Last news in Fakti

6 Юли, 2017 07:35 9 677 60

Неочакван ход: САЩ предложиха на Русия сътрудничество в Сирия

  • сащ-
  • русия-
  • сирия-
  • дамаск-
  • башар асад-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

Офертата включва създаването на зони, забранени за полети

Неочакван ход: САЩ предложиха на Русия сътрудничество в Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ предложиха на Русия да обсъдят съвместни усилия за стабилизиране на обстановката в разкъсваната от война Сирия, включително създаването на зони, забранени за полети, предадоха световните агенции.

Ако двете страни работят заедно за установяване на стабилност на земята, това ще положи основите за напредък по уреждането на политическото бъдеще на Сирия, каза държавният секретар на САЩ Рейс Тилърсън в изявление, публикувано в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Той призна, че Вашингтон и Москва имат редица неизгладени различия за Сирия, но подчерта, че те имат възможността да създадат стабилност в тази страна.

Форумът в северния германски град ще даде възможност за първа среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. Една от темите на разговорите им ще бъде именно Сирия, посочи Тилърсън.

Неочакван ход: САЩ предложиха на Русия сътрудничество в Сирия

Освен зоните, забранени за полети, САЩ предлагат на Русия и други "съвместни механизми" в Сирия, например разполагането на наблюдатели на земята и доставки на хуманитарна помощ. В същото време Вашингтон подчерта, че Москва има задължението да предотврати използването на химически оръжия от сирийските правителствени сили.

Неочакван ход: САЩ предложиха на Русия сътрудничество в Сирия

В конфликта в Сирия Русия е основен съюзник на президента Башар Асад. Именно военната подкрепа на Москва му помогна да вземе надмощие срещу бунтовниците и джихадистите. През април САЩ нанесоха ракетни удари по сирийска военновъздушна база, след като обвиниха правителствените сили, че са убили десетки цивилни при химическа атака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    59 11 Отговор
    Да може в тези зони да настанят терористите.

    Коментиран от #15

  • 2 Сотир

    72 18 Отговор
    Еми след като САЩ атакува сирийската армия,Русия обяви че прекъсва канала за сигурност м/у Пентагона и руската армия-той беше създаден за да се избегнат инциденти сред американските ВВС и руските ВКС.Сега САЩ разбира че по този начин остават "извън играта" и искат да успеят всячески да участват със своите интереси в Б.Изток. Реално САЩ изгуби влиянието си в Б.Изток и в голяма част от Арабският Свят,като им остана верен съюзник само С.Арабия. Но към нея има все повече претенции от Западният Свят за подкрепа на радикалният ислям и САЩ ще бъдат принудени да се оттеглят от С.Арабия като компрометиран играч в Б.Изток...и до тук с влиянието им в регеона. Тенденциите са такива,и могат да се изменят само ако Русия реши че взаимно партньорство в Сирия им е изгодно по някакъв начин.Това е реалито накратко.

    Коментиран от #55

  • 3 Kcaniba

    22 115 Отговор
    Русия е бита карта,няма по компроментирана страна от империята на злото,тя поддържа Асад и използва химическо оръжие срещу деца и жени....терористичин режим

    Коментиран от #5

  • 4 Даммммммммм

    88 17 Отговор
    С две думи-САЩ включи задна.
  • 5 Справедлив

    91 14 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Това за хим. опъжие го кажи на гражданите на Виетнам...Сърбия...Корея..Ирак..и можеш да го споменеш и на японците-та да ти се радват със шутове в кратунделата...
  • 6 кики

    10 33 Отговор
    в коневръза еуфория настана....бре,бре,бре

    Коментиран от #9, #18

  • 7 АЙДУКРАТ

    57 14 Отговор
    КРАВАРИТЕ РАЗБИРАТ САМО ОТ БОЙ! ДРЪЖ ВОВА БОТУША НА ПЕВЕЦА И НЕ ИМ ВЯРВАЙ НА НИТО ЕДНА ДУМА!
  • 8 Kcaniba

    71 14 Отговор
    Хода е очакван!!!
    САЩ спряха да летят, след като за пореден път нападнаха правителствените войски на Сирия.
    Русия просто прекъсна контактната връзка и лбяви, че ще бъде, авлено всичко което бъде засечено във въздуха!!!
    Фвщ - яко памперси
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гочев

    12 56 Отговор
    Израелските Ф35 през ден орат Сирия и нищо не може да ги спре.

