1 800 10

Как Путин помогна на Сталин да победи

Ако парафразираме Гогол: "Сталин е приятен във всяко отношение!"

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle

Докато руснаците не започнат да си задават болезнените въпроси за съветското минало, Сталин ще бъде винаги начело в социологическите анкети, твърди в коментара си Константин Егерт.

През 1970-те години, които после бяха наречени "епоха на застоя", портретите на Сталин се срещаха често в кабините на шофьорите на камиони и в автобусите на градския транспорт. В Кавказ и по понятни причини най-вече в Грузия тези портрети се срещаха по-често. А в РСФСР, Украйна и Белорусия - по-рядко. В "окупираните републики от Прибалтика", както тогава наричаха Латвия, Литва и Естония, портретите на Сталин бяха абсолютна рядкост.

Фигура на мълчанието

Сега хората над четиридесетте с наслада си спомнят времето на "скъпия Леонид Илич", Андропов и Черненко като за най-хубавите години в живота си. А в тези години образът на "строгия, но справедлив вожд на народите" се възприемаше не като алтернатива, а като призив за борба срещу сенилната брежневска реалност, в която нямаше нищо, освен опашки за месо и чудовищна скука. Оглеждайки се назад, сега разбирам, че нарастващата популярност на Сталин стана предвестник на краха на СССР.

В последното социологическо проучване на центъра "Левада" за втори пореден път генералисимусът е на първо място в списъка на най-популярните личности в историята на Русия. Така смятат 38 процента от руските граждани. Второто място си поделят Путин и Пушкин с 34 процента. Президентът значително е подобрил своя рейтинг и се доближана плътно до Сталин. Въпреки това един от най-големите мерзавци в световната история си остава най-великият човек в очите на руснаците.Човек се изкушава да направи паралел със застоя по времето на Брежнев и да каже: "Добре. Това е признак на идващия колапс на сегашната система". Такава беше и първата ми реакция. Но после са замислих и схванах, че всичко е по-различно, отколокото преди 40 години. Тогава личността на Сталин беше обвита в мълчание. Всяко споменаване на името му в партийната преса или появата му на екрана в киноепопеята "Освобождение" и в знаменития сериал "17 мига от пролетта" ставаше предмет на бурно обсъждане. Да похвалиш Сталин означаваше да покажеш своята опозиционна нагласа и враждебност към тогавашната система.

Сталин е нужен на Путин

Днес с усилията на различни шефове на държавната пропаганда, действащи по указание на Кремъл, образът на диктатора е разпространен почти както по негово време. Той е нужен на Путин - вождът-аскет, комуто прощават всичко и с неговото име на уста отиват в бой. Той е символ на държавата, на която гражданинът е длъжен да прощава всичко и заради която е готов да пожертва всичко. И ако съдим по рейтинга на "Левада" това е правилно изчисление. Парафразирайки знамения лозунг ог 1930-те години, можем да кажем, че Путин - това е днешният Сталин. Разбира се без концлагерите, шестдневната работна седмица и плътно затворените граници.

Историкът и журналист Николай Сванидзе смята, че това е плод на телевизионната пропаганда. Той смята, че трябва да се промени програмната политика, да се заговори за ГУЛАГ, за глада, за разстрелите и масовите депортации. Тогава и вълшебството на образа на Сталин щяло се изпари. Не съм сигурен в това. Според мен, времето на перестройката, когато само 12 процента от руснаците смятаха Сталин за велик, е по-скоро отклонение от нормата. А това, че "Сталин спечели войната", е норма през последните 60 години.

Сталин е приятен във всяко отношение

Лидерите на опозицията също усещат това. Казват, че "народът не се интересува от миналото". Той се интересува от покачването на цените, от корупцията и безнаказаността на полицията. Затова да се спори с избирателите за Сталин или пък за войната в Украйна е много по-трудно, отколкото да бъде постигнато съгласие, че "всички наоколо са крадци!" Опозиционните лидери мислят, че тоталитарното минало ще си отиде само. Но то не си отива. То се възпроизвежда в исканията за разстрел на корумпираните, за "разкулачване" на олигарсите и във вечния лозунг "Да помислим за народа!", тоест да му дадем нещо. Лидерите на демократичната опозиция постоянно ще се сблъскват с това и ще отговорят на очакванията на хората или ще загубят рейтинга си. Путин отдавна го разбра и създаде такива правила на политическа игра, по които са принудени да играят и опозиционерите.

Премахването на историческата памет се оказа най-ефикасният метод на авторитарно управление. В двора на сградата в Тюмен, където навремето се е помещавал НКВД, има паметна плоча. На нея е написано: "Тук през 1937-1938 година са извършени масови разстрели на невинни хора. Никога повече!" В този надпис всъщнос се съдържа това, което стана с историческата памет. Кой е разстрелвал? Кого? Защо? И защо това не бива да се повтаря? Повечето руснаци не искат да задават тези въпроси, защото сами знаят, че отговорите са болезнени и в крайна сметка нелицеприятни за самите тях. Малко хора искат да си спомнят жертвите. Ощо по-малко пък искат да научат имената на палачите. Много по-просто е човек да не мисли за това и да живее с надеждата за един вожд, около когото народът може да се сплоти. Един вожд, който ще те защити и утеши. Затова Сталин още дълго ще бъде с нас. Ако парафразираме Гогол: "Сталин е приятен във всяко отношение!".

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Въпрос
  Отговор
  1 16:38  04.07.17
  Дойче Веле-това обяснява бозата...Интересно защо в последно време статии на Д.В. масово се лансират в този сайт-и забележете-всички са написани против Русия...

  Коментиран от #4

 • юрист
  Отговор
  2 17:00  04.07.17
  “....Публикувано във факти.бг: Второто място си поделят Путин и Пушкин с 34 процента...“ Майко мила- руски хитлерофашист и терорист , да дели ВТОРОТО място по популярност с Пушкин- един декабрист и литературен гений! Верно, че руснаците са се чалнали! Неслучайно Пушкин е написал: “....Веленью божию, о муза, будь послушна, Обиды не страшась, не требуя венца, Хвалу и клевету приемли равнодушно И не оспоривай глупца...“ http://rvb.ru/pushkin/01text/01versus/0423_36/1836/0617.htm

  Коментиран от #7

 • Sergiy
  Отговор
  3 17:15  04.07.17
  На тези "болезнени въпроси" отговориха бяха дадени преди да дойде путьо. Обаче пропагандата на путьо върна ги в далечна 1952г.
 • Справедлив
  Отговор
  4 17:31  04.07.17

  До коментар #1 от "Въпрос":

  Д. Веле отдавна е пропагандиска медия,която вече даже от немците не се взема на сериозно. Специално отворих немските форуми и там видях много "шеговити" коментари по повод Д. Веле. Така,че няма нищо чудно в позицията на тази медия.

 • Монго
  Отговор
  5 21:44  04.07.17
  Аха, дойче веле!
 • Барчо
  Отговор
  6 22:25  04.07.17
  Виждате какво представлява бандитизма в България. Джебчии, телефонни измамници милионери. Мутрите или са на свобода или убити от други мутри. Наркотици, кражби, убийства, бандити с държавни тоги и грозно богати. Заприличали сме на дивия запад. Ако някой се намери да изчисти този бандитизъм във всичките му форми, няма да стане по познатия ни вече законен начин. У нас това вече е правено по времето на Стамболов. Бандитизма е взел тогава такива размери, че хората не са били защитени и в собствените си домове. Тогава се прокарва и "Закон за изтребление на разбойничеството". Прочетете за периода и вижте какво трепане е било. - предвижда екзекуция на цяло село, ако укрива разбойници. Наказанието за грабеж обаче е ни повече, ни по-малко от смърт. Това е начина, когато духът е изпуснат от бутилката. Всъщност Сталин е копирал Стамболов, но в много по-големи размери. Имало е и много разчистване на лични сметки, които не са имали нищо общо с бандитизма и политиката.
 • Дивуй
  Отговор
  7 22:59  04.07.17

  До коментар #2 от "юрист":

  Путин - хитлерофашист ,тоя много го държи жегата , а и дано е от нея
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  8 17:13  05.07.17
  Свети Сталин допусна няколко големи грешки преди по време и след войната и те са че не създаде огромна армия по численост и въоражение преди назряващата 2 световна а по време на войната че не изтрепа всички народи раси в европата под предлог че се бори с фашистите а трябваше да не остане жив германец поляк австриец французин англичанин настъплението протиф фашистите трябваше да се превърне във война на унищожение на цяла европа всички националности и англосаксонци изтребени без капка жал и милост и в ново изникналите територии да се заселят руснаци и славяни....50 млн армия 200 000 единици самолети 500 линкора с крупно калибрено въоражение и отделно съпътстващи ги подводници есминци милиони танкове и крупнокалибрени оръдия
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  9 17:16  05.07.17
  Като след ликвидирането на населението на европа на ред ще дойде саш и япония и съюзниците им и така сега целия свят щеше да бъде СССР латинска америка китай и малко араби да ходим да ги гледами диваците в пустинята и да им се подиграваме и на балканите славяни канада и австралия също заличени от лицето на земята не заслужават да живеят
 • Джак
  Отговор
  10 12:08  06.07.17
  Т.о.ш.и.б.и.я.н - зле си баце, много зле!

Напиши коментар:


Публикувай