1 086 8

Ядрените сили намаляват броя на оръжията си

Те обаче модернизират своите арсенали

Ядрените сили намаляват броя на оръжията си
Росен Стойчев

Броят на ядрените оръжия в световен мащаб се съкращава, но страните развиват ядрените си технологии, съобщи ТАСС.

Данните са от Международния институт за мирни изследвания СИПРИ. САЩ и Русия притежават общо 13 800 ядрени оръжия. Това са около 93% от общото количество в света.

Оказва се, че големите ядрени сили намаляват броя на оръжието си, но непрекъснато разработват методи за неговото модернизиране. Това показва, че скоро те едва ли ще са готови да се откажат от ядрените си арсенали.

САЩ планират да похарчат $ 400 млрд. до 2026 г за модернизиране на ядрените си мощности.

Северна Корея разполага с материал за производството на между 10 и 20 ядрени бомби.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 15:23  03.07.17
  “...Публикувано във факти.бг: САЩ и Русия притежават общо 13 800 ядрени оръжия...“ Дайте ги по разбивка- за да стане ясно, че в това отношение сащ са по-напред от русия и най- накрая да запушите устите на войнолюбивите руснаци и руските “защитници“, които- мине се, не мине време- пишат само за изтриване на сащ или държави от ЕС с руски ядрени бомби! На тази вербална агресия се отговаря само с точния брой притежавани ядрени оръжия от сащ и съответно- от русия! И когато стане ясно, че сащ притежават ПОВЕЧЕ НА БРОЙ ядрени оръжия, тогава доооста руски “защитници“ ЩЕ СПРАТ да пишат коментари, с които заплашават гражданите на държавите от ЕС и НАТО с руско ядрено нападение!

  Коментиран от #2, #4, #6, #7, #8

 • Ярослав Станчев
  Отговор
  2 16:19  03.07.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Греда.Руснаците имат повече.Приблизителния брой на активните бойни глави :Русия-1910,САЩ-1800.Общия брой е Русия-7000,САЩ-6800.

  Коментиран от #3

 • юрист
  Отговор
  3 16:36  03.07.17

  До коментар #2 от "Ярослав Станчев":

  Ако данните ти са верни, тогава що всички русофили риете като луди срещу сащ? Вие за това ли заплашвате всички ЕС и НАТОвски държави с ядрен холокост? И после твърдите, че искате МИР, а не война? Хубаво- стига да има кой да ви се върже на лъжите....

  Коментиран от #5

 • 4 16:36  03.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Ярослав Станчев
  Отговор
  5 16:40  03.07.17

  До коментар #3 от "юрист":

  Пак греда.Никъде в коментара ми няма заплаха към никого.Ти зададе въпрос,аз ти дадох отговор.
 • Morgoth
  Отговор
  6 17:08  03.07.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Не, че точния брой е решаващ в случая, но след като го искаш: Русия 7000 САЩ 6800 http://www.ploughshares.org/world-nuclear-stockpile-report
 • гост 3
  Отговор
  7 19:35  03.07.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Слаба опорна точка! Дали едните имат 2000, другите 5000 резултата от използването на 2000 едновременно, няма да е коренно различен, от този на +/- 500. Знаеш ли защо, конструкторите на Цар бомба са намалили почти двойно мощността й? Защото освен огромното замърсяване са предполагали и изместване оста на Земята! Жалко, че няма да намериш информация за продаденото оръжие, използваните амуниции и бомби след края на ВСВ + жертвите - цивилни и военни, разбито по САЩ / Русия. Принципно военните бюджети може да ти дадат някакъв ориентир кой и колко е миролюбив, освен това имаш относително точна статистика и кой в колко военни конфликта е участвал оттогава, само че определено няма да е полза на твоята теза, нали! ;) А страните от ЕС сами са си виновни след като са се оставили да бъдат толкова зависими и лесно управляеми. Те тепърва ще берат плодовете на "миролюбивата" си външна политика и "независимите, национално отговорни" позиции, които са отстоявали в годините. Дори и без война! "Ако данните ти са верни, тогава що всички русофили риете като луди срещу сащ?" е това ти основната грешка, произлизаща от русофобията ти! Не русофилите рият срещу САЩ, а всички които принципно са против агресия и войната, и имат национално самосъзнание! Русофилите в общото число са малка част!
 • ААА
  Отговор
  8 07:47  04.07.17

  До коментар #1 от "юрист":

  И мощността на всеки един от тези ядрени заряди ,също е от огромно значение, и там отново руските сериозно превъзхождат. Като цяло между двете страни има натрупани ЯО. способни да изтрият планетата 7 пъти, но на света му стига и 1 път. И за това няма на къде повече да се увеличават количествата и бройките, усъвършенстват се само носителите. По-бързи , маневрени , лъжливи ракети примамки, подводници, и трудно откриваеми мобилни установки. Благодарение на тези страшни оръжия, на архитектите и плановиците на Световните Войни , не им стиска да започнат нова повече от 70-години.

Напиши коментар:


Публикувай