    Коментиран от #12

  • 11 F22

    17 46 Отговор
    Другият руски тюфлек у колко часа ще се смени с тоя, от заран сте се насмукали
  • 12 Kcaniba

    52 11 Отговор

    До коментар #10 от "гочев":

    Орат някъде по границите си по палестинските деца
  • 13 МОСАД

    15 58 Отговор
    Митът за руската военна мощ, изкуствено се поддържа от САЩ, за да имат някакъв по стойностен враг и да оправдават огромните разходи по военния бюджет.
  • 14 гост

    34 6 Отговор
    требе да се освобождава ресурс за "налагане на демокрация" и "борба с тероризма" на друго места - С.Корея и Катар например.
  • 15 Morgoth

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    И едните и другите имат ракети и забранената за полети зона не е точно забранена за бомбене, ако там се наместят терористи. Идеята е за деескалация след обявяването на окончателна победа над ИД.
    Големите трябва по някакъв начин да се договорят кой и как ще управлява Сирия и това няма да стане докато самолетите им прелитат на метри един от друг.
  • 16 no name no face no number

    42 13 Отговор
    Дано Путин откаже. Тия само лъжат. Ще оставят Русия да свърши черната работа после да им откраднат печалбата. Исторически те лъжат винаги еднакво. Как светът не ги научи.
  • 17 jimmy

    38 6 Отговор
    хахаха ФАЩ не искат да им избиват отрочетата и държавата терорист си защитава терористите:)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 barmaley

    10 4 Отговор
    Ще може ли да се повозя на този Рейс ... Тилърсън, и от къде да го хвана? С билети ли е или само с карти?
  • 22 юрист

    9 26 Отговор
    За мен е по-важно, че Тръмп предлага на ЕС американски природен газ, който е с 20 % по-евтин от руският природен газ, чиято цена за 2017 г. е 180$ за 1000 куб.м. руски газ. Останалото пряко не ме касае.

    Коментиран от #24, #57

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ти си лъжец

    29 6 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    Я ги питай испанците колко е еФтин американският газ-хем са по близо от нас да щатите..А Тръмп още нищо не е предложил-а ти лъжеш и то долно..

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 юрист

    5 18 Отговор

    До коментар #24 от "Ти си лъжец":

    “...Публикувано във факти.бг: А Тръмп още нищо не е предложил-а ти лъжеш и то долно.....“ Сигурен ли си? “...Анализаторите казват, че Русия може да се опита да намали таксите за европейските си клиенти в опит да прогони американските конкуренти. Руският газов гигант Газпром заяви по-рано тази година, че не планира ценова война. Но ако американските цени на LNG наистина се понижат, компанията „ще търси начин да намали собствените си разходи“, каза заместник-председателят на Газпром Александър Медведев през февруари....“
    http://www.investor.bg/evropa/334/a/pyrvite-dostavki-na-amerikanski-priroden-gaz-trygnaha-kym-evropa-215649/
    ЕС нямал избор, източноевропейците сме нямали избор и сме били длъжни винаги да купуваме скъп руски газ, а?;) Конкуренцията е регулаторен механизъм при една пазарна икономика- тази простичка икономическа истина газпром-ци изпитаха на собственият си гръб тази година:)

    Коментиран от #40

  • 27 юрист

    5 19 Отговор

    До коментар #24 от "Ти си лъжец":

    Това ли е лъжа, а? :) “....На сегашните цени американският LNG, доставян в Европа, ще струва около 4,30 долара на 1 млн. брит. терм. единици, сочат данни на агенцията Argus. Русия средно продава газа си на Европа на цени от 5,80 долара. Анализаторите обаче казват, че Русия може драстично да намали цените при ценова война до под 3 долара...“Новият втечнен природен газ може да наложи натиск върху цените, а загубите в обем и стойност може да са окажат голям залък за преглъщане“ от страна на Русия...“ 22.04.2016 Първите доставки на американски природен газ тръгнаха към Европа
    Навлизането на втечнен природен газ от САЩ може да доведе до ценова война на Стария континен
    http://www.investor.bg/evropa/334/a/pyrvite-dostavki-na-amerikanski-priroden-gaz-trygnaha-kym-evropa-215649/
    Единствено за руските подлоги не е изгодно източноевропейските граждани да получават по-евтин природен газ.

    Коментиран от #39

  • 28 Гришко

    6 16 Отговор
    Аз също не искам България да става енергийно независима от руския монопол и високи цени, защото това е лошо. Дано не дойде тук и в източна Европа евтин американски газ, защото икономиката и индустрията ще дръпне много, а един от малкото иснтрументи за натиск ще бъде изгубен. Това е много лошо, особено след загубата на доминацията във воената индустрия над бившите губернии и темповете с които се развиват те, следвайки западния модел на развитие.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Борко

    2 7 Отговор
    Ех, мен също много ме е яд, че и България неусетно си отхлаби примката от енргийната държавна мафия, но какво друго мога да направя освен да лая като старо вързано куче.
  • 31 Лупи

    28 5 Отговор
    Какъв евтин американски газ бълнувате? По-евтин газ от иранския и руския НЯМА в Света!(Питайте Китай от къде си внася газ за огромната икономика) Това, че посредниците ни са български фирми ръководени от мафиоти не е проблем нито на руснаците, нито на който и сульо да ни продава газа. В сегашната ситуация на мутренско-олигархична икономика който и да ти продаде газ, крайната цена ще е една и съща за обикновения човек. Аман от неадекватни взели диплома в свободния и нарекли се юрист. Поредната дума след политик, деликатес и бизнесмен, която ще се обезцени в демократичната ни кочинка.

