2 007 4

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината е мръсният въздух в мегаполиса Ню Йорк 

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Символът на Ню Йорк - Статуята на свободата, не винаги е била зелена. Когато е била подарена на САЩ от Франция през 1885 г., тя е била с цвят на мед. Видео, публикувано от Американското дружество на химиците, разкрива какви промени е претърпяла заради окислителните реакции между медта и въздуха, съобщи в. Daily mail.

През първите няколко десетилетия в Ню Йорк, Статуята на свободата бавно покафеняла. След това започнала да позеленява, за да достигне днешното синьозелено.

При първата химическа реакция електрони от медта се свързали с кислорода от въздуха. Така се образувал минералът куприт, който е розовочервен. Процесът продължил - още повече електрони се свързали с кислорода и се образувал чернеещият минерал тенорит. Заради него статуята ставала все по-тъмна и се оформил плътният кафяв цвят.

След това сярата от атмосферата започнала да реагира с водата и се образувала сярна киселина. Сярата във въздуха идва от естествени процеси като вулканични изригвания или от замърсяване от корабите, автомобилите, самолетите и фабриките. Сярната киселина образува зелени минерали с медните окиси. Така статуята с времето позеленяла.

Заради хлора в пръските от океана около остров Елис тя станала още по-зелена. С този цвят тя е вече повече от 100 години, защото медта вече е окислена и стабилна.

Статуята на свободата не би изглеждала по същия начин на друго място по света.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баща ми бояджията
  Отговор
  1 14:46  02.07.17
  Ами сега?
 • шруум гъбков
  Отговор
  2 15:45  02.07.17
  и къде по света медта не позеленява...
 • Тъпня
  Отговор
  3 22:11  02.07.17
  За каква свобода за какви 5лева става въпрос ???Президента им ПЪЛЕН кукумицин???Държавата с най много невинни лежащи в затворите!!!ПЪЛЕН Т...К СА ЯНКИТЕ!!
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 08:02  03.07.17
  За да бъде перверзията в пълен мащаб - за това САЩ си имат такъв символ ! Напомнят им французите, ама ония не поемат!! Само в последния век що "свобода" раздадоха по целия свят...... Леле мале ! А статуята ако искат, могат да си я вапсат и пембяна дори- Тя си е тяхна.

Напиши коментар:


Публикувай