1 381 5

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)

Франциск отстрани кардинала, отговарящ за надзора на католическата доктрина

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Германският кардинал Герхард Мюлер, крайно консервативният ръководител на органа на Ватикана, натоварен с надзора на католическата доктрина, е отстранен от папа Франциск, съобщиха днес световните агенции.

Шестдесет и девет годишният Мюлер бе назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата на 2 юли 2012 година. Вчера Франциск се е срещнал с него и според медийни информации му е казал, че след пет години на поста мандатът му вече е изтекъл.

Ватикана потвърди информациите на медиите, предаде АП. В изявление на Светия престол се казва, че Франциск е благодарил на Мюлер за свършената работа. Мандатът на Мюлер изтича този уикенд, а през декември той навършва 75 години, което е нормална възраст за пенсиониране на епископите. Франциск е можел да удължи мандата му, но е отказал да го направи.

Германският кардинал е смятан за един от най-големите критици на апостолическото насърчение за любовта и семейството Amoris laetitia (от латински, Радостта от любовта) на папа Франциск. В този документ, публикуван миналата година, папата казва, че хората, които са се развели и сключили повторно брак, при определени обстоятелства, може да получат достъп до светото причастие.

В изявлението на Ватикана се казва, че папата е избрал йезуитския монсеньор Луис Ферер, настоящ номер две в Конгрегацията за доктрината на вярата да замени Мюлер на поста.

По-рано тази седмица отпуск си взе ковчежникът на Ватикана, кардинал Джордж Пел, обвиняван в родната си Австралия за сексуални посегателства.

Ватикана


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Папата
  Отговор
  1 14:50  01.07.17
  Чисти!

  Коментиран от #3

 • Тц тц тц
  Отговор
  2 15:18  01.07.17
  Еее, той па нагъл - иска да му подпишат бутилката...

  Коментиран от #4

 • Ulavia
  Отговор
  3 15:51  01.07.17

  До коментар #1 от "Папата":

  А кой ще остане след чистката. Ватикана ще се оваканти яко. :)))
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 17:54  01.07.17

  До коментар #2 от "Тц тц тц":

  Това е бухалка за крикет.
 • Извън закон
  Отговор
  5 19:15  01.07.17
  Да изгонят вярващите,да могат да лапат другите повече )) Скоро помогнах на едни от нашата православна черква а те викат : ако има Господ ще ни помогнеш. Направо бях в шок те са от черквата ама не знаят дали има Господ.Тия във Ватикана са същите Лапунгери Хаха

Напиши коментар:


Публикувай