Last news in Fakti

2 Юли, 2017 14:43 4 249 4

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • статуя на свободата-
  • остров елис-
  • ню йорк-
  • замърсяване-
  • вредни газове

Причината е мръсният въздух в мегаполиса Ню Йорк 

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Символът на Ню Йорк - Статуята на свободата, не винаги е била зелена. Когато е била подарена на САЩ от Франция през 1885 г., тя е била с цвят на мед. Видео, публикувано от Американското дружество на химиците, разкрива какви промени е претърпяла заради окислителните реакции между медта и въздуха, съобщи в. Daily mail.

През първите няколко десетилетия в Ню Йорк, Статуята на свободата бавно покафеняла. След това започнала да позеленява, за да достигне днешното синьозелено.

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)

При първата химическа реакция електрони от медта се свързали с кислорода от въздуха. Така се образувал минералът куприт, който е розовочервен. Процесът продължил - още повече електрони се свързали с кислорода и се образувал чернеещият минерал тенорит. Заради него статуята ставала все по-тъмна и се оформил плътният кафяв цвят.

Статуята на свободата позеленя (ВИДЕО+СНИМКИ)

След това сярата от атмосферата започнала да реагира с водата и се образувала сярна киселина. Сярата във въздуха идва от естествени процеси като вулканични изригвания или от замърсяване от корабите, автомобилите, самолетите и фабриките. Сярната киселина образува зелени минерали с медните окиси. Така статуята с времето позеленяла.

Заради хлора в пръските от океана около остров Елис тя станала още по-зелена. С този цвят тя е вече повече от 100 години, защото медта вече е окислена и стабилна.

Статуята на свободата не би изглеждала по същия начин на друго място по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баща ми бояджията

    9 0 Отговор
    Ами сега?
  • 2 шруум гъбков

    11 0 Отговор
    и къде по света медта не позеленява...
  • 3 Тъпня

    5 3 Отговор
    За каква свобода за какви 5лева става въпрос ???Президента им ПЪЛЕН кукумицин???Държавата с най много невинни лежащи в затворите!!!ПЪЛЕН Т...К СА ЯНКИТЕ!!
  • 4 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    За да бъде перверзията в пълен мащаб - за това САЩ си имат такъв символ ! Напомнят им французите, ама ония не поемат!! Само в последния век що "свобода" раздадоха по целия свят...... Леле мале ! А статуята ако искат, могат да си я вапсат и пембяна дори- Тя си е тяхна.