    Коментиран от #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Йоцко

    4 15 Отговор
    Не, този лай на отчаяние и безпомощност не ще върне газовия монпол, нито ще спре застрашителната инвазия от евтин втечнен газ, нито ще има отново васални поколения, индокринирани от руската пропаганда, като последното от вида си национални предатели.
  • 34 Спе

    16 4 Отговор
    Хора не съм привърженик на нито една от двете обсъждани ИМперии така да се каже, но се занимавам с природен газ и ви казвам като човек който знае- да конпресираш природен газ да го транспортираш, да изградиш терминали за разтоварване, инфраструктура за разкомресиране е в пъти повече отколкото да купуваш по Вече изградена наземна тръбна инфраструктура.

    Коментиран от #43

  • 35 Kcaniba

    7 13 Отговор
    Газта за България от Русия е 40%по–скъпа от тази за Германия!Доставчика е един и същ!!!Това може да се провери,то е публично,само в коневръза на черното казват бяло и обратно,в зависимост от опорните точки спуснати от господаря им,който има акций в газпром....

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Въпрос

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Ти не ми пробутвай номера-този казал че ще бъде-ако стане--очакваме в бъдеще...Защо в Испания американският газ струва 362 долара..???---това е реалито с шиистовият газ от САЩ..--а не обещанията на Обама и расъжденията на разни експерти...Ето ти конкретна цена--защо е толкова скъпа тази газ...и защо сияташ че у нас ще е по-евтина???
  • 40 Въпрос

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    А и какви са тези цени и мерни еденици дето ги пишеш тук---цената и количеството на газта се дава в определеи еденици---за 1000 куб.метра..има еди каква си цена...в Испания варира така както съм ти го написал..--живея тук и знам за какво става въпрос...Цяла Испания се моли все някога руснаците да направят и тук газопровод..щото американската е много евтина-нали...ейййй ма сте големи безумци..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 юрист

    2 7 Отговор

    До коментар #31 от "Лупи":

    “...Публикувано във факти.бг: По-евтин газ от иранския и руския НЯМА в Света!...“ Тогава как точно ще коментираш ТОВА:“...ЕС даде одобрението си за газовия хъб "Балкан" “...България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба. Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, ИРАН, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер....“ 05.09.2016 http://www.investor.bg/energetika/472/a/es-dade-odobrenieto-si-za-gazoviia-hyb-balkan-223980/
    Какво сега- ще ми развиваш опорната точка, че иранският природен газ бил руски природен газ, щото иранците продали част от дела си в иранските държавни газови компании на руснаците, така ли?:D:D:D
  • 43 юрист

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Спе":

    “...Публикувано във факти.бг: да изградиш терминали за разтоварване, инфраструктура за разкомресиране...“ А ако СОБСТВЕНИКА на газа, ти ги построи със свои средства и след това НЕ ИСКА ти да му ги плащаш,м? Или ще ми кажеш, че не може да съществува такъв договор, така ли?;)

    Коментиран от #44

  • 44 Справедлив

    9 3 Отговор

    До коментар #43 от "юрист":

    Само че собственика построил този терминал ще заложи в цената на газтта избиването на инвестициите на строежа-ясно??? Или мислиш че някой ще ти построи такова скъпо сълражение безплатно??--еле пък от американците. Абе защо ли се занимавам с теб-явен трол си или си кукумицин. Извинявай пич-но на такива изводи ме насочваш.

    Коментиран от #47, #50

  • 45 Спас

    13 2 Отговор
    Никой не е канил говедарите в Сирия, че да предлагат зони, мони......................... Вън агресора от Сирия, Афганистан........................!!!!!
  • 46 юрист

    2 6 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Само че собственика построил този терминал ще заложи в цената на газтта избиването на инвестициите на строежа-ясно???...“ глупости- разсътждаваш първосигнално! ИРАН МОЖЕ ДА ИСКА ДА НАПРАВИ ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИИ, ЗА ДА ИЗМЕСТИ РУСИЯ ОТ ЕС ГАЗОВ ПАЗАР:) ТОГАВА? ЩО ДА НЕ ГИ НАПРАВИ ВЪВ ВХОДНАТА ВРАТА ЗА ЕС- БЪЛГАРИЯ, А? Ааа- щото ТИ не искаш, нали? ;) Хахахаха:)
  • 47 юрист

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Справедлив":

    Ето иранската заявка още през 2013 г.- “....Втора по величина на запасите на природен газ в света е Иран – 33,8 трлн. куб. метра, или 16,9% от световните запаси. Иран е и трета в света по запаси на петрол. Понастоящем експортът на газ от Иран се оценява на 35 млн.куб метра на ден. През май тази година шефът на Националната газова компания на Иран Джавад Оджи заяви, че страната иска да увеличи експортът си до 100 млн.куб метра газ на ден. ..“ОПЕК публикува Топ 10 на страните с потвърдени запаси от природен газ за 2012 г. от 3e-news 07.10.2013 | И? Какво пречи Иран да направи тези съоръжения ЕДНОКРАТНО САМО В БЪЛГАРИЯ, понеже ПЪРВА БЪЛГАРИЯ го е поканила на ЕС газов пазар, да захранва с ИРАНСКИ природен газ ЕС и българския газов хъб Балкан?

    Коментиран от #48

  • 48 Трол

    4 3 Отговор

    До коментар #47 от "юрист":

    Гост 2, защо смени пак ника?

    Коментиран от #49

  • 49 юрист

    2 7 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Защото така! Писна ми да ти обяснявам, многоников руски троле, по 20 пъти на ден защо си смених ника! Да беше прочел предишните 5 мои коментара, в които обясних причините за смяната му! А ти не сменщяш един ник с друг, а сменяш 1 ник с 20 други- за да симулираш активност- за разлика от мен!
  • 50 юрист

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Справедлив":

    И последно- една прясна - прясна българска новина- България и Гърция ще изградят мултимодален коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав 6 Юли 2017 | 14:16 | Агенция "Фокус". България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след проведена среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
    Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на река Дунав....

    Коментиран от #51

  • 51 Сатъра

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "юрист":

    Какво искаш да кежеш, Госпожо?

    Коментиран от #52

  • 52 юрист

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "Сатъра":

    Че коментар № 50 има пряка връзка с тази статия- Тръмп ще предложи доставки на втечнен газ за Източна Европа | 6 юли 2017 Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна снощи в Полша, а днес във Варшава ще участва във форум с 12 източноевропейски лидери.
    Пред тях Тръмп ще произнесе реч и ще проведе разговори, посветени на енергетиката и транспорта. Сред участниците във форума ще бъде и президентът Румен Радев...А Доналд Тръмп ще заяви пред групата на 12-те, че Вашингтон иска да помогне на съюзниците си - каквито се смятат тези страни, като направи възможно най-лесно за американски компании да изнасят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, съобщи Белият дом....
    http://dnes.dir.bg/news.php?id=26014661

    Коментиран от #53, #54

  • 53 ALO ALO

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "юрист":

    Това, че е сатър не означава, че е с остър ум :D
  • 54 Сатъра

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "юрист":

    нищо не ти разбрах за нас ромуту ша има ли, благодаря
  • 55 Бат Ваню

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Сотир":

    ха ха ха.... Тука като видя много плюсове почти сигурно е , че или има тишина в спалнята или хапчетата не са взети ..... или и двете заедно.... ха ха ха. САЩ губели влияние в Близкия изток.... ха ха ха...та и в Сирия загубиха .... абе чак зех че се загрижих за щатите... ха ха ха.... А Русия.... тя само печели.... рублата пада - руснаците богатеят... ха ха ха
  • 56 Барчо

    9 4 Отговор
    Сътрудничеството със САЩ води единствено до ескалация на войната там. Хамериканците като видеха дебелио край и започнаха да мрънкат, като бабички. Сега не могат да си разиграват коня като по-рано. Свърши тя.
  • 57 Барчо

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    Доставка на газ с кораби едва ли ще излиза по-евтино от търби. Колко ще е сигурна доставката? Морето е непредвидимо. И колко по-евтин трябва да е първо като себестойност и да се добави по-скъпия превоз, за да бъде с 20% по-евтин. За да се превози с газотанкери, той трябва предварително да се втечни, а в последствие да бъде превърнат пак в газ. Ако искат тази война американците с руския газ, ще загубят доста.
  • 58 МАК

    4 1 Отговор
    За ги следят из късо, че главорезите много сили загубиха. Тарикати.
  • 59 патриот

    12 1 Отговор
    За всички е известно ,че САЩ са империята на злото и се намесват и правят конфликти по цял свят.Сега искат да се намесят ,за да не изпуснат напълно Сирия .Както се намесиха през Втората световна война чак когато видяха ,че Руснаците побеждават и за да участват в преразпределението на Европа. За тях целият свят е Американски интереси и без войни не могат.
  • 60 българин

    7 2 Отговор
    Защо "неочакван ход" ? Видяха ,че губят организираната от тях война и за да не изгубят района се намесват по-явно.Както през Втората световна война.