886 1

Нулев напредък на преговорите за Сирия

Не се споразумяхме относно въвеждането на зони за деескалация, заяви представителят  на Русия

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

След двудневни дискусии в столицата на Казахстан, Астана, не бе постигнато никакво споразумение относно въвеждането на зоните за деескалация в Сирия, обяви специалният пратеник на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от Reuters

На път сме да финализираме седем документа, каза на пресконференция той, като уточни, че всички страни, Русия, Иран и Турция, имат още много работа.

Лаврентиев не поясни какви са документите, а спомена само създаването на центрове за координиране и за мониторинг на примирието, мандата на чуждестранните сили, които ще гарантират сигурността в зоните за деескалация, и правото на тези войски да прибягват до употреба на сила.

Лаврентиев обяви още, че следващата среща в Астана ще се състои в последната седмица на август. Дипломатът уточни, че трите страни гаранти ще се срещнат отново още на 1 и 2 август във формат "работна група".

Русия, Турция и Иран възложиха на съвместната работна група да довърши работата по техническите условия в зоните за деескалация, каза външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на сирийската делегация и посланик на Сирия в ООН Башар Джаафари каза, че не би нарекъл резултата от преговорите "провал", но че прави впечатление негативната позиция на Турция и опозицията.

Не бива да очакваме твърде много от Женевските преговори за Сирия, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стeфан де Мистура на пресконференция след срещата в Астана.

Не бива да имаме високи очаквания, за да можем да говорим за напредък, когато той стане факт. Мисля, че това е най-добрият подход. Смятам, че постигнатото в Астана е известен прогрес, ние не сме разочаровани. Ако някой е имал по-големи очаквания, може и да е разочарован. При всички случаи напредък беше постигнат, обяви Де Мистура.

Казахстан


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 22:50  05.07.17
    И написах поне 2-3 пъти-"Всяка среша в потайна доба между "х"-държави относно ситуацията в Сирия БЕЗ САЩ,Е СМЕТКА БЕЗ КРЪЧМАР!Ама Кремъл не ме чува и си е за негова сметка.

Напиши коментар:


Публикувай