1 361 0

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)

В словото си Кари Лам обеща, че ще положи всички възможни усилия за запазване на формулата "една страна, две системи"

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)
Снимки: БТА/XINHUA

Новият лидер на Хонг Конг, Кари Лам, положи клетва пред китайския президент Си Цзинпин на връх 20-тата годишнина от предаването на бившата британска колония на Пекин, предаде Reuters.

Церемонията бе проведена при засилени мерки за сигурност на открито, на същото място на пристанището, където под проливен дъжд преди 20 години последният колониален губернатор Крис Патън със сълзи на очи предаде Хонг Конг на Китай, за да го управлява.

Стигна се до дребни сблъсъци между продемократични активисти - някои от които носеха транспаранти с надписи "Демокрация. Самоопределение" - и поддръжници на Пекин. За охрана на събитието бяха разположени стотици полицаи, а на самата дата по принцип в Хонг Конг традиционно се устройват протести.

Десетки демонстриращи с искания за демокрация бяха отведени от полицията, а на мястото останаха няколко прокитайски групи, които ликуваха шумно и вееха победоносно знамената си.
Те скандираха "Да живее Китай" и "Подкрепяме действията на полицията".

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)

На 1 юли 1997 г. Великобритания върна Хонг Конг на Пекин по формулата "една страна, две системи", която предвижда гарантиране на широки свободи и независимост на съдебната система, каквито не са виждани в континентален Китай, отбелязва Reuters.

През март подкрепяната от Пекин Лам, държавна служителка, бе избрана за следващия главен администратор на Хонг Конг от 1200-членна избирателна комисия, доста от чиито членове са прокитайски настроени или са лоялни на управляващите среди.

Reuters отбелязва, че в речта си на церемонията по встъпване в длъжност тя е говорила на мандарин, а не на традиционния за Хонг Конг кантонски диалект на китайския.

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)

В словото си Лам заяви, че ще положи всички възможни усилия за запазване на формулата "една страна, две системи", ще отстоява върховенството на закона, ще съдейства за развитието на отношенията между Хонг Конг и Китай и ще се бори с новите предизвикателства в обществото, предаде ТАСС.

Тя каза и че има "твърда решимост да бъдат предприети правни действия за пресичане на всякакви опити да се подкопават националната сигурност и интересите на Хонг Конг".

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)

Новият лидер на Хонг Конг положи клетва (СНИМКИ)

Си е на посещение в Хонг Конг в напрегнат момент за отношенията между автономната територия и централната власт. Продемократичните активисти в мегаполиса организират протести, защото смятат, че Китай все повече погазва свободите на града в нарушение на формулата "една страна, две системи", отбелязват агенциите.

Китай

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай