1 202 0

Последно сбогом с Обединителя на Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европейският съюз отдаде почит на Хелмут Кол 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

ЕС отдаде по безпрецедентен и емоционален начин почит на бившия германски канцлер Хелмут Кол с церемония, организирана в Европейския парламент в Страсбург преди погребението му в Германия, съобщи Reuters.

Без Хелмут Кол съдбите на милиони, живеещи оттатък Стената до 1990 г., щяха да бъдат напълно различни. Моят също, разбира се, каза германският канцлер Ангела Меркел. Тя допълни, че се прекланя с благодарност и смирение пред своя политически ментор.

Без Хелмут Кол нашето поколение нямаше да бъде тук, заяви френският президент Еманюел Макрон на церемонията в памет на бившия германски канцлер, починал на 16 юни на 87-годишна възраст, предаде ДПА.

За моето поколение Хелмут Кол е неделима част от европейската история. Без този жизнен опит нямаше да сме тук и да правим това, което правим, каза 39-годишният Макрон.

Стотици известни личности, около 20 държавни глави и правителствени ръководители, включително премиерът Бойко Борисов, бяха в Европейския парламент на траурната церемония.

"Един голям европеец! Светла му памет", написа българският министър-председател в съболезнователната книга на церемонията, съобщи правителствената пресслужба.

Ковчегът с тленните останки на Кол, обгърнат в знамето на ЕС, бе внесен в пленарната зала от осем германски военни. Три венеца с цветя бяха поставени пред него - един с цветовете на германското знаме, един от името на ЕС и един от името на съпругата му с надпис: "С Любов, Майке".

Хелмут Кол бе истински европеец и приятел. Европа му дължи много, подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Баща на германското обединение и архитект на разширяването на ЕС, Кол управлява Германия 16 години от 1982 до 1998 година. За пръв път в историята си ЕС организира такава церемония по отдаване на почит. Тя е в памет на един от тримата лидери, обявени за "почетни граждани на Европа", подчерта Юнкер, който е инициатор на събитието. Другите двама са Жан Моне и Жак Делор.

Кол справедливо е назоваван не само обединител на Германия, но и архитект на единна Европа, а и на съществуващия днес световен ред, заяви на свой ред руският премиер Дмитрий Медведев на церемонията в Страсбург, предаде ТАСС.

Той ни даде шанс да участваме в нещо по-голямо от самите нас, по-голямо от нашите мандати за власт, каза бившият американски президент Бил Клинтън.

Седемнадесет лидери на страни от ЕС присъстваха в Страсбург, включително британският премиер Тереза Мей. Испания бе представлявана от бившия крал Хуан Карлос и бившия премиер Фелипе Гонсалес, Италия - от бившия председател на ЕК и бивш премиер Романо Проди, а Португалия - от Жозе Мануел Дурау Барозу, също бивш председател на ЕК и бивш премиер.

Тленните останки на Кол ще бъдат откарани в германския град Шпайер, където ще е погребението.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай