2 264 1

Скъсан електропровод остави без ток цяла държава

Коста Рика остана пет часа на тъмно заради повреда в съседна Панама

Скъсан електропровод остави без ток цяла държава
Снимки: БТА/XINHUA
Анатоли Стайков

Коста Рика преживя тотално спиране на тока заради авария на далекопровод в съседна Панама, която засегна цялата централноамериканска електрическа мрежа, предаде Reuters.

Петте милиона жители на Коста Рика останаха напълно лишени от електричество близо пет часа. Електроподаването беше възстановено в по-голямата част от територията на страната в 18,00 ч. местно време, съобщиха властите.

Aварията в съседна Панама временно лишила страната от 40% от нуждите й от ток, което причинило дисбаланс в централноамериканската мрежа и напълно лишило Коста Рика от ток. Спирания на електричеството имало и в части от Никарагуа и Салвадор.

Костариканският президент Луис Гилермо Солис призова населението да запази спокойствие. В столицата Сан Хосе обаче настъпи хаос, когато угаснаха всички светофари.

Главното международно летище на Коста Рика продължи да функционира и по време на повредата благодарение на аварийното захранване, макар и в забавено темпо.

В Панама спирането на тока продължи три часа. То започна точно когато президентът Хуан Карлос Варела се готвеше да произнесе реч, излъчвана на живо в цялата страна. По ирония на съдбата държавният глава трябваше да отбележи постиженията си по повод началото на четвъртата година от мандата си.

Коста Рика


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ЧЕЗ
    Отговор
    1 14:28  02.07.17
    Костов е виновен!

Напиши коментар:


Публикувай