Last news in Fakti

12 Юли, 2017 09:03 1 977 1

Секретните документи, които обясняват кризата с Катар

  • катар-
  • криза-
  • документи

Страната е нарушила няколко ключови споразумения

Секретните документи, които обясняват кризата с Катар - 1
Снимка: БТА/AP

Властите в Катар са направили серия от тайни споразумения със съседите си от Персийския залив през 2013 и 2014 г., съобщи CNN.

Страните са се ангажирали със забрана за подкрепата на опозиционни и враждебни групи в страни като Египет и Йемен.

Съдържанието на документите е известно, но то се пази в тайна заради чувствителността на информацията в тях. Останалите страни са изолирали Катар, защото страната е отказала да спазва споразуменията.

Спазването на споразуменията беше едно от шестте условия, които арабските страни наложиха, за нормализиране на отношенията си с Катар.

Властите в Доха вече обвиниха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, че нарушават споразуменията и засягат суверенитета на страната.
Арабските страни обвиниха Катар, че финансира забранени групировки. В това число влизат Хизбула и Мюсюлманското братство.

Има споразумение за нефинансиране на „антагонистични медии“, като вероятно се визира Ал Джазира, която е подкрепяна от катарското правителство.

Има споразумение, което се определя като „топ секретно“, в което е договорена подкрепата за египетското правителство и ограничаването на крайни групировки от медийни изяви.

Забранява се и подкрепата към външни групи в Саудитска Арабия и Йемен. Няколко държави са подписали споразуменията. Те са били договаряни на ниво премиери и външни министри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    6 1 Отговор
    Това е болест характерна за държавите от залива, а и не само там. Когато една държава е с мижава икономика но забогатява от петрол или подобно, то се изкушава да се опита да властва над другите по един или друг начин. Доста примитивно мислене.