1 293 4

Кибервойна между Русия и САЩ ще бъде фатална за света

Висш руски служител призова за споразумение между Москва и Вашингтон с цел предотвратяване на инциденти в киберпространството 

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Евентуален конфликт между Русия и САЩ в кибернетичното пространство може да има фатални последици за целия свят, предупреждава Андрей Крутских, цитиран от в. "Известия". Последният е специален представител на президента Владимир Путин за международното сътрудничество в сферата на информационната сигурност.

Остава актуален въпросът за разработване на двустранно споразумение за предотвратяване на инциденти в киберпространството. Ключовата дума тук е "предотвратяване", изтъква специалистът.

По думите му не всички държави споделят миротворческия подход" на Русия - в опит да бранят правото на силния в дигиталната сфера някои упорито лансират собствената си визия за кибернетичната сигурност, базирана не върху предотвратяване, а върху регулиране на конфликтите.

Снимка: БТА/АР

С други думи, представители на Запада се опитват да представят информационното пространство пред международната общност като още една "оперативна среда", среда за водене на бойни действия, което впрочем вече фигурира в документи на НАТО, твърди Крутских.

Заплахите в тази сфера ощетяват "всички държави независимо от политическите им възгледи", но някои от тях саботират приемането на правила за отговорно поведение в киберпространството - може би защото имат интерес от беззаконията там, посочва представителят на Кремъл.

"На всички международни площадки и форуми Русия и много други страни настойчиво отправят призиви да се договорим, докато още не е твърде късно, а не да измисляме виновници", добавя той пред вестника, цитиран от ТАСС.

"Приказките" за кибернетична заплаха откъм Русия се използват от "някои западни страни и за да протакат приемането на общи правила за поведение, и за да маскират собствените си вътрешнополитически проблеми, военните киберприготовления", твърди още експертът.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Sergiy
  Отговор
  1 14:32  11.07.17
  Тя вече започна и фатално ще е за путьо и само за него, ама щом той започна, какво да очаква, трябва де се мисли преди това, а не да плачи след това.

  Коментиран от #2

 • ЧЕСТНО
  Отговор
  2 19:11  11.07.17

  До коментар #1 от "Sergiy":

  СИЧКИ САТАНИ СА ОФЛАЙН.АТАКАТА ША УДАРИ БУДАЛИ КАТ ТЕБЕ.
 • юрист
  Отговор
  3 23:35  11.07.17
  “...Публикувано във факти.бг: С други думи, представители на Запада се опитват да представят информационното пространство пред международната общност като още една "оперативна среда", среда за водене на бойни действия, което впрочем вече фигурира в документи на НАТО, твърди Крутских....“ Руският простак наясно ли е, че в натовска държава е НЕВЪЗМОЖНО дори да се спомене за “отговор на кибератака“, а какво остава до неговата научна теоретична разработка? И това е така, ИМЕННО ЗАЩОТО НАТО Е ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ! Ако НАТО не беше заело тази позиция, до сега съпруга ми да беше изобретил такъв отговор на руските кибератаки, че смотаните руски кибервойски имаше да се чудят и маят откъде и защо им е дошъл отговорът на собствените им кибератаки! Всичко, описано в цитата, е РУСКА ОПАШАТА ЛЪЖА и го пиша най- отговорно! Жалки смотани руски лъжци! Когато комуникира с руснаците, човек трябва да проверява по 100 пъти верността на всяко едно тяхно твърдение...

  Коментиран от #4

 • Контра
  Отговор
  4 08:57  12.07.17

  До коментар #3 от "юрист":

  ТОЗИ ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ КАТО ОБГРАЖДА ДРЪНКА С ОРЪЖИЕ И С ПРОЛЕТНИ АРАБСКИ РЕВОЛЮЦИИ ЛИ СЕ ПРЕДПАЗВА ОТ НАРОДИТЕ ДЕТ СИ ИМАХА МИР БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ??????

Напиши коментар:


Публикувай