1 330 2

Американски войник купил дрон на джихадистите

Радикализиран войник в американската армия

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Американски военнослужещ беше арестуван по обвинения, че е оказал материална помощ на терористите от „Ислямска държава“, съобщи Washington Times.

34-годишният Икайка Канг е задържан на Хаваите, където е разположена 25-а пехотна дивизия на американските въоръжени сили. Войникът е служил в Ирак и Афганистан.

Според обвинението арестуваният се е врекъл във вярност на джихадистката групировка. ФБР посочва, че Икайка Канг дори е помогнал за закупуването на дрон, с помощта на който бойците на „Ислямска държава“ да знаят за дебнещите ги опасности.

Американският военнослужещ освен това е искал да използва оръжието си, за да „убие много хора“, смятат разследващите. Войникът е правил и видеозаписи от бойни тренировки, които са били предназначени за джихадистите.

Смята се също така, че Икайка Канг е направил копия на тайни документи през 2015 година и се е опитал да ги предаде на терористите. Те са съдържали имената на агенти под прикритие.

Войникът е бил арестуван от агенти на спецчастите SWAT след разследване, продължило повече от година. Неговият баща разкри, че е бил добро дете, но наскоро му казал, че е приел исляма.

По всяка вероятност военнослужещият се е радикализирал. По случая се води разследване. Това не е първият подобен случай в американската армия.

САЩ


Още по темата

 • Войната срещу терора: Убий терориста!*

  Войната срещу терора: Убий терориста!*

  В контекста на скорошните атентати в Европа, мерките за борба с тероризма се превръщат в ключов аспект от платформите на нарастващ брой политици. ...
  4.08.2017
  1 408
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Скорпион29
  Отговор
  1 20:12  11.07.17
  Браво търговйкара да върви момчето взима пример от управниците си браво
 • редник
  Отговор
  2 11:49  12.07.17
  Мислех че Америка има армия.

Напиши коментар:


Публикувай