602 1

С лаптоп в самолета от Истанбул? САЩ разрешиха

Турските власти са уверили САЩ, че мерките за сигурност са завишени

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Съединените американски щати вдигнаха забраната за носене на електроника в самолети, излитащи от турския град Истанбул, съобщи „Дейли Сабах“.

Две томографични машини бяха инсталирани на летище „Ататюрк“, обявиха турските власти. Те са уверили американците, че мерките за сигурност са драконовски.

По-рано през тази година Вашингтон наложи забрана за носене на лаптопи и друга електроника в самолети, излитащи от няколко големи летища и страни от Средния изток.

Под ударите на американските мерки попадна и дългогодишният им стратегически съюзник Турция. САЩ наложиха забраната заради рискове за сигурността.

Наскоро стана ясно, че американските служби са получили разузнавателна информация, че джихадистите от „Ислямска държава“ са разработили бомба, която да премине през скенерите на летищата.

Терористите са създали взривно устройство, което да бъде поставено като батерия на лаптоп, и което може да нанесе фатални щети по време на полет в гражданската авиация.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 16:42  05.07.17
    Не е било трудно да разработят бомба задействана от литий-йонните бътерии на лаптоп. Достатъчно е да дадеш накъсо батерията на лаптопа. От там нататък лития ще свърши останалата работа.

Напиши коментар:


Публикувай