Last news in Fakti

3 Юли, 2017 20:53 1 999 2

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

  • франция-
  • париж-
  • еманюел макрон-
  • версай

Президентът Макрон се обяви за нова политика в реч пред двете камари на парламента във Версай

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов път" за страната, предаде ТАСС.

Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справедливостта, каза президентът.

Със своя избор по редица въпроси, който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път, обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на "някаква доза пропорционален вот", за да може "всички нагласи да бъдат справедливо представени".

Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои "прости закони" да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва АП.

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

Макрон обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч "За състоянието на Съюза" на президента на САЩ, отбелязва Reuters.

Президентът обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г.

Ще възстановя свободите на французите като отменя извънредното положение наесен, защото тези свободи са условие за съществуването на силна демокрация, заяви Макрон. Той добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма.

Те ще бъдат прилагани под съдебен контрол, обеща Макрон, цитиран от ДПА.

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът по отношение на ЕС не е неоправдан", каза още държавният глава. Нуждаем се от една по-силна Европа, подчерта Макрон.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" и на комунистите, които решиха да бойкотират заседанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на парламента в пищния Версайски дворец. Франсоа Оланд изнесе реч там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 г., а Никола Саркози - през юни 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банго Борисов

    10 1 Отговор
    как ще намалява депутатите. Я виж в Бугаристан нии ако моем ши ги увеличим..
  • 2 filo

    1 2 Отговор
    С тоя нищо добро не очаква Франция
Новини по държави: