазира" са неприемливи

  • ал джазира-
  • катар-
  • оон-
  • саудитска арабия

Те ще подтикнат и други държави да посегнат на свободата на словото, твърдят от ООН 

Искания за закриване на "Ал Джазира" са неприемливи - 1
Снимка: Shutterstock

Исканията на няколко арабски страни за закриване на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" са "неприемлива атака срещу свободата на словото и на изразяването на мнение", заяви говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил, цитиран от ДПА.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет трябва просто да обсъдят открито проблемите си с чуждестранни телевизионни канали, каза той пред репортери в Женева.

Да настояват за затварянето на такива канали, е изключително, безпрецедентно и очевидно неблагоразумно, допълни говорителят. По думите му, ако "Ал Джазира" бъде закрита, това ще даде кураж и на други могъщи страни да подкопаят свободата на словото.

Независимо дали ги гледате, или не, дали ги харесвате, или не, дали сте съгласни с гледните точки на редакциите им, каналите на "Ал Джазира" на арабски и английски са легитимни и имат милиони зрители, подчерта в комюнике Върховният комисар по правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран от АП.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ скъсаха на 5 юни дипломатическите си отношения в Катар, обвинявайки го в подкрепа на тероризма и в сближаване с шиитски Иран, големият регионален противник на Рияд.

Напрежението се повиши допълнително, когато тези страни изпратиха в Доха списък с 13 искания, едно от които бе затваряне на телевизията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: