Last news in Fakti

5 Юли, 2017 15:23 4 206 20

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм 

  • саудитска арабия-
  • рияд-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • ислямистки екстремизъм-
  • ислям-
  • джамия

Рияд спонсорира джамии, религиозно обучение и публикации, се казва в огласено изследване във Великобритания

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм  - 1
Снимки: БТА/АР

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм във Великобритания, спонсорирайки джамии, религиозно обучение и публикации, се казва в огласено изследване, цитирано от ВВС.

Саудитска Арабия е "спонсорирала кампания на стойност милиони долари за износ на уахабитски ислям по целия ислямски свят, включително сред мюсюлманските общности на запад", се посочва в проучването, чийто автор е дружеството "Хенри Джаксън", аналитичен център с фокус на дейността си върху човешките права и международните отношения.

Там се казва още, че Саудитска Арабия ръководи няколко големи благотворителни организации, спонсориращи обучението по ислям по целия свят, включително във Великобритания, като за програми в тази насока през последните повече от 50 години са похарчени най-малко 67 милиарда лири.

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм 

Но на практика формата на образование, която се прокарва в тези институции, включва координиран опит за разпространение на твърдолинейната уахабитска интерпретация на исляма, която се подкрепя от саудитската държава, се посочва в доклада, като се изтъква ролята на организациите Световно събрание на мюсюлманската младеж и Световната лига на мюсюлманите.

Във Великобритания и други западни страни влиянието на саудитското финансиране става видно от "преобладаването на ислямистки екстремистки проповедници и литература, включително употребата на саудитски учебници", както и от стипендиите за духовници, които да се обучават в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия е най-големият разпространител на ислямистки екстремизъм 

Изследването е огласено в момент, когато върху британския премиер Тереза Мей се оказва натиск да публикува очевидно бавещ се доклад за ролята на Саудитска Арабия и други страни за разпространението на екстремизма във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЮНЕЦ

    40 4 Отговор
    Няма дума описваща това, което тези забрадки заслужават. Един ден ще го получат !

    Коментиран от #11

  • 2 Жозеф

    38 3 Отговор
    А, добър ден!
  • 3 ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО

    45 6 Отговор
    А здрасти-вечният приятел и съюзнк на САЩ са си чисти терористи. А уж САЩ се борели с тероризма..абе нямам думи..

    Коментиран от #7

  • 4 xxx

    42 0 Отговор
    Това вече дори децата го знаят...
  • 5 Очо

    39 2 Отговор
    Най-верният съюзник на САЩ. И кво правим сега??? Кажи ми какви са ти приятелите-да ти кажа какъв си ти!!!
  • 6 Различен

    34 0 Отговор
    Сега да се направи коалиция на желаещите и както разбомбиха Ирак, да отидат и да разбомбят тези екстремисти! Иначе всичко останало е само една парлама, за наивниците и овцедушните!
  • 7 Tr.tc

    32 8 Отговор

    До коментар #3 от "ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО":

    Дано след някоя година да излезе та да каже истината,че най голямата терористична организация еUSA
  • 8 Kcaniba

    15 5 Отговор
    Саудитска Арабия чий най значи съюзник е??!!!
    Кой гипокрива, и чия ръка , ръка мие!!!
  • 9 сектор А

    27 5 Отговор
    Има поговорка "кажи ми кой ти е приятел да ти кажа какъв си"
    САЩ са пиятели със СА, изводът какъв е ?
  • 10 Трол

    16 5 Отговор
    Мдааа,тука няма коментари на колегите от Козяк.
  • 11 Ироничен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "КЮНЕЦ":

    Искрено се надявам да си прав, но засега не се очертава. Тръмп танцува с тях, електричарите се надяват Русия да се скапе, хората кротко мърморят и нищо не се случва.
  • 12 гочев

    4 8 Отговор
    Саудитска Арабия е кошмара на рашките.
  • 13 Руски тролак

    6 10 Отговор
    Чета пак някакви въздушни тролски коменти.
    Първо: СА не е съюзник на САЩ ,а САЩ държи СА .
    Второ:Тръмп не ходи там да пие чай, а директно да им заповяда да похарчат над 500 млрд за оръжие (няколко млрд ще дойдат в БГ оръжейния бизнес).
    Трето: САЩ държат СА ,защото дори една СА може да срине Русия за отрицателно време (бута петрола под 30 долара и Русия загива).
    Има и четвърто и пето ...ама за рожбите на бузлуджа няма смисъл.

    Непобедима Русия няма ,тази лъжа е подържана даже и от САЩ за да си имат пред публиката някакъв що годе по-свестен "враг", че тероризма не върши работа .Всичко си е сценарий и театро.

    Коментиран от #15

  • 14 Руски тролак

    4 3 Отговор
    ..... а тези на снимката са ПОДчовеци ,или матрял за Освиенцим.
  • 15 kty

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Руски тролак":

    Пий си хапчетата редовно, че като ти чета глупостите явно пропускаш приема им. Скоро не бях чел глупости, но ето че се появи ти. За твое сведение руснаците не ги бърка петрола да падне и на 5 долара, но тогава ще е интересно СА, от какво ще живее, че не знам да имат някаква икономика освен да продават петрол. А твърденията ти, че само СА можела да срине русия са не само смехотворни, а граничещи с диагнозата "Шизофрения". Те САЩ на една Северна Корея не смеят да се опънат, че с Русия се заели, а пък за онези смешни бели чаршафи изобщо, какво да се каже? Нали са много велики и чаршафите и краварите, какво стана с отрочетата им от ИД май руснаците си ги поизбиха като мухи, а ?
  • 16 комин

    0 2 Отговор
    Вечният приятел и съюзнк на САЩ е СССР/Русия
  • 17 ели

    1 0 Отговор
    Запада сега ли разбра ,че е така преди 2-3 години искаха да построят около 2000 хиледи джамии в европа чакаха за разрешение. От 1936 година американците подписха със Саудитска Арабия редица договори един от тях е задължават се да охраняват кралското семейство и да имат неограничени пълномощия спрямо износа и цените на петрола.Тъпия арабин се почесва по стомаха а умният евопеец работи денонощно.Спомнете си за Хилари Клинтън над 98 милиона долара финансираха призиденските избори .Американците банално и вечно говорят за демокрация а най-верния им съюзник са тези ....
  • 18 ЪРП

    1 0 Отговор
    А, В МОМЕНТА ЧИЧО ДОНИ ГИ СПОНСОРИРА С ОРЪЖИЯ ЗА НАД 400 000 000 000 /МИЛИАРДА/ ДОЛАРА, КАТО МЕЖДУ ДРУГОТО ИМ ВКАРА И ИНТРИГАТА С КАТАР И НОВАТА ВОЙНА ЗА ПЕТРОЛ Е В КЪРПА ВЪРЗАНА!!!! ДЕМОКРАТИЧНИ КРАВАРИ БРАТЧЕ.......??!!!??!
  • 19 ЪРП

    1 0 Отговор
    А, НЯМАШЕ ПО-ФРАПИРАЩА, НАГЛА И БЕЗОЧЛИВА ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ ЧИЧО ВИ ДОНИ,ЧЕ ТЕЗИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ЗА ТЯХ???!!!!!!!!!!!!!
  • 20 ЪРП

    1 0 Отговор
    А, НЯМАШЕ ПО-ФРАПИРАЩА, НАГЛА И БЕЗОЧЛИВА ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ ОТ ЧИЧО ВИ ДОНИ,ЧЕ ТЕЗИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ЗА ТЯХ???!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: