4 Юли, 2017 16:17 2 209 10

Как Путин помогна на Сталин да победи

  • русия-
  • сталин-
  • владимир путин

Ако парафразираме Гогол: "Сталин е приятен във всяко отношение!"

Как Путин помогна на Сталин да победи - 1
Снимка: БТА/АР

Докато руснаците не започнат да си задават болезнените въпроси за съветското минало, Сталин ще бъде винаги начело в социологическите анкети, твърди в коментара си Константин Егерт.

През 1970-те години, които после бяха наречени "епоха на застоя", портретите на Сталин се срещаха често в кабините на шофьорите на камиони и в автобусите на градския транспорт. В Кавказ и по понятни причини най-вече в Грузия тези портрети се срещаха по-често. А в РСФСР, Украйна и Белорусия - по-рядко. В "окупираните републики от Прибалтика", както тогава наричаха Латвия, Литва и Естония, портретите на Сталин бяха абсолютна рядкост.

Фигура на мълчанието

Сега хората над четиридесетте с наслада си спомнят времето на "скъпия Леонид Илич", Андропов и Черненко като за най-хубавите години в живота си. А в тези години образът на "строгия, но справедлив вожд на народите" се възприемаше не като алтернатива, а като призив за борба срещу сенилната брежневска реалност, в която нямаше нищо, освен опашки за месо и чудовищна скука. Оглеждайки се назад, сега разбирам, че нарастващата популярност на Сталин стана предвестник на краха на СССР.

В последното социологическо проучване на центъра "Левада" за втори пореден път генералисимусът е на първо място в списъка на най-популярните личности в историята на Русия. Така смятат 38 процента от руските граждани. Второто място си поделят Путин и Пушкин с 34 процента. Президентът значително е подобрил своя рейтинг и се доближана плътно до Сталин. Въпреки това един от най-големите мерзавци в световната история си остава най-великият човек в очите на руснаците.Човек се изкушава да направи паралел със застоя по времето на Брежнев и да каже: "Добре. Това е признак на идващия колапс на сегашната система". Такава беше и първата ми реакция. Но после са замислих и схванах, че всичко е по-различно, отколокото преди 40 години. Тогава личността на Сталин беше обвита в мълчание. Всяко споменаване на името му в партийната преса или появата му на екрана в киноепопеята "Освобождение" и в знаменития сериал "17 мига от пролетта" ставаше предмет на бурно обсъждане. Да похвалиш Сталин означаваше да покажеш своята опозиционна нагласа и враждебност към тогавашната система.

Сталин е нужен на Путин

Днес с усилията на различни шефове на държавната пропаганда, действащи по указание на Кремъл, образът на диктатора е разпространен почти както по негово време. Той е нужен на Путин - вождът-аскет, комуто прощават всичко и с неговото име на уста отиват в бой. Той е символ на държавата, на която гражданинът е длъжен да прощава всичко и заради която е готов да пожертва всичко. И ако съдим по рейтинга на "Левада" това е правилно изчисление. Парафразирайки знамения лозунг ог 1930-те години, можем да кажем, че Путин - това е днешният Сталин. Разбира се без концлагерите, шестдневната работна седмица и плътно затворените граници.

Историкът и журналист Николай Сванидзе смята, че това е плод на телевизионната пропаганда. Той смята, че трябва да се промени програмната политика, да се заговори за ГУЛАГ, за глада, за разстрелите и масовите депортации. Тогава и вълшебството на образа на Сталин щяло се изпари. Не съм сигурен в това. Според мен, времето на перестройката, когато само 12 процента от руснаците смятаха Сталин за велик, е по-скоро отклонение от нормата. А това, че "Сталин спечели войната", е норма през последните 60 години.

Сталин е приятен във всяко отношение

Лидерите на опозицията също усещат това. Казват, че "народът не се интересува от миналото". Той се интересува от покачването на цените, от корупцията и безнаказаността на полицията. Затова да се спори с избирателите за Сталин или пък за войната в Украйна е много по-трудно, отколкото да бъде постигнато съгласие, че "всички наоколо са крадци!" Опозиционните лидери мислят, че тоталитарното минало ще си отиде само. Но то не си отива. То се възпроизвежда в исканията за разстрел на корумпираните, за "разкулачване" на олигарсите и във вечния лозунг "Да помислим за народа!", тоест да му дадем нещо. Лидерите на демократичната опозиция постоянно ще се сблъскват с това и ще отговорят на очакванията на хората или ще загубят рейтинга си. Путин отдавна го разбра и създаде такива правила на политическа игра, по които са принудени да играят и опозиционерите.

Премахването на историческата памет се оказа най-ефикасният метод на авторитарно управление. В двора на сградата в Тюмен, където навремето се е помещавал НКВД, има паметна плоча. На нея е написано: "Тук през 1937-1938 година са извършени масови разстрели на невинни хора. Никога повече!" В този надпис всъщнос се съдържа това, което стана с историческата памет. Кой е разстрелвал? Кого? Защо? И защо това не бива да се повтаря? Повечето руснаци не искат да задават тези въпроси, защото сами знаят, че отговорите са болезнени и в крайна сметка нелицеприятни за самите тях. Малко хора искат да си спомнят жертвите. Ощо по-малко пък искат да научат имената на палачите. Много по-просто е човек да не мисли за това и да живее с надеждата за един вожд, около когото народът може да се сплоти. Един вожд, който ще те защити и утеши. Затова Сталин още дълго ще бъде с нас. Ако парафразираме Гогол: "Сталин е приятен във всяко отношение!".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    12 12 Отговор
    Дойче Веле-това обяснява бозата...Интересно защо в последно време статии на Д.В. масово се лансират в този сайт-и забележете-всички са написани против Русия...

    Коментиран от #4

  • 2 юрист

    13 13 Отговор
    “....Публикувано във факти.бг: Второто място си поделят Путин и Пушкин с 34 процента...“ Майко мила- руски хитлерофашист и терорист , да дели ВТОРОТО място по популярност с Пушкин- един декабрист и литературен гений! Верно, че руснаците са се чалнали! Неслучайно Пушкин е написал:
    “....Веленью божию, о муза, будь послушна,
    Обиды не страшась, не требуя венца,
    Хвалу и клевету приемли равнодушно
    И не оспоривай глупца...“
    http://rvb.ru/pushkin/01text/01versus/0423_36/1836/0617.htm

    Коментиран от #7

  • 3 Sergiy

    14 17 Отговор
    На тези "болезнени въпроси" отговориха бяха дадени преди да дойде путьо.
    Обаче пропагандата на путьо върна ги в далечна 1952г.
  • 4 Справедлив

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Д. Веле отдавна е пропагандиска медия,която вече даже от немците не се взема на сериозно. Специално отворих немските форуми и там видях много "шеговити" коментари по повод Д. Веле. Така,че няма нищо чудно в позицията на тази медия.
  • 5 Монго

    5 5 Отговор
    Аха, дойче веле!
  • 6 Барчо

    6 2 Отговор
    Виждате какво представлява бандитизма в България. Джебчии, телефонни измамници милионери. Мутрите или са на свобода или убити от други мутри. Наркотици, кражби, убийства, бандити с държавни тоги и грозно богати. Заприличали сме на дивия запад. Ако някой се намери да изчисти този бандитизъм във всичките му форми, няма да стане по познатия ни вече законен начин.
    У нас това вече е правено по времето на Стамболов. Бандитизма е взел тогава такива размери, че хората не са били защитени и в собствените си домове. Тогава се прокарва и "Закон за изтребление на разбойничеството". Прочетете за периода и вижте какво трепане е било.
    - предвижда екзекуция на цяло село, ако укрива разбойници.
    Наказанието за грабеж обаче е ни повече, ни по-малко от смърт.
    Това е начина, когато духът е изпуснат от бутилката.
    Всъщност Сталин е копирал Стамболов, но в много по-големи размери. Имало е и много разчистване на лични сметки, които не са имали нищо общо с бандитизма и политиката.
  • 7 Дивуй

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Путин - хитлерофашист ,тоя много го държи жегата , а и дано е от нея
  • 8 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 3 Отговор
    Свети Сталин допусна няколко големи грешки преди по време и след войната и те са че не създаде огромна армия по численост и въоражение преди назряващата 2 световна а по време на войната че не изтрепа всички народи раси в европата под предлог че се бори с фашистите а трябваше да не остане жив германец поляк австриец французин англичанин настъплението протиф фашистите трябваше да се превърне във война на унищожение на цяла европа всички националности и англосаксонци изтребени без капка жал и милост и в ново изникналите територии да се заселят руснаци и славяни....50 млн армия 200 000 единици самолети 500 линкора с крупно калибрено въоражение и отделно съпътстващи ги подводници есминци милиони танкове и крупнокалибрени оръдия
  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 2 Отговор
    Като след ликвидирането на населението на европа на ред ще дойде саш и япония и съюзниците им и така сега целия свят щеше да бъде СССР латинска америка китай и малко араби да ходим да ги гледами диваците в пустинята и да им се подиграваме и на балканите славяни канада и австралия също заличени от лицето на земята не заслужават да живеят
  • 10 Джак

    1 0 Отговор
    Т.о.ш.и.б.и.я.н - зле си баце, много зле!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания