1 666 2

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

Президентът Макрон се обяви за нова политика в реч пред двете камари на парламента във Версай

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов път" за страната, предаде ТАСС.

Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справедливостта, каза президентът.

Със своя избор по редица въпроси, който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път, обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на "някаква доза пропорционален вот", за да може "всички нагласи да бъдат справедливо представени".

Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои "прости закони" да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва АП.

Макрон обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч "За състоянието на Съюза" на президента на САЩ, отбелязва Reuters.

Президентът обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г.

Ще възстановя свободите на французите като отменя извънредното положение наесен, защото тези свободи са условие за съществуването на силна демокрация, заяви Макрон. Той добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма.

Те ще бъдат прилагани под съдебен контрол, обеща Макрон, цитиран от ДПА.

Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът по отношение на ЕС не е неоправдан", каза още държавният глава. Нуждаем се от една по-силна Европа, подчерта Макрон.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" и на комунистите, които решиха да бойкотират заседанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на парламента в пищния Версайски дворец. Франсоа Оланд изнесе реч там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 г., а Никола Саркози - през юни 2009 г.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Банго Борисов
  Отговор
  1 21:20  03.07.17
  как ще намалява депутатите. Я виж в Бугаристан нии ако моем ши ги увеличим..
 • filo
  Отговор
  2 16:25  04.07.17
  С тоя нищо добро не очаква Франция

Напиши коментар:


Публикувай