Last news in Fakti

5 Юли, 2017 20:31 1 350 1

Нулев напредък на преговорите за Сирия

  • сирия-
  • казахстан-
  • астана-
  • преговори-
  • башар джаафари-
  • стeфан де мистура

Не се споразумяхме относно въвеждането на зони за деескалация, заяви представителят  на Русия

Нулев напредък на преговорите за Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

След двудневни дискусии в столицата на Казахстан, Астана, не бе постигнато никакво споразумение относно въвеждането на зоните за деескалация в Сирия, обяви специалният пратеник на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от Reuters

На път сме да финализираме седем документа, каза на пресконференция той, като уточни, че всички страни, Русия, Иран и Турция, имат още много работа.

Лаврентиев не поясни какви са документите, а спомена само създаването на центрове за координиране и за мониторинг на примирието, мандата на чуждестранните сили, които ще гарантират сигурността в зоните за деескалация, и правото на тези войски да прибягват до употреба на сила.

Нулев напредък на преговорите за Сирия

Лаврентиев обяви още, че следващата среща в Астана ще се състои в последната седмица на август. Дипломатът уточни, че трите страни гаранти ще се срещнат отново още на 1 и 2 август във формат "работна група".

Русия, Турция и Иран възложиха на съвместната работна група да довърши работата по техническите условия в зоните за деескалация, каза външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на сирийската делегация и посланик на Сирия в ООН Башар Джаафари каза, че не би нарекъл резултата от преговорите "провал", но че прави впечатление негативната позиция на Турция и опозицията.

Нулев напредък на преговорите за Сирия

Не бива да очакваме твърде много от Женевските преговори за Сирия, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стeфан де Мистура на пресконференция след срещата в Астана.

Не бива да имаме високи очаквания, за да можем да говорим за напредък, когато той стане факт. Мисля, че това е най-добрият подход. Смятам, че постигнатото в Астана е известен прогрес, ние не сме разочаровани. Ако някой е имал по-големи очаквания, може и да е разочарован. При всички случаи напредък беше постигнат, обяви Де Мистура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 2 Отговор
    И написах поне 2-3 пъти-"Всяка среша в потайна доба между "х"-държави относно ситуацията в Сирия БЕЗ САЩ,Е СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР!Ама Кремъл не ме чува и си е за негова сметка.