884 0

Искания за закриване на "Ал Джазира" са неприемливи

Те ще подтикнат и други държави да посегнат на свободата на словото, твърдят от ООН 

Искания за закриване на "Ал Джазира" са неприемливи
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Исканията на няколко арабски страни за закриване на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" са "неприемлива атака срещу свободата на словото и на изразяването на мнение", заяви говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил, цитиран от ДПА.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет трябва просто да обсъдят открито проблемите си с чуждестранни телевизионни канали, каза той пред репортери в Женева.

Да настояват за затварянето на такива канали, е изключително, безпрецедентно и очевидно неблагоразумно, допълни говорителят. По думите му, ако "Ал Джазира" бъде закрита, това ще даде кураж и на други могъщи страни да подкопаят свободата на словото.

Независимо дали ги гледате, или не, дали ги харесвате, или не, дали сте съгласни с гледните точки на редакциите им, каналите на "Ал Джазира" на арабски и английски са легитимни и имат милиони зрители, подчерта в комюнике Върховният комисар по правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран от АП.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ скъсаха на 5 юни дипломатическите си отношения в Катар, обвинявайки го в подкрепа на тероризма и в сближаване с шиитски Иран, големият регионален противник на Рияд.

Напрежението се повиши допълнително, когато тези страни изпратиха в Доха списък с 13 искания, едно от които бе затваряне на телевизията.

Швейцария


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай