1 033 0

Германската полиция е готова за срещата на Г-20

Германската полиция е готова за срещата на Г-20
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

„Може да гарантираме сигурност. Полицията е добре подготвена, 20 000 полицаи ще следят за реда по време на срещата на държавите от Г-20. Няма да допуснем насилие и демонстрации от вражески характер”, каза кметът на Хамбург Олаф Шолц в интервю за германския вестник Tagesspiegel am Sonntag.

Към момента противници на срещата на Г-20, антиглобалисти, анархисти са подали над 20 молби за провеждане на демонстрации. Най-голямата – G20 not welcome here, е планирала на 8 юли да събере 150 000 души. Дни преди срещата на територията на града са разположени временни центрове за задържане на нарушителите на реда. Това струва на града 750 000 EUR.

По данни на полицията, в Хамбург по време на срещата, в града ще има 8000 души, които властите на реда определят като леви радикали.

Сложна остава ситуацията с палатковите, лагери, които демонстрантите планират да разпънат. Първоначално властите забраниха на територията на града да бъдат разпъвани палатки, но конституционния съд на ФРГ частично отмени тази забрана. Протестиращите имат право да разпъват палатки, но не за живеене, а за провеждане на политически акции: това попада в графата „свободно изразяване на мнение”.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай