1 339 5

Добра новина! Примирието в Сирия работи

Договореното примирие за Югозападна Сирия, което влезе в сила вчера, като цяло се спазва 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Първият ден от договореното от САЩ, Русия и Йордания споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия, което влезе в сила вчера в 12 часа местно време, премина без големи нарушения, предаде Reuters.

За постигнатото споразумение за създаване на "зона за деескалация" в Югозападна Сирия беше обявено след срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Германия в петък.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания, съобщи, че "спокойствието преобладаваше" в югоизточната част на Сирия, въпреки някои малки нарушения. В провинциите Дараа и Кунейтра е имало кратки престрелки около полунощ, но това "не заплаши примирието", заяви директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман.

Майор Исам ал Райес, говорител на бунтовническата коалиция Южен фронт, подкрепяна от Запада, както и представители на други бунтовнически групи в района, също съобщиха, че прекратяването на огъня като цяло се спазва и обстановката е относително спокойна.

"Сирийското прекратяване на огъня изглежда се спазва. Много животи могат да бъдат спасени. Резултат от срещата. Добре", написа Тръмп в Twitter вчера.

Представител на сирийското правителство посочи, че Дамаск одобрява споразумението за примирие. "Ние приветстваме всяка стъпка, която може да доведе до прекратяване на огъня и до проправи пътя към мирно решение", заявил източникът пред Reuters.

Сирия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сириеца
  Отговор
  1 10:02  10.07.17
  Да видим колко още!
 • Стършел
  Отговор
  2 10:14  10.07.17
  Много оскъдна информация за представитля на законното сирийско правителство,що така?

  Коментиран от #3

 • стоян георгиев
  Отговор
  3 10:37  10.07.17

  До коментар #2 от "Стършел":

  щото от него нищо не зависи,а и трябва да си прави сметката къде ще ходи да живее съвсем скоро без да го предадат в хага.югозападна сирия е овладяна от американски съюзници и вече има и американски военни части в нея,което е прави защитена зона от асад.има само един анклав с даеш ,които в скоро време ще бъде прочистен и реално зоната е безпроблемна ,за създаването и имат интерес и основните американски съюзници йордания и израел,които граничат с нея.

  Коментиран от #5

 • Kcaniba
  Отговор
  4 14:02  10.07.17
  Русия решава!! Тролчовците страдаат!!!
 • Бай хой
  Отговор
  5 14:10  10.07.17

  До коментар #3 от "стоян георгиев":

  Деске ма, къв го търсят хамериканците на територията на суверенна държава член на оон? Не е ли това открита агресия и откровена окупация? Тоя който ги е пратил не трябва ли да бъде изправен незабавно пред трибунала в Хага?

Напиши коментар:


Публикувай